Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Стадион в Тайван захранен единствено със соларна енергия

Дом и градина; май 21, 2009 – 8:03 pm - Категория: Енергийна ефективност

Стадион захранен изцяло със соларна енергия

Наскоро в Тайван завърши строежа на грандиозен проект – стадион, който се захранва изцяло с електричество добито чрез фотоволтаичните технологии. Съоръжението разполага с 50 000 места и ще бъде открито официално малко по-късно тази година. Оборудвано е с 8844 соларни панела, чрез които пистата и игрището се осветяват с 3300 лукса. Проектът принадлежи на световноизвестния архитект Тойо Ито.

Стадион захранен със соларна енергия

Строежът на нов стадион винаги е сериозно предизвикателство, за което са необходими огромни инвестиции. Не по-малък проблем обаче са разходите за електричество, необходимо за неговото функциониране. Тойо Ито е намерил решение на този проблем чрез невероятен соларен покрив с площ от 14 155 кв.м., който е способен да произведе електричество, достатъчно да задоволи изцяло нуждите на стадиона. През януари тази година са проведени официални тестове, при които става ясно, че цялата осветителна система на съоръжението може да бъде захранена само за 6мин.

Стадионът е застроен върху приблизително 19 хектара, а още 7 хектара около него са предвидени за зелени площи, вело-алеи, спортни площадки и екологично изкуствено езеро.

Грандиозен проект в Тайван

Соларната система ще бъде използвана не само по време на спортни мероприятия. Сещате ли се какво ще става с неусвоената електрическа енергия? Много просто – правителството на Тайван планира тя да бъде усвоена от регионалната електрическата мрежа, като енергията ще покрива около 80% от нуждите на абонатите. Като цяло стадионът ще генерира 1,14 милиона KWh на година, като по този начин годишно се избягва изпускането на 660 тона въглероден двуокис в атмосферата.

Соларният покрив на стадиона
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети:
Категория: Енергийна ефективност | Няма коментари »