Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Fallingwater-къща построена върху водопад

Дом и градина; май 13, 2010 – 7:48 am - Категория: Интересни домове

Fallingwater е името на една много специална къща, която днес е сред най-популярните в света. Тя е в челните позиции на редица класации за странни и оригинални сгради. Намира се в западна Пенсилвания, а името си носи заради това, че е разположена върху 10 метров водопад. Построена е между 1936г. и 1939г. по проект на американския архитект Франк Лойд Райт.

Къща върху водопад

През годините този необикновен дом е бил атракция и източник на вдъхновение за много хора. Първоначално къщата е създадена като вила, където през почивните дни семейство Кауфман (първите собственици) и техните приятели са се наслаждавали на красивата природа наоколо. Още със завършването на проекта, Fallingwater става изключително популярен, което носи много слава, признание и гордост за архитекта Франк Райт и неговите колеги. Счита се дори, че този проект е отворил нова глава в историята на американското строителство и архитектура.

Всекидневната стая

Интериорът прави впечатление със стил, който ви кара да се чувствате близо до природата дори и вътре. За подовите настилки, стълбищата и стенните облицовки са използвани естествени материали – камък и дърво. Помещенията са просторни, а обзавеждането е скромно, функционално и отговаря напълно на атмосферата на това място.

Къщата отвътре

Трапезарията

Всекидневната

Днес сградата е историческа забележителност и се използва пълноценно за най-различни обществени мероприятия. Освен, че е място за забавления и почивка сред природата, тук се провеждат изложби, конференции, обучения и дори сватби. За целта се използва и намиращия се в съседство хамбар, който има не по-малко впечатляваща история. Построен е през далечната 1870г. като част от ферма. През 1940г. е превърнат в мандра от сем. Кафуман. Днес е реновиран основно и е пригоден за обществени изяви. През 1963г. къщата и хамбара са поверени на пенсилванската служба за опазване на горите и водите, която и до ден днешен се грижи за тях.

Ако искате да научите повече за интересния живот на семейство Кауфман и тяхната необикновена къща Fallingwater, посетете официалния сайт  на имението www.fallingwater.org.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Интересни домове | Няма коментари »