Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Съвети за организация на малка кухня

Дом и градина; май 17, 2010 – 10:21 am - Категория: Кухня и трапезария

Повечето от нас живеят в жилища, в които кухнята е малко и нефункционално помещение. Това важи особено за старото строителство, тъй като на времето в домакинството хората са използвали само няколко по-обемни уреда като печка, хладилник и пералня. Днес обаче не е така. Всеки път, когато купуваме нов електроуред първо се замисляме къде ще го поставим.

Често срещано решение на този проблем е усвояването на кухненския балкон. Действително така полезното пространство се увеличава, но инвестицията не е малка. Независимо от това, дали ще предприемете подобна стъпка, при всички случаи на първо място трябва да помислите за добрата организация в помещението. Ако изберете правилно осветлението и съобразите решенията си за съхранение на продукти и посуда с предлаганите възможности, можете да създадете илюзия за повече пространство в малката кухня.

Как една малка кухня може да бъде практична

Трябва да се съсредоточите в три основни области: съхранение, осветление и уреди. Истинско предизвикателство е да я направите функционална, красива и ефективна. Все пак, дори и с малък бюджет и доста ограничения, наложени ви от самата архитектура на сградата, можете да се справите. Дизайнерите препоръчват да направите проект, съобразен с особеностите на помещението. Да видите къде има възможност за вградени шкафове за съхраняване на храна, уреди и съдове, да обмислите осветлението и да видите какви, спестяващи пространство уреди се предлагат на пазара. Предварително направете и списък на всички уреди, които искате да намерят място в кухнята: хладилник, печка, пералня, микровълнова, тостер, мивка, кошче за отпадъци, а ако практикувате разделно хвърляне на боклука – няколко кошчета.

Все пак най-важно са шкафовете. Ето някои идеи, от които можете да се възползвате:

1. Може да поставите „остров” от шкафове в центъра на кухнята. Така ще използвате горната им част за плот, в тях ще държите всичко необходимо и то ще бъде лесно достъпно от всяко място в кухнята.

2. Друг вариант е да подредите шкафовете и уредите в една линия от двете страни на помещението, така че да образуват коридор.

3. Използвайте пространството под шкафовете, за да закачите микровълновата печка, готварските лъжици, чашите и сушилнята. Потърсете от пералните, които са наполовина на стандартния размер. Те също имат сушилня, но заемат по-малко място.

4. Друг трик е да обособите кът за хранене в кухнята, който да включва сгъваема маса или една малка кръгла маса с два малки стола, или прикрепен за стената плот, под който могат да се приберат два стола.

5. Още едно предизвикателство в малката кухня е да постигнете илюзия за пространство, използвайки осветление в шкафовете или под плота. Подходящото осветление прави кухнята по-уютна и я кара да изглежда по-голяма.

6. Използвайте светли цветове и стъклени врати за шкафовете.

7. Сложете по-дълбоки плотове, за да можете да поставите някои от уредите върху тях и все пак да имате достатъчно пространство за работа.

8. Подовите настилки и плочки могат да бъдат сложени диагонално, а ако сте подредили уредите и шкафовете в една линия от двете страни на помещението, може би най-удачно е да поставите настилка от твърда дървесина.

9. Окачете тенджерите и тиганите на стената. Така освен, че пестите мястото в шкафовете, използвате съдовете за декорация и можете да придадете специфична атмосфера на своята кухня. На вътрешната част на вратите също можете да окачвате разни неща – прибори, ръкохватки.

10. Инсталирайте голяма кухненска мивка, тъй като те са далеч по-практични от малките, когато става въпрос за почистване на тенджери и тигани.

11. За да използвате пространството в кухненските шкафове максимално ефективно, добре е да ги оборудвате със съвременни механизми и разпределители.

Не забравяйте! Повечето кухни са малки. Когато разглеждате списания за кухненски дизайн, естествено отбелязвате, че кухните са големи и започвате да си мислите, че вашата няма как да бъде функционална и красива. Грешите. Най-важното е да поставите нещата така, че да са удобни за вас. Цветовете и светлината ще направят останалото.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Кухня и трапезария | Няма коментари »