Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Многогодишни увивни и катерливи растения

Дом и градина; юни 9, 2014 – 8:17 am - Категория: Градина

Увивните, катерливите и изобщо растенията за вертикално озеленяване представляват важна част от дворното пространство. Те служат за прикриване на високи огради, неугледни места и всякакви други кътчета от интериора, които желаете да скриете или просто да разкрасите. Всяко едно от този тип растения си има свои изисквания на отглеждане и е добре да познавате поне най-често срещаните от тях, за да се ориентирате по-бързо в своя избор.

Увивни и катерливи растения

Добре да знаете кой вид е студоустойчив и кой трябва да се прибира на по-топло през студените дни.

Студоустойчиви видове

Клематисът (Clematis sp.) е добре познат в озеленяването у нас като студоустойчиво увивно растение. Ако обаче го взимате като съвсем младо храстче с едно или две стъбълца, е добре да го отглеждате в по-голяма саксия и първата година да го приберете през зимата на по-топло и достатъчно светло място. По-възрастни растения най-добре виреят директно засадени в почвата, като е препоръчително да се мулчират добре корените. Клематисите виреят на ярко слънце, което не е необходимо да огрява основата им, а само стъблата. Обичат влажна и плодородна почва, може и варовита.

Клематисът (Clematis sp.)

Клематисът (Clematis sp.)

Партеноцисусът (Partenocissus sp.) ще споменем задължително. Той е едно от най-непретенциозните и силно студо- и сухоустойчиви растения. Петлистният партеноцисус (P. quinquefolia) е по-студоустойчив от трилистния (P. tricuspidata), който частично измръзва при температура под -25°C. И двата вида растат изключително бързо и за кратко време от тях се получава чудесна зелена стена, която с всяка изминала година става все по-плътна и красива. Видът се справя добре както и на слънце, така и на полусянка. Оцелява и на сенчести места, но растежът му се забавя. Обича влажна почва. Хубаво е партеноцисусът да се подрязва наесен, особено ако е пуснат да се изкачва по фасадата на къща. Много бързо успява да достигне керемидите и провирайки младите си стъбла между тях, често ги бута и чупи. Ако сте засадили партеноцисус до къщата на съседите, за да не виждате нежеланата фасада, не забравяйте този съвет.:)

Петлистен партеноцисус (Partenocissus quinquefolia)

Петлистен партеноцисус (Partenocissus quinquefolia)

Към студоустойчивите познати видове спада и глицинията (Wistеria sp.), която също се характеризира с буен растеж и най-вече – с обилен и продължителен цъфтеж през май и юни. Необходима й е повече светлина и свежа и плодородна почва, за да се сдобиете с уникална виолетова фасада за около месец.

Глициния (Wistеria sp.)

Глициния (Wistеria sp.)

Увивните представители на орловия нокът – Lonicera caprifolium (козоволистен нокът) и L. japonica (японски нокът) също издържат навън в нашия климат, като втория представител на рода се отглежда предимно в Южна България, тъй като произхожда от Япония и е по-топлолюбив. Цъфти през май и юни с ароматни цветов, преминаващи от бяло към розово и наподобяващи на извити орлови нокти. По отношение на почвата този вид е невзискателен. Добре е да се подхранва през лятото за по-обилен цъфтеж. Вирее на слънце или шарена сянка. Чудесен е за озеленяване на пейки, перголи, беседки, огради и други архитектурни елементи.

Lonicera caprifolium (козоволистен нокът)

Lonicera caprifolium (козоволистен нокът)

В случай, че искате не просто вертикално озеленяване, а направо „зацветяване”, изберете катерливата хортензия (Hydrangea petiolaris). Този буен храст не спира да цъфти през лятото. Лесна е за отглеждане и е много подходяща за озеленяване на сенчести стени. При засаждане на млади растения, трябва да ги подведете по подпората, докато успеят да се закрепят за стената.

Катерливата хортензия (Hydrangea petiolaris)

Катерливата хортензия (Hydrangea petiolaris)

Топлолюбиви видове

Текомата (Campsis radicans) е прекрасен прикрепващ се храст с едри фуниевидни цветове в червено-оранжеви багри. За съжаление тя не може да се отглежда навсякъде у нас, тъй като измръзва през зимата. В по-топлите части на страната (Сандански, Черноморието и др.) се справя успешно. Дори в София се наблюдават отделни екземпляри, които са успели да преживеят зимата, но като цяло растението изисква по-топъл климат. Текомата вирее на ярко слънце и плодородни почви. Подрязва се рано напролет всяка година, като леко се скъсяват старите стъбла, които вече са цъфтели.

Текома (Campsis radicans)

Текома (Campsis radicans)

Лантаната (Lantana camara), която при подходящи условия достига доста добра височина, се чувства чудесно под слънчевите лъчи лятно време. Тя цъфти обилно цяло лято с двуцветно обагрени съцветия в жълто и червено, розово и бяло и др., но дойдат ли първите студени дни, трябва бързо да я приберем на добре осветено и топло място в интериора. Запазено по този начин растението ще ви радва дълги години с все по-гъстата си и разклонена форма на короната.

Лантана (Lantana camara)

Лантана (Lantana camara)

Един по-рядко срещан храст, който привлича отдалеч със своите весели червени фунийки, може да разочарова желаещите да го притежават, само защото трябва да се прибира през студената част от годината. Това изобщо не е причина да се отказвате от дипладенията (позната още като мандевила) (Dipladenia sp./syn. Mandevilla sp.). Това прекрасно растение цъфти цяло лято на слънце в градината и се отплаща многократно за усилията да го приберете през зимата. Редовното подхравнане е гаранция за още по-обилен цъфтеж. Поставете дипладенията в по-голяма саксия и й осигурете подпора, около която да се увие и ще видите колко бързо ще се развие и ще се обагри под слънчевите лъчи. Зимното отглеждане включва по-рядко поливане и поставяне в по-светло и топло помещение.

Дипладения (Dipladenia sp.)

Дипладения (Dipladenia sp.)

Автор: ландш.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »