Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Цените на луксозните имоти се задържат, но сделките остават малко

Дом и градина; август 3, 2010 – 5:13 pm - Категория: новини

Въпреки кризата цените на луксозните имоти на определени места в България задържат цените си и се оказват рентабилна инвестиция. Това показва допитване на “Дневник” до собственици на агенции за недвижими имоти. Намалението на цените в луксозния сегмент е значително по-малко в сравнение с масовите жилища, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”.

Според нея въпреки понижението на цените скъпите жилища остават един от стабилните сегменти в имотния сектор. Реално обаче сделките се сключват на цени, 30% под оферираните в сайтовете за имоти, посочи Весела Илиева, изпълнителен директор на “Юник естейтс”.

В момента например къща от 1200 кв.м с двор от 2 декара на ул. “21 век” в столичния кв. “Витоша” държи рекорда с искана цена от 8 млн. евро, показва справка на “Дневник” в сайтовете за луксозни имоти. Уникалността на цената се дължи на факта, че имотът е изграден през 80-те години на миналия век за посолство на бившата ФРГ и има специални системи за сигурност, обясниха брокери.

Той се намира в район, където има много дипломатически сгради. Къща в Бояна на ул. “Беловодски път” от 1516 кв.м се предлага за 2.6 млн. евро. На същата цена има оферта и за къща паметник на културата от 842 кв.м на ул. “Шейново” в София.

Цените на жилищата в София по улиците “Съборна”, “Оборище”, “Шипка”, срещу парламента, както и в Докторската градина са на високи цени, защото предлагането не е голямо, а в същото време има търсене, коментира Илиева. По думите й офертите са на цени от 3000 евро/кв.м и нагоре.

Реално сделките обаче се сключват под тези цени. Рекордът на “Юник естейтс” е от 6000 евро/кв.м за апартамент срещу Народното събрание, но скоро такава цена едва ли ще се постигне, каза Илиева. Най-скъпата къща, продадена през 2010 г. от компанията, е за 1 млн. евро в Бояна. За сравнение, преди кризата такива имоти са се продавали на цени от 2 млн. евро. Това са къщи с поне 5 спални, луксозно обзаведени, с двор от 2 декара, перфектна инфраструктура до тях и охрана.

Освен София другата дестинация за покупка на луксозни жилища са ваканционните комплекси по морето. Високи цени държат имоти в района на Евксиноград, Приморски парк , курорта Св. Константин и Елена и центъра на Варна. В момента във вилната зона Свети Никола, в източната част на Варна, се предлага интересна къща от 860 кв.м с двор от близо два декара с с морска панорама от всички нива на къщата за 2.6 млн. евро. Високи цени държат и жилищата в “Порт палас” в курортния комплекс Слънчев ден, като апартаментите от 150 кв.м се продават на цени от 550 хил. евро.

Луксозни имоти в момента купуват предимно българи, както и чужденци от бившите съветски републики. Сделките за скъпи имоти са единични на пазара и се осъществяват трудно, посочиха брокерите.

Дневник
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »