Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Свалят цените на луксозни вили по гръцките острови с до 45%

Дом и градина; юли 31, 2010 – 9:19 am - Категория: новини

Заради финансовата криза гръцкото правителство реши собствениците на жилища на стойност над 400 хил. евро да плащат по-високи данъци.

Заради дълговата криза на Гърция, която засегна търсенето на ваканционни имоти, цените на някои луксозни вили из местните острови са свалени с до 45%, съобщи Bloomberg, цитирана от Investor bg. Така например полупостроена вила на остров Миконос в Егейско море се предлага от брокерите от базираната в Атина агенция Ploumis Sotiropoulos за 2 млн. евро, като цената е била свалена с 500 хил. eвро.

Същата агенция търси купувач за имот с три спални на остров Корфу за 750 хил. евро след понижение спрямо първоначалната оферта, която е била 1,4 млн. евро. Засега няма кандидат-купувачи.

„Точно сега това е плашещо място за инвестиции“, коментира брокерът Майк Браунхолц от Prestige Property Group, която продава имоти на гръцки острови. „Нещата няма да се подобрят, преди икономическата картина да се изясни.”

Prestige рекламира триетажна вила с осем спални и плувен басейн на остров Миконос за 4,1 млн. евро спрямо първоначална оферта от 5,5 млн. евро.

Гърция разчита на спасение от ЕС и МВФ под формата на 110 млрд. евро, за да избегне фалит и да сложи край на първата си рецесия от 1993 г. Премиерът Георгиос Папандреу повишава данъците, включително тези върху луксозните имоти.

Пакетът от мерки на Папандреу предвижда допълнителен данък върху имоти, оценени на над 5 млн. евро. Собствениците на жилища на стойност над 400 хил. евро също ще плащат по-високи данъци.

Програмата оказва натиск върху собственици и предприемачи да свалят цените, обяснява анализаторът на пазара на имоти Йоанис Калигянакис от Colliers International Hellas.

Гърция има над 1000 острова и десета по дължина крайбрежна ивица в света. Страната привлича по около 15 млн. посетители на година, по данни на държавната статистика.

В Испания, Португалия и Италия имотите поевтиняха по-слабо. Цените на луксозните жилища в Испания паднаха с 8 до 10% спрямо пика от 2008, по данни на най-големия сайт за имоти в страната Idealista.com.

В Португалия пазарът се задържа стабилен. Нейните 832 км брегова линия и архипелазите Мадейра и Азорските острови привличат около 13 млн. туристи всяка година, казва Лисероле Литермот, маркетинг мениджър в Лисабон на International Realty Group.

В Италия също е трудно да се намерят отстъпки от цените, откакто страната излезе от рецесията през третото тримесечие на 2009, обяснява Анжело Савиоли, директор на Sotheby’s International Realty в Рим. „Цените всъщност растат в места като Рим, Венеция, Милано и Флоренция“, твърди той.

Монитор
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: новини | Няма коментари »