Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

70% от блока не плащат. Спират парното на всички

Дом и градина; юли 29, 2010 – 8:55 am - Категория: новини

Без топломери на радиаторите, ако блокът реши. Такъв либерализиран режим се обмисля в готвените промени в закона за енергетиката, научи “24 часа” от експерти. Собствениците на апартаменти в сградата могат да решат дори да разпределят сами топлинната енергия. Могат да наемат топлофикация, която да им разпределя топлината, която излиза от абонатната станция. Ако клиентите на парното в сградата желаят, това може да става и на обем, както беше по-рано.

Ще се дава и свобода собствениците в сградата да решат дали да сключат договор с топлофикацията за всичките услуги. Можело един човек да събира парите за парното и да ги внася в дружеството.

Законът да освободи и режима за самите уреди за дялово разпределение, които са върху радиаторите. В момента те трябва да бъдат купувани от собствениците на топлофицираните жилища. Идеята е да могат да бъдат вземани на лизинг, под наем или да са, както е сега, собственост на клиентите на топлофикацията.

От тази година започват да изтичат сроковете на батериите на тези уреди и се отваря пазар за милиони левове. Затова и повечето топлофикации са се регистрирали като топлинни счетоводители, казаха експерти от ведомството на Трайчо Трайков.

Столичната топлофикация вече отчитала апартаментни топломери на няколко блока. Вчера зам.-кметът на Столичната община Минко Герджиков каза пред журналисти, че най-много са оплакванията от топлинните счетоводители. И тъй като софийското парно минава към общината, тя обмисля дали да се ползват техните услуги, или да се подобри работата им.

Освен това Столичната община имала предложения за промени в енергийния закон. Тя настоява да могат да се излагат списъци на хората, които не си плащат парното. Герджиков каза, че от наблюденията им бедните хора си плащали топлото, докато клиенти с възможности не се издължавали. Събираемостта на парите била под 50% и това вкарва топлофикацията в дългове за газ.

Той иска още в началото на отоплителния сезон да изкара длъжниците на стената на позора. Такава практика имало във Виена, където парното било общинско. Общината ще настоява и да може да се спират топлата вода и парното на цял блок или вход, ако 70% от хората в него не си плащат за услугата. Така щяла да се подобри събираемостта. Експерти от икономическото министерство казват, че това не е нова идея и я подкрепят.

24 часа
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »