Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Собствениците ще купуват земята под панелките

Дом и градина; юли 18, 2011 – 8:15 am - Категория: новини

Собствениците на апартаменти в панелките да придобият право на собственост и върху земята, върху която са вдигнати блоковете. Този проектозакон до седмица ще влезе в деловодството на Народното събрание. Законодателната инициатива е на депутата от “Атака” Николай Пехливанов, кйто е и кандидат за кмет на София.

Идеята се прие с благодарности от жители на Люлин, Красно село, Борово и Дружба на кръгла маса в зала “Запад” на парламента. Изследване на НЦИОМ сочи, че над 60 % от българите искат да са собственици на земята, върху която са построени блоковете им.

Над 80 % от участвалите в проучването са категорични, че искат да бъдат включени в процеса до вземане на решения при промени в устройствените планове на градовете след като притежават земята и законът им гарантира това право.

Зад идеята на Николай Пехливанов, касаеща застрояването на зелените площи, застават над 83 % от участвалите в анкетата на НЦИОМ. Градската среда в кварталите е разпадаща се, имаме нужда от европейска визия, която ще бъде постигната именно с тези промени, обясни още Пехливанов.

След като станат собственици на земята, хората ще имат дългосрочна сигурност и ясна перспектива за своите имоти, аргументира се още депутатът. Екипът му вече е разработил механизъм за фиксиране на символична цена, по която да стане прехвърлянето на общинските площи към собствениците на апартаменти в панелките.

Специален коефициент от 0,001 върху данъчната оценка ще осигури нищожна сума за заплащане от хората и същевременно ще урегулира законово прехвърлянето на земята под блоковете. Средствата, които постъпят в общините, ще бъдат разходвани за администрирането на услугата, уточни още Пехливанов.

Придобивайки собственост на вече застроените площи на блоковете си, хората ще бъдат защитени и каквото и да се случи с тяхното жилище, те ще имат гаранции, че отново ще могат там да имат имот, обясни още народният представител.

Стандарт
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »