Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Уникално самоделно жилище

Дом и градина; януари 12, 2010 – 7:58 am - Категория: Интересни домове

simondalehome500

Не, това не са кадри от "Властелинът на пръстените" и това не е Графството. Това е домът на Саймън Дейл

Парите са “двигателят” на съвременната икономика – няма две мнения по въпроса. За да се сдобие с жилище едно младо семейство трябва да има много от тях, а през последните години цените на жилищата скочиха неимоверно. В България пък е почти невъзможно да се вземе жилище без да задлъжнеете поне 20 години напред към някоя банка. И без да сте сигурни, че ще имате работа за тези 20 години. Но както се казва в старата максима “Има ли желание има и начини, няма ли желание – има оправдания”. Ако човек наистина иска да има собствено жилище винаги ще намери компромисен вариант.

simondaledug500

Всичко започва от основите

Това е направило и едно младо семейство от Уелс. Техните годишни доходи са едва 10 000 долара, от които те са отделяли, за да си построят самостоятелно, комфортно и най-вече евтино жилище. Всичко са направили със собствените си ръце и повечето от материалите, които са ползвали може да се определят като боклуци, домъкнати от някъде. Но пък крайния резултат е жилище в хармония с природата, което има дава възможност да отгледат децата си, възпитавайки ги в любов към заобикалящата ги среда.

simondaleeye500

Малка спретната къщурка...под мъхнатия склон 🙂

Младите хора са искали да прекарат колкото се може повече време с децата си, докато са малки, вместо да гонят кариера и да се “трепят” от работа, заради жилище в големия мръсен град.

Така те събрали помощ от най-близките приятели.

simondaleframe500

След основите идва ред и на сглобяването на самата сграда

И резултатът бил тяхна собствена ръчно направена компактна къщичка. Очарователно място за отглеждане на двете им току-що проходили деца. Със сигурност ще запомнят до края на живота си първото, създадено със собствените им и тези на приятелите им ръце жилище.

simondaleframing300

Покривът се прави от този, който ще живее под него. 🙂

След четири месеца тежка работа и цялото семейство се нанася на новото си място.

Ще попитате за разходите, които са пръснати за това. Само 5 000 долара, което е близо 7 000 лева! Много по-евтино от апартаментите, обяви за които има в почти всеки регионален вестник, нали? Сигурно са имали нужда от много и специални инструменти? Макар и да не ви се вярва, единствените инструменти, които са ползвани са длето, резачка и чук. Тогава сигурно трябва да имате специални умения и дългогодишен опит в строенето на жилища?

Саймън Дейл казва:
“Моя опит в подобно строителство беше от преди две години. Такъв вид сгради може да направи всеки. Моя практически опит е в увереността ми, упорството и наличието на няколко верни другари, които ме поддържаха тогава, поддържат ни и сега.”

simondalewindow498

Вътрешността на вече завършения дом

Ето и рецептата 🙂
1. Изкопавате в средно голямо склон ниско и компактно убежище.
2. Камъните и пръстта, които остават след копането може да се ползват за носещи стени, основи и т.н.
3. Рамките на прозорците може да си изработите от изсъхналите или нападали дървета от близката гориста местност.
4. Прави дъски за покрива могат да се направят много лесно отново от нападалите дървета.
5. Бали от слама на пода, стените и покрива, вършат страхотна работа за добра изолация на жилището.
6. Мазилката от вар на стените им позволява да дишат.
7. Дървени парчетии могат да се ползват за подово покритие и фитинги.
8. И други предмети, които са сглобени от боклуци домъкнати от къде ли не, като прозорци, жици, водопровод.

В самата къща има отоплителна печка на дърва, които семейството взима от старата гора наблизо. За да се възползват максимално от топлината, димоотвода преминава през голяма буца от хоросан, който задържа топлината и бавно я освобождава. Така помещението остава топло за дълго време и няма нужда постоянно да се прибавят дърва.

Не си мислете, че в тази къщичка, която толкова прилича на Хобитова дупка осветлението идва от газовия фенер на Билбо. Тук отново идва на помощ природата и по-точно слънцето. На разположение са два слънчеви панела, с помощта на които в къщата има осветление, музика и дори компютър. Е, вече с Интернет-а не знаем как стои въпроса. Само най-необходимото. Прозорецът на покрива, който са си изработили Саймън и съпругата му, пропуска достатъчно естествена светлина през деня, а водата идва по нанадолнището, което е близо до къщата, от близкия извор. Дъждовната вода пък се събира в пригоден резервоар на покрива и се ползва за поливане на градината.

Както казва Саймън: “Нашата къща е необичайна по форма, но пък е също така естетически издържана като многото модерни сгради. Дори повече, защото в натовареното ежедневие, в което живеем, сред тези огромни сиви и безлични сгради, понякога на човек му се иска да се докосне до природата, с която все повече губи контакт. Нашият дом е едно своеобразно връщане назад към природата, към инстинктите ни, които са се развили именно в горите преди хилядолетия. ”

kidshome204

И тук, както и в града има условия, за да се отгледат две малки...хобитчета 🙂

Прииска ли ви се вече да си имате такава къщичка? Саймън ще ви покаже как да си направите.

източник
3 Коментара за “Уникално самоделно жилище”

 1. Pgplamen каза:

  Прииска ли ви се вече да си имате такава къщичка? Искам и аз.

 2. Burda каза:

  В България подобно нещо няма да разрешат, главно заради конструкцията. А иначе парите са в този мащаб, като се отчете отдалечеността от магазина за някои строителни материали и от местата, от където са набавяни.
  Една сериозна грешка има в изработката: оставил е необелена кората на дърветата. Така там ще се заселят, ако вече не са го направили, “вредители”, които за 5-10 години ще разхлабят до такава степен конструкцията, че тя ще рухне.
  Иначе изглежда пинисчийско!

 3. Даринка Кънева каза:

  Поздрави за “Барни”,многи интересна идея .Може да се доразвие.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Интересни домове | 3 Коментара »