Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Превърнете украсата на великденските яйца в незабравима забава за децата

Дом и градина; април 1, 2010 – 7:54 am - Категория: Великден

Великден и Коледа са най-почитаните християнски празници. Децата винаги ги очакват с голямо нетърпение. На Коледа те получават подаръци и сладки лакумства, а по Великден боядисването на яйцата и борбите с тях носят много радост и усмивки. Честването на тези празници винаги е съпроводено с празничните трапези и срещи с роднини и близки приятели.

easter

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и на Велика събота

Днес е Велики четвъртък. По традиция, яйцата се боядисват днес рано сутрин или на Велика събота. Първото яйце се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак на челата на децата, след което на всички у дома.

Не пропускайте да включите малчуганите в украсата на яйцата. Със сигурност за тях това ще бъде неповторимо забавление. Тук подбрахме няколко уникални, традиционни или пък не чак толкова традиционни украси за великденски яйца. Те са подходящи, както за децата, така и за вас и ще внесат много цветно настроение през празничните дни.

Яйце синигерче

bluebird-easter-egg-craft-photo-420-FF0302EGGA16

Направете си цяло ято от птички за Великден

За направата на това “птиче” ще ви трябват следните материали:

 • боя за яйца;
 • мека кърпа за почистване от типа на дунапрена;
 • корда;
 • черна акрилна  или темперна боя;
 • четки;
 • синя носна кърпичка;
 • лепило;

Изпразнете яйцето. Да, точно прочетохте, ще трябва да се отървете от вътрешността на яйцето. В случая то ще е украса, а няма да го използвате като борец. Ето защо първо трябва да измиете и подсушите суровото яйце, да го разклатите добре, за да се разбие жълтъка вътре. С помощта на кабърче направете по един отвор на тъпата и острата страна на яйцето, като на по-тъпата страна, отворът трябва да е по-голям. Над купа духнете няколко пъти в единия отвор, докато извадите цялото съдържание на яйцето в купата. След това го оставете с по-широкия отвор надолу, за да изсъхне.

Декорация. Нека детето боядиса само яйцето, понеже това е най-интересната част за него. Първо се намазва едната половина с боя и яйцето се поставя на небоядисаната си страна в чаша с малък отвор. След като изсъхне, се боядисва и другата половина в същия цвят. Лицето на птичето ще се намира над острата част на яйцето. Нарисувайте черни очи с акрилната или темперна боя. После залепете синята носна кърпичка за горната част на яйцето, като оформите опашка или подобие на крилца. И накрая залепете човката на птичката, която ще се намира точно на мястото, където е по-малкия отвор на яйцето, под нарисуваните очи.

Пуснете го да полети. Залепете края на дълго парче корда на разгънат кламер. Промушете през малката дупка, минавайки по цялата дължина на яйцето и излизайки през голямата дупка. Махнете кламера и завържете двата края на кордата. За да бъде стабилна “птичката”, когато я закачите някъде да виси, е добре да залепите с малко тиксо кордата над двете дупки. После можете да го закачите да виси или от полилея или на друго място в стаята, заедно с другите украси за празника.

Яйца с отпечатани листа

make-leaf-print-eggs-easter-craft-photo-420-FF0308EFDA17

Оригинални, красиви и традиционно български украси за яйца

Повечето семейства в България с години украсяват по този начин великденските си яйца. И за да не изневерим на традицията, ние подробно ще обясним как могат да се получат тези уникални отпечатъци.

Необходими материали:

 • малки листа от различни растения и билки. За примера са използвани листа от папрат, кантарион, копър, мащерка и листа от мента;
 • твърдо сварени яйца;
 • найлонови чорапи или част от чорапогащник, с дължина около 7-8см.;
 • лепенки или няколко конеца, с които се връзват чорапите;
 • вода;
 • оцет (най-добре да е винен);
 • боя за яйца или сладкарски бои;
 • големи стъклени съдинки или бурканчета, отвора на които трябва да са достатъчно големи, за да може да мине яйцето. Също така трябва и да са достатъчно дълбоки, за да може яйцето да се покрие, когато се потопи в боята;
 • супена лъжица;

Ето какво трябва да направите стъпка по стъпка:

make-leaf-print-eggs-easter-craft-step1-photo-150-FF0308EFDA18

Върху топлото яйце слагате листото и завивате с чорап.
Необходимо е, за да хване боята по-добре, яйцата да са леко затоплени. Слагате по едно листо на всяко яйца, като хубаво го разпервате върху повърхността, за да се отпечата добре. После внимателно, за да не се смачка листото, яйцето се загъва в найлоновите чорапи.

make-leaf-print-eggs-easter-craft-step2-photo-150-FF0308EFDA19

Стегнете хубаво, за да не се размести листото.
От двете страни на чорапа или отрязъка направете здрав възел или вържете с конец или връв. Може да залепите и с лепенка.

make-leaf-print-eggs-easter-craft-step3-photo-150-FF0308EFDA20

Здраво овързаното яйце се потапя в боята.
Във всеки буркан или чаша налейте до половината с топла вода и прибавете 1 с.л. оцет, а после капнете 10-20 капки от боята или пък я разтворете, ако е на прах. Повечето бои за яйца се продават в прахообразно състояние. Разбъркайте хубаво с лъжица, за да се разтвори добре боята и потопете във всеки съд по едно от завитите в найлонови чорапи яйца. Оставете ги вътре около 4 мин.

make-leaf-print-eggs-easter-craft-step4-photo-150-FF0308EFDA21

Готови сме.
След тези 4 минути, с помощта на супена лъжица извадете едно по едно яйцата и ги оставете да се отцедят върху вестник. Внимателно премахнете лепенката или срежете връвта и премахнете чорапа и листото. Оставете хубаво да изсъхне, после може да полирате с памучно парцалче, напоено с олио и ги подредете в купа.

Декупаж

decoupage-designs-egg-easter-craft-photo-420-FF0407EGGA08

Декупаж върху яйце

Следващият вид рисувани яйца са невероятни и със сигурност децата ви ще ги помнят до следващия Великден. За да ги направите не са необходими специални умение и талант. Картинките, които виждате не са нещо повече от изрязани шаблони от списание или от други източници, които сте си харесали. Тъй като са доста малки, ще прилепнат плътно върху яйцето, без гънки.

Необходими материали:

 • шаблони;
 • твърда четка за рисуване;
 • бяло лепило, тип С200;
 • сурови яйца;

Как можем да премахнем жълтъка и белтъка от суровото яйце и да запазим черупката: Първо забършете яйцето с парцал с оцет и го оставете да изсъхне. После вземете една средно дебела игла и пробийте две дупки в двата края на яйцето с диаметър около сантиметър. Внимавайте да не счупете черупката, целта е тя да остане непокътната. След като пробиете дупките успешно, наведете яйцето така, че вътрешността да изтече през дупките в предварително подготвен за целта съд. После внимателно изплакнете кухата вътрешност на яйцето и го оставете да изсъхне.

С помощта на твърдата четка за рисуване нанесете малък слой лепило, което да е малко по-широк, отколкото картинката, която ще нарисувате на черупката.

После наложете картинката върху черупката, като с четката нанесете още от лепилото върху картинката, докато хартията се изпъне и прилепне плътно към черупката без гънки. Ако искате може да сложите още украси върху яйцето. И имате декоративна украса за Великден. Мисля, че по същия начин могат да се украсят и твърдо сварените яйца, с които ще се борите на Великден, само трябва да имате предвид, че ще ви трябва безвредно лепило, което няма опасност да проникне през черупката. В противен случай не рискувайте, направете си тези яйца само за украса.

Страхотни яйца в пастелни цветове

cool-crayon-colors-egg-easter-craft-photo-420-FF0407EGGA03

Украса от пастелни цветове

Разчупете традицията и с помощта на пастелите, с които вашето съкровище рисува направете невероятни и цветни яйца за Великден. Благодарение на топлината, която се отделя от наскоро сварените яйца, восъкът се разтапя и се получава плавно преливане на цветовете.

Необходими материали

 • яйца;
 • винен оцет;
 • домакинска хартия;
 • пастели;

Сварете яйцата в смес от вода и оцет – съотношението е около лъжица, лъжица и половина оцет на всяка чаша вода. Оставете яйцата да врат десет минути и после махнете от огъня.

Внимателно махнете горещите яйца, но не позволявайте на децата да го вършат, след това ги оставете във водата да се охладят за десетина минути.

Така ще останат топли, за да може да се прелеят пастелите, но няма да са горещи и ще можете без проблем да ги държите в ръка, докато рисувате. След като са постояли десетина минути, вземете парче домакинска хартия и подсушете всяко от яйцата, които ще нарисувате с пастелите. След това пак държейки яйцата едно по едно с домакинската хартия, започнете да рисувате по черупката различни завъртулки или спирали, всичко, което ви хареса. Обръщайте внимателно на всички страни, като продължавате да държите с хартията. След като привършите оставете яйцето за половин час да се слеят цветовете, преди да го прибавите към останалите оцветени.

Декоративни пернати приятели

fancy-featherd-friends-easter-craft-photo-420-FF0409EGGSA05

Няколко цветни пернати приятелчета

С помощта на ножици и малко боя, грозната кора за яйца може да се превърне в изящни лебедови чашки. За да получите по-голям ефект използвайте същия цвят, в който са боядисани яйцата, които ще сложите в лебедовите чашки.

Необходими материали:

 • Кора от яйца /най-добре да е картонена, защото пластмасовите кутии няма да се покрият добре с боя/
 • Водни бои
 • Четка за рисуване
 • Тиксо
 • Цветни пера
 • Малки, черни мъниста
 • Боядисани яйца

Изрежете за всяко яйце чашка от картонената кора, както е показано на снимката. След това оцветете с боичките отвън и отвътре изрезката. Оставете да изсъхне и оцветете човките на пиленцата. Направете опашки от цветните пера и ги залепете с лепило към заострената част на картонените чашки. Залепете мънистата, които ще използвате за очи и сложете яйцето в лебедовата му чашка.

Цветна прелест

lovely-loopy-egg-easter-craft-photo-420-FF0409EGGSA13

Цветното овързано с конци за бродиране яйце

Тези яйца са само за украса и също ще трябва да махнете вътрешността, ето защо се ползват сурово яйца. Този метод ще помогне на малките художници да развият въображението си. Този ефект може да се постигне с плетеница от конци за бродиране.

Необходими материали:

 • Празни бели яйца
 • Четка за рисуване
 • Лепило /С 200 или моментно/
 • Няколко подхождащи си цвята от конци за бродиране
 • Малки дървени клечки или клечки за зъби
 • Водна стъклена чаша.

Намажете с помощта на четката за рисуване повърхността на яйцето с лепилото, след което внимателно притиснете конците към него. След това пак мажете с лепило, но върху вече положения първи пласт конци и наслагвате следващия, но в различен цвят. Така може да слагате слой след слой, докато получите красиво яйце, обрамчено от разноцветни конци. След това оставете яйцето върху дървените клечици, които пък запречват отвора на чашата, за да изсъхне. Може да го сложите и на някаква желязна решетка или скара, за да изсъхне, като скарата от фурната.

използвани материали
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Великден | Няма коментари »