Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Спорове около санирането в Германия

Дом и градина; септември 27, 2010 – 7:41 am - Категория: новини

След 40 години, още през 2050 г., се планира Германия да се превърне в образцова екологична република, пише Spiegel, цитиран от darikfinance.bg. Старите сгради трябва да се санират така, че да не губят топлина и да бъдат окичени със соларни панели. Или поне така се планираше доскоро от правителството.

Обаче лобистите от имотния сектор се противопоставиха на този амбициозен план. И вече в плановите документи, като Националната енергийна стратегия, дори не става и дума за нулеви емисии от жилищата. Ще се въведе задължителен стандарт за новите жилища, но от 2020 г. А за старите ще важи принципът на икономическата целесъобразност.

Ново изследване на икономиката на санирането, изготвено от Института за икономически изследвания в Хале, твърди, че въпросната целесъобразност не е толкова неоспорима, както се смяташе доскоро. 54% от жилищата в Германия са многофамилни, от тях 75% се дават под наем. Кой всъщност ще заплати за скъпото саниране? В някои случаи ще е по-евтино да се построи нова сграда, отколкото да се санира старата, уточняват от организациите на собствениците.

Най-голям потенциал за икономии имат сградите, строени в периода 1958-1970 г., установили са икономистите от Хале. Те най-често са еднообразни, имат тънки стени и гладки фасади. Санирането на такива сгради може да доведе до намаляване на консумацията на енергия с 20 до 40 процента. Но при сградите преди 1918 г., които се отличават с дебели стени и живописни покриви и фасади, санирането, освен че е по-скъпо, няма да доведе до икономии над 10-15%.

Монитор




Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »