Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

25 от най-екзотичните лампи, създавани някога

Дом и градина; януари 27, 2010 – 10:27 am - Категория: Мебели и обзавеждане

Отдавна осветителните тела не са само източник на светлина. Те са важна част от интериора, която допълва, а дори понякога определя цялостната визия на едно помещение. Днес на пазара се предлага богато разнообразие от осветителни тела. Можете да избирате между безброй  форми, цветове или пък светлинни характеристики. Предлагаме ви 25 от най-впечатляващите лампи, продавани някога.

coin-lamp

Осветлението струва пари

Лампа с монети

Лампата, проектирана от Jethro Macey  има едно важно предимство. То е, че колкото повече я ползвате, толкова повече пари сте събрали в нея. Концепцията е интересна и е провокирана от идеята за пестеливост на електроенергия.

titanic_lamp

Спомен от Титаник

Лампа Титаник

Спомняте ли си тъжната история на Титаник? Много хора са гледали едноименния филм повече от веднъж. Тази лампа е проектирана от Charles Trevelyan и е вдъхновена от филма. Поставена върху маса или друга повърхност, тя създава впечатление, че потъва в плоскостта.

torn-lights

Процеп в стената

Процеп в стената

Проектирана от Billy May, тази интересна “лампа” добавя дискретна светлина в стаята. Инсталацията е базирана на LED технологията, с помощта на която се създава впечатление, че стената е разкъсана и през нея се процежда светлина.

abductionlamp_cow_ill

Похищение на крава. 🙂

Лампа-похитител

Лампата, похищаваща крава е нещо ново, уникално и оригинално. Прекрасна алтернатива на старите скучни лампи. Електрическата крушка се намира в летящата чиния и така осветява прозорците и мистериозните извънземни вътре. Някои от вас може би вече искат да я притежават, но за голямо съжаление, тя все още е само идея. Нейния дизайнер, обаче обещава скоро да бъде пусната в производство.

abyss_led_lamp

Метаморфозната лампа

Гъвкава настолна лампа

Лампата не напразно е наречена гъвкава. Уникалната концепция позволява да моделирате формата й според желанието и настроение  си.

enpieza

Обесената лампа

Обесената лампа

Тази мрачна лампа е проектирана от испанското студио Enpieza. Явно дизайнерите имат доста черно чувство за хумор.

hurdle_lighting

Лампата преграда

Лампа преграда

Тази лампа е проектирана от корейците Lee Suk Woo и Byeon Dong Jin и е получила специалното признание от журито в състезанието Lightouch Design, проведено през 2007 година в Сингапур. Осветителното тяло може да се ползва или в хоризонтална позиция, както намеква името му, или вертикално като настолна лампа.

lamp

Каменната лампа

Лампа от куп камъни

Първата мисъл, която би ви осенила щом погледнете този странен дизайн, сигурно би била, как тези камъни се задържат един върху друг без да се разпаднат. Светлината се разлива върху наредените камъни, като създава впечатлението за водопад от светлина.

troja-lamp1

С полъх от Древна Гърция

Арка от Троя

Лампата във вид на арка е спечелила специалната награда на журито през 2007 на състезанието в Сингапур. Създадена е от дизайнерите в студио Hansandfranz. То е основано през 2006 година и е със седалище Мюнхен, Германия.  Арката от Троя е една наистина голяма лампа, с възможност да осветява по-големи площи, а дизайнът е елегантен и семпъл.

mrplamp1

Срамежливата лампа

Господин П

Господин П е забавна лампа, създадена от хора с приятно чувство за хумор. Включва се точно от там, откъдето си мислите. Не се препоръчва за срамежливи и притеснителни хора.

bugs-lamp

Лампа буболечка

Нимфата

Не бъркайте името с гръцките божества, тук става дума за лампа във вид на насекомо, което изглежда точно като след излюпване от яйцето си. Ако по някакъв начин това е невероятно красиво за вас, цената му от 2 600 долара може да ви накара да размислите преди да си го купите.

rafael_morgan001

Кап-кап

Светеща капка от чешмата

Идеята принадлежи на бразилския дизайнер Рафаел Морган. Тази декоративна светлина представлява капка вода точно преди да се откъсне от чешмата, която е всъщност стойката на лампата.

alvarez-lamp

Забавна лампа от плочки

Лампа, облицована в плочки

Gilda е колекция от осветителни тела, създадена от Arturo Alvarez. Дизайнерът е използвал за реализацията на лампите интересен материал – стъклени облицовъчни плочки. Колекцията му е замислена в два варианта. При първия са използвани парченца с квадратна форма от черно или бяло стъкло, а при втория, който е доста по-луксозен, за облицовка на лампата за използвани златни 24-каратови плочки.

goodnighteileen_2

Спомен от миналото

Лека нощ, Елейн

Тази лампа е проектирана от Christine Birkhoven. Дизайнът й е вдъхновен от старите газени лампи,  когато все още не е имало електричество.  Въпреки това, в тази концепция са приложени някои доста модерни технологии. Използвани LED елементи,  а електричеството преминава, между лампата и нейната основа чрез магнитна индукция без видима връзка.

fl_lull_aug07

За сладки сънища и свежи събуждания

Приспивна лампа

Лампата представлява цвете, което се отваря и затваря, като по този начин се контролира осветеността. Идеална е за малчуганите, които се страхуват да заспят на тъмно. Вечер лампата бавно се затваря и изключва, а сутрин сама се разтваря. Оригиналната идея е спечелила награда на индустриалното дизайнерско състезание през 2007 година в Норвегия.

flaplamp

Може би си имаме полтъргайст у дома?

Лети, лети

Това е най-якият дизайн, който някого е правен за лампа. Нарича се лети, лети /FlapFlap/ и нейни дизайнери са Hopf&Wortmann от Германия. Доста уникална идея, на която обаче, за да се радвате, ще трябва да потърсите в Ebay или някой подобен сайт, защото това е било лимитирана серия за 2001 г. И все пак това за пореден път показва, че човешкото въображение няма граници.

bulb_lamp

Интересна лампа от крушки

Лампа от изгорели крушки

Тази уникално фиксирана структура, която служи за осветление, идва от Германия и е направена от стари или изгорели крушки, за да се получи този ефект. От Bulbs Unlimited продават наръчник за това как бихте могли да си направите сами подобно осветително тяло.

talltiny

Винилов стикер

Високи и тънки

Няма начин да намерите по-приспособим или спестяващ място дизайн на лампа, отколкото направения от Alice Rosignoli, който представлява два стикера – лампи във винилово фолио. Това може да е отговора на вашите молитви за дом, който да е подреден с вкус и да има всичко необходимо, въпреки ограниченото пространство. Наистина интересно хрумване. Може да залепите лампата си, където пожелаете.

corner_lamp

Ъглова лампа

Ъглова лампа

Още една добра идея за ограничените жилищни площи. Ако не желаете да лепите каквото и да било по стените, то може би тази ъглова лампа е решението за вас.

reading-lamp

Лампа за книги/списания

Лампа библиотека

Ако обичате да четете преди сън и ви трябва повече време, за да прочетете една книга, тогава най-вероятно тази лампа ще ви допадне. Проектирана е от холандското студио Bureaudebank. Има и версия с матирано стъкло. Представлява комбинация от лампа за четене и стойка за книга или вестник и е изработена от неръждаема стомана.

bookoflight

Сгъваема лампа

Сгъваема лампа

Дизайнер на тази лампа е Takeshi Ishiguro. Концепцията е много оригинална, но може би не толкова функционална.

vinta-butterfly-lamp

Лампа - книга

Светлина от крилата на пеперуда

Докато повечето лампи имат за цел да светят докато четете книга, тази сама по себе си има форма на разтворена книга. Проектирана е от японското студио за дизайн Vinta. С нейна помощ много лесно може да нагласите снопът светлина, който ви е необходим в момента, като отворите или затворите нейните две “крила”. Засега тази лампа остава само елегантна идея.

bird-on-wire-lamp

Носталгия по лятото

Птиче ято

Това е един прекрасен начин да избягате от стандартното осветление. Хавиер Енрикез и Себастиян Лара от мексиканското студио за дизайн Eos mexico са създали тази концепция, вдъхновени от  няколко птички, кацнали върху жица. Много прост дизайн, но ефектът е впечатляващ.

lamp_within_lamp

Две в едно

Лампа матрьошка

Първоначално тази лампа не би ви направила впечатление. На пръв поглед тя е като всяка нормална лампа, с изключение на това, че е висока почти метър и половина. След като я отворите обаче,  ще видите малка настолна лампа, стояща на маса. Точно като матрьошка. Все пак най-голямата изненада остава нейната цена – 3 888 долара.

buerofurform_aug08_06

Светещият извънземен червей 🙂

Извънземното

Гледайки този дизайн не си ли мислите за странно извънземно създание, което е пропълзяло в дома ви и се е увило, около лампата ви? Или пък светещо създание, спускащо се по въже? Внимателно, почти в безтегловност, излъчващо топла и мека светлина. Това странно осветително тяло е проектирано от Buro fur Form и вече се продава доста успешно.

източник
5 Коментара за “25 от най-екзотичните лампи, създавани някога”

 1. Елена Христова каза:

  Искам да попитам каде могат да бадат пора4ани тези лампи.и съответно да се разбере тяхната цена.Благодаря..

 2. admin каза:

  Ако Ви интересува конкретен модел, можем да се опитаме да потърсим повече информация – за цени и доставка. Иначе по принцип статиите в този сайт не са с търговска насоченост.

 3. Тихомир Ипотпалиев каза:

  Статията ми хареса. Разчетох се и ще си взема нещо дизайнерско за в къщи. Благодаря

 4. Мебели за баня каза:

  Много добри идеи 🙂

 5. Обзавеждане за баня каза:

  Ето това наистина се казва креативност що се касае до лампи. Виждаме как една лампа може да бъде цяло изкуство 🙂

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Мебели и обзавеждане | 5 Коментара »