Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Стилен интериор с пъстролистни растения

Дом и градина; февруари 17, 2014 – 9:17 am - Категория: Градина

В зимните дни, когато няма какво да правим в градината освен снежни човеци, можем да обърнем повече внимание на интериорната зеленина. Тя е връзката ни с природата и раздвижва и съживява всяка стая у дома или на работното място. Напоследък в озеленяването на интериора се наблюдава тенденция към растителните композиции. Стремежът е да се създава композиция от стайни растения, имащи сходни изисквания на отглеждане и засадени в общ съд, а не отглеждани поотделно и разположени хаотично в помещението.

Стилен интериор

Обикновено в стаята растенията се избират най-вече по отношението им към светлината. В този материал ще ви запознаем с листнодекоративни видове, които предпочитат светлите места в интериора, както и с онези, които разкрасяват по-мрачните кътчета.

Светлолюбиви цветя

Кротоните (Croton sp.) определено обичат светлината и винаги можете да ги разположите до прозореца. Дори да ги огрява слънцето само за 2-3 часа на ден, растението не се поврежда. За правилно отглеждане е нужно да се пръскат листата през лятото с цел създаване на въздушна влажност, която е добра защита от акарите, които много често нападат този красив и пъстър вид. С поливането трябва да се внимава. Нужна му е само леко влажна почва.

Кротони (Croton sp.)
Кротони (Croton sp.)

Повечето видове драцена (Dracaena sp.) също обичат светлината. Те обаче изобщо не харесват влагата и затова веднъж седмично малко вода е абсолютно достатъчна за тях. През зимата дори на 2 седмици можете да поливате драцените и те ще се чувстват чудесно.

Драцена (Dracaena sp.)

Драцена (Dracaena sp.)

Ефектната алоказия (Alocasia sp.) има сходни изисквания като драцените. Едрите листа ще красят дома ви, стига да не е прекалено хладно, тъй като на студено и влажно този вид не оцелява дълго.

Алоказия (Alocasia sp.)

Алоказия (Alocasia sp.)

Едрият каладиум (Caladium sp.) е от крехките светлолюбиви растения, които също обичат по-топлите помещения. Уникалните му листа можете да откриете в различни багри (бяла, червена, зелена, розова), изпъстрени с множество петънца.

Каладиум (Caladium sp.)

Каладиум (Caladium sp.)

Издръжливите и непретенциозни фикуси (Ficus sp.) могат да виреят и до прозорец, огряван от слънцето през половината ден. Лятото можете да ги къпете с душа или маркуча срещу вредители, а и за да премахнете праха и мръсотията от листата.

Фикус (Ficus sp.)

Фикус (Ficus sp.)

От едролистните растения дифенбахията (Dieffenbachia sp.) и шефлерата (Schefflera sp.) са също много популярни като светлолюбиви видове. Ако не се прекалява с поливането, те стават високи и впечатляващи членове на стайната джунгла. Особено красиви са пъстролистните форми.

Дифенбахията (Dieffenbachia sp.)

Дифенбахията (Dieffenbachia sp.)

Цветето-меч – сансевиерата (Sanseviera sp.) е сякаш вечно със своите изправени и заострени листа. Може да се включи във всяка една по-обемна цветна композиция като висок елемент. По същия начин би могло да се използва ефектното червенолистно кордилине (Cordiline australis), докато трицветният представител Cordiline kiwi  е по-подходящ за запълване на по-ниските части.

Сансевиерата (Sanseviera sp.)

Сансевиерата (Sanseviera sp.)

От по-дребнолистните, но предпочитани листнодекоративни видове, не можем да не споменем ярките фитония (Fittonia sp.) и хипоестес (Hypoestes sp.), предпочитащи високата въздушна влага, както и солейролията (Soleirolia sp.), чийто дребни листенца я оприличават повече на мъх.

Фитония (Fittonia sp.)

Фитония (Fittonia sp.)

От висящите растения най-голям стремеж към светлината показват хлорофитумът (Chlorophyrum sp.) и повечето традесканции (Tradescantia sp.). И двата вида растат и се размножават изключително бързо и лесно.

Хлорофитумът (Chlorophyrum sp.)

Хлорофитумът (Chlorophyrum sp.)

Сенколюбиви цветя

Те са значително по-малко на брой, но пък са много ефектни и ни позволяват да зацветим и по-мрачните места вкъщи. В място с много малко светлина винаги можете да сложите един едър замиокулкас (Zamioculcas sp.), който дори и да забравите да поливате цяла зима, ще си стои все така свеж. Преполеете ли го обаче, дори еднократно, рискувате грудките му бързо да загният и да се лишите от лъскавите му тъмни листа.

Замиокулкас (Zamioculcas sp.)

Замиокулкас (Zamioculcas sp.)

Аглаонемата (Aglaonema sp.) е друг вид, който ще се чувства добре на тъмно. Разбира се, сортовете с по-светли листа изискват и малко повече светлина, но тези с абсолютно тъмночервени или зелени листа виреят почти без светлина.

Аглаонема (Aglaonema sp.)

Аглаонема (Aglaonema sp.)

На средна осветеност се развиват добре видовете от семейство Марантови – маранта (Marantha sp.), калатея (Calathea sp.) и строманте (Stromanthe sp.). От тях напоследък се създават все по-интересни и невероятни сортове, които бързо превземат пазара. Тези растения са изключително непретенциозни.

Маранта (Marantha sp.)

Маранта (Marantha sp.)

От  всички палми, които толкова обичат светлината и слънцето, кенцията (Kentia sp.) е решила, че ще се отдели от тази група и срамежливо ще наднича зад щорите и пердетата. Тя става много висока и ефектна палма, чието изправено стъбло позволява в пространството около нея да се изгради голяма цветна композиция.

Кенцията (Kentia sp.)

Кенцията (Kentia sp.)

Ще завършим със стайния бръшлян (Hedera sp.). Съществуват забележителни сортове с най-различно нарязани и изпъстрени листа. За по-малки композиции са подходящи миниатюрните сортове с малки пъстри листенца. Те бързо се разрастват и покриват съдовете, които заемат.

Стаен бръшлян (Hedera sp.)

Стаен бръшлян (Hedera sp.)

Композициите от листнодекоративни растения са изключително красиви и винаги привличат вниманието със своята пищност. При тях е много важно разположението на видовете (да има високи и ниски, но без да си пречат), както и текстурата и баграта на листата. Когато са подбрани правилно, композицията се превръща в произведение на изкуството, което ще разнообразява интериора ви дълги години напред.

Автор: ландш. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »