Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Седумите – за суха и слънчева градина

Дом и градина; юни 20, 2013 – 7:32 am - Категория: Градина

Род Седум (тлъстига) включва голямо разнообрзие от видове, чиито ареал се разпростира на три континента – основно Африка и умерените части на Европа и Азия. Представителите на рода са сревнително ниски многогодишни тревисти растения със сукулентни листа. Въпреки височината си те имат изключителен декоративен ефект, дължащ се както на интересните листа и техния цвят, така и на баграта на цветовете, която може да е най-различна. Не е без значение и абсолютната невзискателност на седумите към условията на отглеждане, както и способността им да растат върху скали и пясъци, с малко количество почва в тях.

Седуми

У нас се отглеждат много видове седум, които се използват предимно за озеленяване в най-ниските етажи на градината, както и за скални кътове, алпинеуми, а някои стават и за вътрешна декорация. Ето и някои от тях, които се използват навън.

Често срещан е Sedum acre – лютива тлъстига. Той е един от най-ниските седуми. Височината му е едва 5-10 см. Листата му са светло зелени, почти триъгълни по форма. Цъфти през юни и юли с множество малки жълти цветове. Понася варовикови субстрати. Често се използва в медицината

Sedum acre – лютива тлъстига

Sedum acre – лютива тлъстига

Със закръглени, по-едри и тъмнозелени до червеникави месести листенца е Sedum album – бяла тлъстига. Той е малко по-висок от предходния вид – достига 10-20 см. Цъфти по същото време – юни-юли с бели цветове, събрани в гроздове. Създадени са множество сортове, отличаващи се по багра на листата.

Sedum album – бяла тлъстига

Sedum album – бяла тлъстига

Гъстолистната тлъстига – Sedum dasyphyllum  също е висока около 10 см. Листенцата й са сиво-зеленикави и закръглени. Баграта на цветовете може да бъде бяла или червена. Цъфти през лятото заедно с останалите седуми.

Sedum dasyphyllum - гъстолистната тлъстига

Sedum dasyphyllum - гъстолистната тлъстига

Sedum Kamtschaticum е тлъстига с по-едри, триъгълни и слабо назъбени във връхната си част листенца. Цъфтежът й продължава от юни до септември и е изключително обилен. Цветовете са едри и са обагрени в ярко жълто.

Sedum Kamtschaticum

Sedum Kamtschaticum

От по-високите представители се отглежда голямата тлъстига, наричана у нас дебела Мара – Sedum maximum. Често това наименование носят и видове от род Sempervivum. Дебелата Мара достига 70-80 см височина. Образува едри, закръглени и назъбени листа. Цветовете са разположени на къса дръжка и са събрани в гъсто сенниковидно съцветие с бяла или розово-червена багра. Използва се като билка.

Sedum maximum - дебела мара

Sedum maximum - дебела мара

Увисналият седум – Sedum sieboldii – също спада към високите тлъстиги, макар че е значително по-нисък от дебелата Мара – 30 см. Листата имат червен ръб и са с яйцевидна форма. Създадени са пъстролистни форми. Цъфтежът настъпва през септември с едри розови цветове, събрани във връхни съцветия. Този седум се развива в хоризонтално направление и изглежда много красиво, когато се спуска каскадно, засаден във висящ съд.

Sedum sieboldii - увиснал седум

Sedum sieboldii - увиснал седум

Ефектна и красива висока тлъстига е Sedum spectabile. На височина достига 30-50 см. Листата й са сиво-зелени, сравнително едри. Срещат се форми с тъмночервена багра на листата. Цъфти по-късно през есента  –  август – октомври с розово-виолетови цветове.

Sedum spectabile

Sedum spectabile

Всички видове седум са многогодишни и зимоустойчиви, поради което се ценят много в озеленяването. Ниските представители са прекрасни почвопокривни туфести растения. Те са по-вегетативно подвижни от високите седуми и се размножават по няколко начина – със семена, резници и отделяне на вкоренени стъбла. За кратко време обхващат големи площи и се разпространяват навсякъде. Излишните туфи можете да пренесете на друго място по което и да е време на годината, тъй като се прихващат лесно и бързо и понасят нарушаване на кореновата система. Реагират чудесно на резитбата, която ги прави още по-гъсти и по-обилно цъфтящи. Напоследък ниските тлъстиги се използват в навлизащото и у нас покривно озеленяване, тъй като са с плитки корени и не разрушават покритята на покривите.

Високите седуми допринасят изключително много с късния си цъфтеж. Те се размножават предимно със семена и по-рядко с вкореняване на лист или с резници.

Често седумите се бъркат със семпервивумите. Те също са сукулентни растения с едри месести листа, които обаче са събрани в розетка. При голяма част от тях след цъфтеж майчината розетка отмира и нови растения се развиват от мъничките розетки, образувани около голямата. Те се използват повече като листнодекоративни и имат подобни изисквания на отглеждането като седумите. У нас от род Sempervivum (дебелец) най-често могат да се срещнат Sempervivum arachnoideum и Sempervivum montanum.

Седумите, независимо дали са ниски или високи, предпочитат пряката слънчева светлина. Има възможност да виреят и при малко засенчване, но издребнавят и се загубват. Високите имат по-голяма издръжливост на сянка, като не развалят особено външния си вид. Почвата е абсолютно без значение. Може да е изключително бедна и дренирана  – където и да сложите седумчетата, те ще растат, стига да няма прекалено много влага, тъй като тя предизвиква загниване на целите растения. Тлъстигите са силно сухоустойчиви и затова за тях на практика не се полагат особени грижи. Падащите дъждове осигуряват необходимата влага. Торене не се налага.

С няколко думи седумите са прекрасни растения, които могат да се грижат сами за себе си, дори когато не можете да отделите достатъчно време за градината си. Използват се най-често в комбинация с камък, за покривни градини, за ниските части на бордюрите и като почвопокривни на припечни песъчливи места, където трудно виреят други видове. Отделно отглеждани в саксия също имат много добър ефект. Напролет тези невероятни растения ни радват със своята гъста листна маса, лятото – с изобилните си и разнообразни по багра цветове и така – чак до късна есен, а зимата изчезват, за да се появят отново на следващата пролет.

Автор: ланд.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »