Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Wind cube – система за добив на енергия от вятъра

Дом и градина; септември 30, 2011 – 6:13 am - Категория: Енергийна ефективност

През последните години у нас бяха монтирана и пуснати в експлоатация голям брой ветрогенератори. Технологиите в тази насока се усъвършенстват непрекъснато и без съмнение добиването на енергия от вятъра става все по-популярно, ефективно и не на последно място достъпно за обикновените потребители. Модулната система Wind Cube е една нова революционна концепция, предназначена именно за тях.

Ветрогенераторът Wind Cube

Wind Cube е все още само проект, който принадлежи Chen Liao-Hsun от Националния тайвански университет по наука и технологии. Модулната система се състои от 100-ватови микрогенератори, които се свързват помежду си, като образуват цялостно съоръжение с формата на пчелна пита. То може да се монтира на външните стени или на покривите на сградите.

Отделните микрогенератори се свързват помежду си

Интересен факт е, че съоръжението е проектирано така, че да използва вятъра максимално ефективно. Осите, около които се въртят перките се изменят в зависимост от посоката му. Така да се каже те работят в 3D режим, което позволява да използват и най-слабите пориви. Когато вятърът е твърде силен и може да повреди съоръжението, перките се прибират в леглата си.

Създателят на проекта твърди, че при оптимални метрологични условия, всеки един от микрогенераторите за един месец може да произведе близо 22kW електроенергия, което прави около 1/15 от електроенергията, която едно четиричленно семейство употребява за месец. Това ще рече, че 15 Wind Cube модула могат без проблем да захранват изцяло дома на едно средностатистическо семейство.

Концепцията за ветрогенератор на Chen Liao-Hsun е наистина впечатляваща и има голям потенциал. Освен високата ефективност, голямо предимство дава начинът на свързване на отделните модули. Той позволява Wind Cube да бъде монтирана лесно навсякъде – на земята, на фасада, ограда или покрив. Надяваме се, че един ден проектът ще се превърне в реалност и тази уникална зелена система ще влезе в масово производство.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Енергийна ефективност | Няма коментари »