Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Цените на жилищата в София са спрели да падат

Дом и градина; октомври 14, 2010 – 7:47 am - Категория: новини

Цените на жилищните имоти са се стабилизирали, като при малките апартаменти вече няма поевтиняване на имотите. Това отчетоха от агенцията за недвижими имоти “Бългериан пропертис” и от кредитното дружество “Кредитекс & Хипокредит”.

Основната причина за това е намаленото строителство на нови апартаменти (с 1/3 по-малко разрешителни за строеж за последната година по информация от НСИ), което постепенно създава вакуум на пазара и не позволява спад на продажните нива на готовите жилища. Друга предпоставка е възобновеното кредитиране, което прави продавачите по-неотстъпчиви при договаряне, посочват от “Кредитекс & Хипокредит”.

“Два месеца преди края на 2010 г. можем да обобщим, че тази година се очертава да бъде нулева година за пазара на имоти от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г.”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”. Според нея постигането на баланс и стабилност е важен момент, особено след годините на бум, последвани от драстичен спад на цените на имотите през 2009 г.

Средната цена на продадените апартаменти в София през третото тримесечие на 2010 г. е 840 евро на кв.м, което е с 30 евро по-малко от второто тримесечие на годината, отчитат от “Бългериан пропертис” на базата на реално сключени сделки. Най-ниската средна цена на продадените жилища в София е била през август – 740 евро/кв.м.

През септември е имало търсене на луксозни апартаменти, което е довело до увеличение на средната цена до 997 евро/кв.м. Обемът на продадените жилища в София през третото тримесечие се увеличава с 10% спрямо второто на 2010 г., отчитат от “Бългериан пропертис”.

Маломерните жилища в София задържат постоянни цени през последните няколко месеца, съобщават пък от “Кредитекс & Хипокредит”, които отпускат кредити срещу ипотека на недвижими имоти. Според компанията това е първият признак за обръщане на тенденцията на спад при продажните цени и начало на нов възходящ цикъл в този сегмент на пазара.

Дневник
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »