Абонамент за свежи идеи за дома и градината

Панелки с до 100 евро за кв. метър по-скъпи от нови жилища

Дом и градина; декември 7, 2011 – 9:08 am -

С до 100 евро/кв. м са по-скъпи някои панелни апартаменти в София в сравнение с новопостроени готови жилища, показват данните на брокерите. Други пък са на едни и същи нива, а там, където все пак панелките са по-евтини, разликата с новите и по-качествените имоти не е голяма. Според някои явлението е обяснимо, защото старите панелки имат редица предимства, според други обаче не е нормално.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Такса електромер за празни къщи и вили

Дом и градина; ноември 10, 2011 – 8:18 am -

Ако въведем такса електромер, на този етап тя ще е само за индустрията. Това каза вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод промените в Закона за енергетиката. За битовите потребители Семерджиев смята, че не трябва да има такса електромер, с изключение на клиентите с т.нар. нулево потребление. Това са основно вили, необитаеми жилища или такива, чиято консумация е много ниска. За тези потребители с нулево или близко до нулевото потребление също може да се помисли за такса, обясни председателят на ДКЕВР. До въвеждането й обаче може да се стигне само ако се постигне консенсус между ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН за изчисляването й и само след продължителни дискусии.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Поне 2800 лв. от домакинство за саниране на кооперацията

Дом и градина; октомври 26, 2011 – 7:31 am -

Около 2800 лв. излиза средно сумата, която е платило едно домакинство като участие в саниране на целия блок по демонстрационен проект за обновяване на жилищни сгради. В него участват Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Столичната община – район “Оборище”, Програмата за развитие на ООН и проектът STACCATO.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Махат данък ”сгради” на санирани блокове с европари

Дом и градина; октомври 24, 2011 – 7:55 am -

Собствениците на жилища в многофамилните жилищни сгради, санирани по оперативна програма “Регионално развитие”, ще бъдат освободени от данък “сгради” за определен период. Това съобщи пред журналисти кметът на район “Оборище” Пенка Арменкова, която заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в откриването на една от общо три обновени жилищни сгради в района, предаде БТА. Програмата за саниране обхваща 36 града в страната, а санирането струва на хората между 3000 и 5000 лв. В проекта е включен и 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Дом до 50 000 евро. Дори в центъра, но без акт 16

Дом и градина; октомври 20, 2011 – 7:09 am -

Малкото купувачи на жилища в момента са ограничили бюджетите. Масово те стигат до 50 000 евро, показват наблюденията на агенциите за имоти и банките, които отпускат ипотечни кредити.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Собствениците на имоти масово не знаят отговорностите си

Дом и градина; октомври 11, 2011 – 7:33 am -

Инцидентите, възникнали като резултат от лоша поддръжка на сградите, както и често фаталните резултати от тях, поставиха акцента на тазгодишната Международна фасилити мениджмънт конференция, която ще се проведе за 6-ти пореден път в България. Форумът, чиято основна тема тази година ще бъде отговорността при управлението на сгради, ще се състои на 13 и 14 октомври в хотел Холидей Ин в София, съобщават от организаторите.

Прочети още »


Етикети: , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Над 80% от сградите в София имат нужда от саниране

Дом и градина; август 14, 2011 – 8:43 am -

От 13 300 жилищни сгради в София 86% са на възраст над 20 години и имат нужда от мерки за подобряване на енергийната ефективност. Тези сгради се обитават от близо 900 хиляди души, съобщи днес пред представители на етажната собственост в район “Илинден” кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Прочети още »


Етикети: , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Метрото вдигна цените на имотите покрай него

Дом и градина; август 9, 2011 – 7:05 am -

“Жителите на “Надежда” вече може да се счита, че живеят в центъра на София, защото с кола и велосипед са на 10 минути до Централните хали, а с откриването догодина и на втория метродиаметър – за 5 минути.” Думите са на премиера Бойко Борисов при откриването на ремонтирания булевард “Ломско шосе” в началото на юли.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Европари за саниране след 1 март догодина

Дом и градина; юли 21, 2011 – 7:33 am -

Стартира схемата за саниране на жилищни сгради с европейски средства, обяви във вторник строителният министър Росен Плевнелиев. По нея с пари от програма “Регионално развитие” ще се финансират до 50% от разходите за енергийно обновяване на цели блокове или отделни входове.

Прочети още »


Етикети: , , , , , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »

Увеличава се търсенето на жилищни и потребителски кредити

Дом и градина; юли 20, 2011 – 8:55 am -

Има повишено търсене на потребителски и жилищни кредити. Това обаче все още не е тенденция, рано е да се говори и за положителни сигнали. Въпреки увеличението на подаваните молби за кредитиране при потребителските заеми няма изразена тенденция за нарастване на потреблението. Хората вече подхождат много по-предпазливо и по-информирано при искане на кредит. Тези наблюдения показа проучване на “Дневник” сред банките, които са по-активни с промоционални оферти на пазара (Банка ДСК, Пощенска банка, Уникредит Булбанк, Societe Generale Експресбанк, ОББ, СИБанк, Банка Пиреос).

Прочети още »


Етикети: , , , , , , ,
В категория: новини | Няма коментари »