Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Храните в САЩ и България, къде са по-евтини?

Дом и градина; май 12, 2011 – 7:40 am - Категория: новини

Инфлацията е сериозен проблем в световен мащаб. Сред най- негативните й ефекти върху стандарта на живот на хората е поскъпването на храните, а те регистрират рекордно повишение по целия свят.

Причината – поскъпването на суровините на стоковите пазари, като освен хранителните се повишават и енергийните такива, също съществена част от разходите по производството на храни.

Едно сравнение между цените на някои основни храни в САЩ и България сочи интересни тенденции.

Хляб

Добрата новина е, че най-потребяваният хранителен продукт у нас все още е значително по-евтин в сравнение с цената му в САЩ. Така например килограм хляб в САЩ струва 3.1 долара, което въз основа на курса на долара прави 4.2 лева. Това е около четири пъти повече отколкото родните потребители плащат в страната ни.

Масло

Цената на килограм краве масло е почти еднаква у нас и САЩ. И на двете места се плаща по около 11.50 лева за килограм.

Яйца

Колкото и да е странно американците си купуват по-евтини яйца от нас. За 12 броя яйца в най-голямата световна икономика потребителите плащат средно 1.73 долара, или 2.35 лева въз основа на текущия курс на долара. Малко над тази цена плащат родните потребители в зависимост от това къде пазаруват.

Пържоли (свински)

Американците ядат по-скъпи пържоли от нас. Средната им цена в щатските вериги е в размер 9.83 долара за килограм или 13.35 лева, на фона на около 10 лева за килограм у нас.

Банани

По отношение на бананите обаче, американците ни бият. Там те плащат 1.3668 долара за кг., или 1.85 лева за килограм, цена която не може да бъде намерена в нито една търговска верига. Цената, която традиционно откриваме на този продукт е 2.5 лева за килограм.

Чипс

Този продукт струва на американеца средно 4.84 долара за 450 гр., или 6.6 лв. Почти същата цена плащат и родните потребители на чипс.

Бекон

Подобно на чипса и тук потребителите в България и САЩ плащат еднаква цена. Тя възлиза на около 13.5 лева за килограм.

Домати

Макар времената на евтини домати по стотинки за килограм отдавна да са в историята, те все още са значително по-евтини в сравнение с това, което плащат в САЩ. Там потребителите трябва да се бръкнат с 4.6 долара за килограм домати, или 6.25 лева- над два пъти повече от цената на родните дори и в началото на сезона им.

И макар на пръв поглед цените на тези основни хранителни продукти да са значително по-евтини у нас, съпоставени с доходите и процента, който те заемат в бюджета на едно българско и американско семейство, определено ние сме в губеща позиция.

profit.bg
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »