Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Сега е моментът за покупка на дом, приканват банките

Дом и градина; юни 15, 2011 – 6:31 am - Категория: новини

Страхът от растящата инфлация принуждава хората да търсят повече сигурност за парите си, като ги вложат в недвижими имоти. През първото тримесечие на тази година има 2-3% ръст в броя и обема на жилищните кредити, отчита статистиката на БНБ.

“Банките определено имат желание да се върнат на жилищния пазар”, убеден е изпълнителният директор на “Кредит център” Тихомир Тошев. Според него в близките години този сектор отново ще разчита на кредитирането. Това обаче далеч не означава нов бум в цените на имотите главно заради очакваното бавно съживяване на икономиката и доходите на купувачите. Въпреки че макроикономическата среда се възстановява бавно и с колебливи стъпки, данните сочат недвусмислено осъзнатата роля на банките, а именно – че те могат да се превърнат в двигател на това възстановяване.

Доказателство за намеренията на кредитните институции да са по-активни в търсене на платежоспособни българи е вълната от оферти, с които заливат пазара. Новите добри клиенти са особено ценни за банките, затова те подобряват условията в рекламите за ипотечни заеми. След многомесечно поскъпване на кредитите сега лихвите и таксите се снижават, увеличава се процентът на финансиране без самоучастие на купувача.

Средната ипотека в България се отпуска при 8% лихва – без значение дали е в евро или в левове, показват лихвени статистики на БНБ за април. Ако обаче се отчете годишният процент на разходите (ГПР – реалната сума или цената на заема, заплащана от кредитополучателя), ипотеката в лева излиза по-изгодно – 8,55% ГПР в лева при 8,71% ГПР в евро. На годишна база ГПР по ипотеките през април се понижава с 1,33 процентни пункта в лева и с 0,79 пр.п. в евро. Само за април ГПР по ипотеките в лева се е смъкнал с 0,35 пр.п.

Стандарт
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »