Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Фън Шуй в дома

Дом и градина; февруари 13, 2010 – 4:27 pm - Категория: Интериорен дизайн

7527_0710fengshui468_1251505866

Дневна, съобразена с Фън Шуй принципите - цветовете са земни и ненатрапчиви

Фън Шуй е древно азиатско философско учение. Разбиранията, които днес имаме за него са леко деформирани, тъй като обикновено то се представя под формата на принципи, които са извън контекста на същинското учение. Смесени са с основни интериорни решения, валидни обаче за западната култура. Така се получава една хибридна система за обзавеждане на дома, която много професионални дизайнери успешно прилагат в процеса на своята работа.

Изследователите на Фън Шуй са единодушни в твърдението си, че както може да помогне, учението може и да навреди със същата сила.  Фън Шуй е много повече от това да подберете подходящите цветове и да се отървете от безпорядъка в жилището си, както  много книги и статии в мрежата ви уверяват. Всъщност това е една изключително сложна система от математически формули, която дава конкретни насоки, базирайки се върху параметри като типа на дома ви, неговия план и времето, по което е бил построен. Прости отговори във Фън Шуй не съществуват. За да го разберем трябва да сме дълбоко обвързани с азиатската култура, а за нашия кратък живот това е почти невъзможно. Въпреки това, има някои неща, които можем да научим и приложим от учението Фън Шуй.

В действителност Фън Шуй е система, която е еволюирала хиляди години. Идеята, която стои зад нея е, че енергията или както е известна при китайците Чи, тече през всичко. Ролята на Фън Шуй е всъщност да усили потока на положителната Чи в дома или помещението, което ще се декорира спрямо нейните правила, за да подобри живота на хората и да прочисти мислите и съзнанието им от негативните мисли.

Подредена кухня, всяко нещо си има точно определно място и хаоса е изключен

Подредена кухня, където всяко нещо си има точно определено място и хаосът не съществува

Древните мислители, които са развивали в продължения на хилядолетия системата са го правили, като са изследвали чувствата и емоциите на хората в зависимост от цветовете и разположението на предметите. И тук е разковничето. Не бива да взимаме насляпо принципите на Фън Шуй за декорирането на дома. Въпреки, че тук ще разгледаме някои основни правила от философското учение, трябва да знаем, че във всеки от нас живеят емоции, всеки има чувства и вкус.

Без значение колко извисени духовно са били древните философи, те не са познавали душевните и емоционални нюанси на вашия дом и на семейството ви. Но вие ги познавате. Разходете с в стаите и наблюдавайте чувствата, които обстановката провокира у вас. Какви емоции  изпитвате, когато наблюдавате цветовете, предметите и тяхното разположение. Домът ви ще бъде декориран и обзаведен съобразно принципите на Фън Шуй тогава, когато той изразява вас и вашата същност, когато се чувствате добре, спокойни и сигурни.

Цветовете в помещенията

Цветовете имат много силен ефект върху чувствата, като един цвят може да въздейства по различен начин на двама души. Също така различните нюанси и оттенъци на един основен цвят могат да имат коренно различен ефект. Тъмните цветове могат да бъдат както успокояващи, така и депресиращи, светлите тонове предизвикват, както повишаване на настроението, така и досада, а ярките цветове могат да ви ободрят и със същия успех и да ви отегчат. Ето защо е много важно, когато решите да боядисате стаята в даден цвят или да поставите мебел или друга декоративна вещ, първо да се съобразите с това какво точно усещане предизвиква във вас.

lr_bed_1

Спалня в свежи цветове и с много светлина

Обърнете сериозно внимание на това, как всеки един цвят ви въздейства. Следете емоциите си когато отидете на гости или сте на интервю за работа в някой офис или дори когато отидете в кварталния магазин. Сигурно ви се е случвало да влезете в някое помещение и изведнъж да се почувствате спокойни и лишени от отрицателните емоции, които са ви тормозили до скоро. Но може би се е случвало и обратното – дадена обстановка да предизвиква притеснение и разтревоженост. Запомнете цветовете на тези стаи или офиси, особено, ако те имат силно въздействие върху вас.

Освен върху настроенията, цветовете въздействат и върху човешките взаимоотношения. Винаги когато влезете в ново, непознато за вас място, където има повече хора, забележете как се държат те един с друг и обърнете внимание на цветовата гама в помещението.

Ако ви е направило впечатление, че провеждате спорове с членове на семейството си се в една и съща стая, внесете в нейния интериор светли тонове. Ярките и контрастни цветове дразнят очите и настройват подсъзнателно за “битка”. По-тъмните цветове пък обикновено подтискат настроението и предразполагат към летаргия.

Спалня в земни нюанси

Спалня в земни нюанси

Потокът от енергия

Принципите на Фън Шуй са насочени към увеличаване на потока на положителната Чи в помещението. Тъй като едва ли можете да усетите енергията в пространство като материален обект, това, което може да направите е да увеличите чувството за приток на енергия в стаята като обръщате внимание на това как хората и обектите са разположени и се движат в пространството. Начинът, по който си взаимодействат може да донесе много положителна енергия.

Когато всеки един предмет е поставен на точното място в стаята, това създава чувство за ред, спокойствие и сигурност. Когато е лесно достъпен  и удобен за използване без това да изисква особени усилия, както и когато липсата му от стандартното място не предизвика хаос, тогава Чи е налице. Потокът всъщност представлява своеобразна смесица между организация и дизайнерски подход, които се концентрират върху отпадането на дразнещите и безсмислени елементи от обстановката.

Експериментирайте

За съжаление няма как да организирате перфектната обстановка от веднъж. Ако не правите грешки няма как да научите кое ви харесва и кое ви дразни. Използвайте принципа проба-грешка и обръщайте внимание на емоциите, които предизвикват у вас различните местоположения на вещите и мебелите. Наблюдавайте как ви влияят различните цветове.

Ако нямате време и сили да размествате мебелите, намерете спокойно и тихо местенце, затворете очи и си представете различни варианти на стаята, която искате да декорирате. Представете си, че сте в нея и се оставете на емоциите, които провокират различни цветови гами. Усетете местоположението на основните мебели и се опитайте да създадете в съзнанието си идеалната обстановка.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Интериорен дизайн | Няма коментари »