Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Тайните на индийската кухня

Дом и градина; декември 15, 2010 – 10:30 am - Категория: Кулинарни рецепти

Индийската кухня е цял един непознат свят-смесица от разнообразни вкусове и аромати, привидно несъвместими, но уникални в безкрайните си комбинации. Чувайки за индийска кухня, асоциацията у нас са лютивите чушлета и кърито. Това повърхностно и неточно мнение е породено от незнание, но и от представата, която се налага от много европейски ресторанти. Всъщност дори и кърито, което у нас е познато като една подправка, представлява микс от поне десет различни подправки и в Индия то е самостоятелно ястие.

Подправките

Безспорно най-голямата тайна на индийската кухня са подправките или по-скоро смесиците от тях. Най-известната е гарам масала. Нейното приготвяне става чрез настъргване на подправките и едва ли не се смята за ритуал. Малко известните и сравнително непопулярни у нас подправки като асафетида, шафран, анасон и кориандър придават  на индийските ястия уникален екзотичен вкус.  Традиционният букет от подправки Гарни представлява смесица от силно ароматни подправки и билки. Те се потапят за кратко  в ястието, след което  се вадят без да остава следа от тях. В готовото ястие те не се виждат, но вкусовите качества напомнят по-скоро за магия отколкото за обикновена храна.

Освен че са изключително вкусни, индийските ястия са и много полезни.  Повечето лютиви подправки спомагат за по-доброто храносмилане и предпазват от заразните стомашни  болести, към които предразполага климатът в Индия. Освен това са и силен имуностимулатор за организма.

Традиционни продукти

В индийската кухня за пържене се използва кокосово масло или пречистено и претопено масло (гхи) . Други специално приготвени продукти са традиционният  хляб наан или роти, домашно приготвените сирена и извара (панир) както и кондензираното мляко (кхойа) и захарния сироп (чашни). Индийската бира (Кобра) пък се смята за една от най-добрите бири в света.

Индия е подарила на световната кухня и още едно богатство, от което по-късно тръгват  редица ястия – екзотичният сос чатни. Той може да се поднася  както сух така и течен. В сухо състояние  той се среща рядко, но в течно състояние той е основа и допълнение към много ястия.  Чатни се свързва най-вече с плодов вкус заради безбройните плодови вариация, но често и със лютивина, която се постига неизменно със зелени люти чушлета.

Всички са чували за индийската кухня, но много по-малко са тези, които са я опитвали. Тя е люта и шарена експлозия от аромати и  продукти, които никой европеец не би си помислил да комбинира. Тези обаче, които веднъж са вкусили от магията на индийските кулинарии не остават безразлични. И как биха могли? Не случайно индийската кухня е сред най-древните в света, но се е запазила актуална  и до днес.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Кулинарни рецепти | Няма коментари »