Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Цинията – растение за лятото и есента

Дом и градина; октомври 3, 2015 – 10:11 pm - Категория: Градина

 Род Zinnia (сем. Asteraceae) включва около 20 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти. Името на рода е посветено на Johann Gottfried Zinn  – професор по медицина (1727 – 1759). Това са широко известни цветя, използвани за украса в зелените площи поради многообразието на багрите и размера на кошничките си. Тяхно предимство е и това, че цъфтят от средата на лятото до късна есен и радват окото през голяма част от годината. У нас се използват няколко по-известни вида Zinnia.

Zinnia

Zinnia elegans Jacq.

Zinnia elegans Jacq.

Zinnia elegans Jacq.

Zinnia elegans Jacq. е едногодишно топлолюбиво тревисто растение. Образува дълбок корен, който не понася нарушаване. Стъблото е цнтрално, разклонено, твърдо, овласено и почти изцяло облистено. Листата са прости, овласени, целокрайни, приседнали и със срещуположно разположение. На върха на стъблото и по разклоненията се образуват съцветията – кошнички, които са с изпъкнал диск и много груби лигули. Тръбестите цветчета са сравнително едри.

Произход: Мексико

Височина: Създадени са множество култивари, които се разделят на следните три групи:

– високи: 60 – 100 см

– средно високи – 40 – 50 см

– ниски – до 40 см

В зависимост от височината си, индивидите образуват различен растителен обем, като при по-високите и средно високите, той е с по-едра и груба фактура. Цветната маса е разположена над листната с леко отделяне при по-високите форми и без отделяне при ниските и средно високите.

Цъфтеж: от юли до октомври с най-разнообразни багри – бял, оранжево, жълтооранжево, виолетово.

Размножаване: със семена на постоянно място, тъй като растенията не търпят разсаждане. Засяват се през април – май, но може и по-късно.

Екология: Цинията изисква пряко слънчево огряване. Тя е сухоустойчива и не бива никога да се преполива. Не е взискателна към типа почва.

Приложение: Zinnia elegans е прекрасно растение за летни зацветявания и може да се включва в композиции с различни растения. Въпреки всичко се препоръчва да се засажда самостоятелно, тъй като е проводник на различни заболявания по растенията.

Zinnia haageana Reg.

Zinnia haageana Reg.

Zinnia haageana Reg.

Zinnia haageana Reg. (Z. angustifolia, Z. mexicana Vilm.) също е едногодишно тревисто растение с централно изправено стъбло, разклонено още от основата и с полегнали разклонения. Листата са със заострен връх и със същото разположение като при Zinnia elegans. Изходната форма е с дребни размери на кошничките, които са жълтооранжеви на цвят.

Произход: Мексико

Височина: до 60 см

Цъфтеж: юли до октомври

Размножаване: със семена, които се засяват в парник през април или на открита леха през април-май. Изнасят се в зелените площи след преминаване на опасността от последни мразове.

Екология: Както и Zinnia elegans, така и Zinnia haageana изисква пряка слънчева светлина, не е взискателна по отношение на почвата и е сухоустойчива. За разлика от нея обаче тя е изключително устойчива на болести и може да се използва в цветна композиция с много видове.

Приложение: за летни зацветявания

От вида са създадени много кичести и полукичести форми с невероятни багри. Един от най-изящните култивари е `Old Mexico` с тъмночеррвени лигули със златист въх.

Zinnia linearis Benth.

Zinnia linearis Benth.

Zinnia linearis Benth.

Zinnia linearis Benth. е друг вид циния, също едногодишно тревисто растение. Стъблото й е силно разклонено и туфесто. Листата са много тесни, линейно ланцетни с дължина 6-7 см и широчина около 7 мм. Кошничките са дребни, но много на брой, като баграта им е златистожълта с оранжева периферия.

Произход: Мексико

Височина: 25 – 30 см.

Цъфтеж: юни до октомври

Размножаване: със семена, които покълнват при температура 15-18° С за 4-7 дни. Пониците понасят пикиране, но не и възрастните растения. Цъфтежът настъпва около 2 – 2.5 месеца след засяването.

Важно е да се знае, че растенията се размножават чрез кръстосано опрашване, поради което образуват много семена, които не узряват едновременно и бавно (60-65 дни след цъфтежа). Затова се препоръчва на едно растение да се оставят около 7 – 8 съцветия и да се премахнат всички разклонения от II разред.

Екология: Видът е изключително топлолюбив и трябва да се отглежда на пряка слънчева светлина. Изисква добре обработена пропусклива почва, наторена обилно с прегорял оборски тор. За обилен цъфтеж изключително необходими са в голямо количество фосфор и калий. Азот трябва да се използва в по-умерени количества, тъй като спомага за развитието на повече листна, отколкото цветна маса. Поливането трябва да е умерено, но растението не трябва да се засушава, тъй кат осе губи декоративният ефект на съцветията. Добре е при по-хладно време, поливането да е по-рядко, а в по-топло – по-обилно.

Приложение: за летни зацветявания в групи с други едногодишни или многогодишни растения, за цветни тераси и бордюри.

Представителите на род Zinnia са с широко приложение за зацветяванията у нас. Използват се и за отрязан цвят, но по-рядко. Подходящи са за използване в строги геометрични композиции и за украса н апредставителните части в селищната среда. Днес са създадени всякакви повече и по-малко кичести форми с различна височина,багра и големина на кошничките, които задоволяват нуждите на всеки градинар.

Автор: л.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »