Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Aster – звездата в градината

Дом и градина; септември 9, 2013 – 7:49 am - Категория: Градина

Наименованието на род Aster (сем. Asteraceae)  произхожда от гръцката дума за звезда (aster).Това е род, обединяващ около 250 вида растения, повечето от които са многогодишни и едногодишни тревисти или храсти. У нас цветята, които се отглеждат от този род, са многогодишни и зимоустойчиви. Астерите се поделят на три групи в зависимост от периода, в който цъфтят. Има пролетноцъфтящи, лятноцъфтящи и есенноцъфтящи видове. Ще разгледаме някои есенноцъфтящи видове Aster, подходящи за сезона.

Aster

Aster novi – belgii е многогодишен вид, произхождащ от Северна Америка. Образува туфа от стъбла и достига височина около 1.20 м.. Растението презимува чрез хоризонтално нарастващи коренища, върху които се появяват връхни пъпки. От тези пъпки през пролетта се развиват цветоносни леторасти. Листата са ланцетни, без власинки. Върху цветоносните стъбла се разполагат съцветията – кошнички, които са обагрени най-разнообразно.

Aster novi – belgii

Aster novi – belgii

Цъфтежът започва в края на септември и продължава през октомври и ноември.

Размножаването се получава по няколко начина. Рядко чрез семена, които трябва да се съберат от първите цъфтящи кошнички, и по-често – чрез разделяне на коренището.

Екология: Видът е невзискателен към типа почва. Развива се добре както на пряко слънце, така и на сянка. Може да расте на заливаеми от вода места.

Приложение: Aster novi-belgii е идеален за засаждане в нарушени терени, край реки и затова се използва предимно за рекултивация. Не се препоръчва включването на този вид в строги геометрични композиции поради голямата си вегетативна подвижност. Тази негова особеност изисква всяка година напролет да се премахват новите издънки, за да не се разпростира и размножава безконтролно. Ниските форми са подходящи за скални кътове, бордюри, цъфтящи алеи и др.

Aster dumosus L. Този вид произхожда от източните части на САЩ. Той притежава компактно коренище и има кълбовиден обем. Образува гъста туфа от стъбла. Листата са ланцетни и гладки. Съцветието е сложен щит от малки кошнички във виолетова или синя багра. Формата `Sapphire` е с изключително много цветове, които почти изцяло закриват листната маса. Цъфти от началото на септември за около месец. Достига височина 40-50 см.

Aster dumosus L

Aster dumosus L

Екология: На пряко слънчево огряване вирее най-добре, но понася и сенчести места

Приложение: За есенни зацветявания, в композиция с други многогодишни или едногодишни лятно и есенноцъфтящи.

Aster novae – angliae – този астер прилича  на Aster novi-belgii, но листата и стъблата му са много гъсто овласени. Достига височина около 1.50 м. Кошничките могат да бъдат във всякакви багри от топлата и студената гама. Видът вирее на богати и добре овлажнени почви. Отглеждането му е като това на останалите астери.

Aster novae – angliae

Aster novae – angliae

Aster ericoides е друг вида астер със силно разклонено коренище и множество тънки изправени стъбла. Висок е около метър. Листата се намират по цялото стъбло. Те са линейни или игловидни, приседнали и са изправени нагоре. Съцветието е метлица от дребни кошнички, обагрени в бяло, с жълт диск. Цветната и листната маси са рехави, като цветната е поставена над листната с отделяне.

Aster ericoides

Aster ericoides

Размножаването е като при другите астери, като има възможности за прихващане чрез стъблени резници. Цъфтежът е продължителен – започва през септември  и продължава чак до ноември.

Приложение: За есенни зацветявания. Нежната му структура го прави подходящ за засаждане навсякъде в градината в композиция с други многогодишни видове.

Астерите са изключително ценни растения, поради късната поява на цветове. Те са част от есенната градина и когато летните багри вече отминават, техният продължителен и интензивен цъфтеж радва окото дори и след първите слани.

Автор: ландш. арх. Русана Цветанова

 
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »