Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Соларни системи – ефективен начин за пестене на разходи

Дом и градина; април 11, 2009 – 9:16 pm - Категория: Енергийна ефективност

Соларната енергия се добива чрез високо технологични соларни модули, които  преобразуват излъчваната от слънцето топлинна и светлинна енергия.  Соларната енергия, както и енергията добивана от вятъра, водата и вълните представляват голям интерес за учените през последните години. Въпреки, че вече алтернативните източници са доста популярни по Света, учените смятат, човечеството използва само много малка част тези ресурси.

Соларни системи за отопление

До момента у нас соларната енергия се използваше главно за отопление на жилища и загряване на вода. И не случайно. В България слънчевите дни са много, климатът е мек и инсталацията на соларна система за отопление е ефективен начин за спестяване на разходи.

Принцип на работа на соларната система за отопление

Принцип на работа на соларната система за отопление

Професионално проектирани и изграждани, соларните системите постигат наистина висока ефективност.  През по-голямата част от годината (март-ноември) слънчевата енергия е напълно достатъчна за загряване на водата за битови нужди, а през пролетния и есенния сезон и за отопление.  Този тип системи са снабдени с бойлер, който поддържа температурата на водата през нощта.

През останалата част от годината, когато температурите са по-ниски, денят е по-кратък и мрачен, соларните системи не са толкова ефективни, но дори тогава те допринасят значително за намаляване разходите за отопление.

Соларни електроцентрали

Напоследък все по-актуални стават соларните системи за преобразуване на слънчевата енергия в електричество. Това са така наречените фотоволтаични електроцентрали.  Базирани са на соларни модули, които преобразуват слънчевата енергия в постоянен електрически ток.

Соларна фотоволтаична система

Соларна фотоволтаична система

За високата ефективност на подобно съоръжение е изключително важно място, където то ще бъде разположено.  То трябва да бъде изложено на пряка слънчева светлина през целия ден.

Фотоволтаичните соларни системи се делят на отворени и затворени. Разликата е, че първите имат свързаност с електропреносната мрежа. В този случай чрез инвертори постоянният ток се преобразува в променлив и след съгласуване на честотата се предава в разпределителната мрежа. Електроразпределителното дружество заплаща този ток на производителя по цени определени от ДКЕВР (към 12.04.2009г. 782лв./МВтч.).

Затворената система няма връзка с електропреносната мрежа. Тя работи абсолютно авномно, като произведеният постоянен ток може да се използва директно за захранване на битови електроуреди. Този тип системи намират все по-широко приложение. В зависимост от мощността, която е способна да произведе, една такава фотоволтаичната централа може да захранва градинското осветление, караваната, вилата или дори цели комплекси.

Вече съществуват и комбинирани системи, които едновременно произвеждат електрически ток и служат за отопление.

Настояще и бъдеще

През преследните години все повече се задълбочават проблемите свързани с добиване на енергия по традиционни методи. Те нарушават екологичното равновесие в природата и въздействат отрицателно върху здравето на хората. В световен мащаб потреблението на енергия нараства непрекъснато, а в същото време находищата за ресурси като природен газ и нефт постепенно се изчерпват. Освен това находищата са локализирани само в определни държави, което дава възможност за спекулации с цените, а от друга страна става причина за политически и военни конфликти.

Несъмнено предстои бум в развититето на алтернативните технологии за добиване на енергия. Това е решението на редица макроикономически, политически и екологични проблеми. Слънчевата енергия, вятъра и вълните са алтернативните източници с най-голям енергиен потенциал.
Един коментар за “Соларни системи – ефективен начин за пестене на разходи”

  1. Янка Иванова каза:

    Моля, дайте ми информация за цените и възможните фирми, които могат да изградят система за този вид отопление. Живея в гр. Ловеч в апартамент 96 кв.м. на 10-я предпоследен етаж в жилищен блок. Предварително благодаря!

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , ,
Категория: Енергийна ефективност | 1 Коментар »