Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Рецепти за почистване на петна

Дом и градина; юли 26, 2011 – 8:16 am - Категория: Практични съвети

За съжаление борбата с петната по покривки, дрехи и дамаски е част от ежедневието на всяка домакиня. Тук ще ви запознаем с някои доста стари, но доказали се с времето рецепти за почистване на петна. Преди всичко трябва да кажем, че за целта е изключително важно да се използва подходящо средство. В противен случай е възможно тъканта да се повреди. Ако обаче изберете правилния метод за почистване, лесно ще премахнете петна от мазнина, кафе, дори червено вино или кръв.

Почистване на петна

Почистване на петна от плодове и плодови сокове

Пресни петна от плодове и плодови сокове върху бели материи

Рецепта 1
Мястото с петното се изпира в топла сапунена вода, държи се няколко часа в прясно или кисело мляко и отново се изпира.

Рецепта 2
Мястото с потното се потапя многократно в кислородна вода. След това се изпира в чиста вода.

Рецепта 3
Тъканта с петното се потапя в разтвор от винен оцет или лимонтузу и се държи докато петното изчезне напълно. След това тъканта се изпира със сапунена вода и се изплаква с чиста студена вода.

Застарели петна от плодове и плодови сокове върху бели памучни или ленени материи

Рецепта
Поставя се 1 супена лъжица белина в чаша топла вода, разбърква се добре, загрява се и към разтвора се прибавя 1 супена лъжица оцет. В получения разтвор се потапя материята с петното и се оставя докато то изчезне.

Петна от плодове и плодови сокове върху цветна материя

Рецепта 1
Изцапаното място се опъва върху празен съд (леген, кофа) и се полива с вряла вода, докато петното изчезне.

Рецепта 2
Петното се търка с хладък разтвор на боракс (2гр. боракс на чаша вода).

Почистване на петна от кафе и какао

Петна от кафе и какао върху копринени, памучни и вълнени материи

Рецепта 1
Петното се търка с глицерин и се изпира с топла вода. След това материята се изглажда от опаката страна, докато е още влажна. Глицеринът може да бъде и леко затоплен.

Рецепта 2
Върху копринена материя петната се премахват и чрез изпиране със солена хладка вода.

Рецепта 3
Петното се трие с бензин за отстраняване на мазнината, а след това се промива с амонячна вода.

Петна от кафе и какао върху бяла памучна и ленена материя

Рецепта 1
Петното се намазва със смес от равни части терпентин и амоняк, след което се накисва за известно време в топла сапунена вода и тъканта се изпира. След това тя се изплаква с чиста вода и се простира на силно слънце.

Рецепта 2
Тъканта се изпира в топла вода. Ако петното не изчезне, тъканта се накисва в сок от лимон, след което се изпира.

Рецепта 3
Материята се изпира със сапунена вода и следите от петната се търкат с 3%-ен разтвор на водороден прекис. Изплаква се с вода.

Почистване на петна от мазнини

Рецепта 1
Петното се изглажда със слабо загрята ютия през няколко пласта попивателна хартия, която се поставя от двете страни на тъканта. След това се почиства с бензин с помощта на меко парче плат. Важно е почистването с бензина да става от края към средата на петното, за да не останат следи във вид на ореол около мястото на петното. След манипулацията с бензин, петното отново се изглажда с леко загрята ютия и попивателна хартия от двете страни на материята.

Рецепта 2
Под петното се поставя меко парче плат, попиващо бързо течности или 2-3 листа попивателна хартия. С помощта на гъба навлажнена с бензин се трие, като се започва от края към средата на петното.

За да не остане следа при почистване върху светла материя, бензинът се смесва с картофено нишесте или с прах от магнезий на гъста кашица. След като кашицата засъхне, тя се остъргва внимателно и материята се избърсва с чиста кърпа – мазнината изчезва напълно.

Друг вариант е замърсеното петно да се търка с галета, напоена с бензин. По този начин не се образуват тъмни кръгове.

Рецепта 3
Петна от олио се почистват, като петното се потапя в смес от равни теглови части бензин, терпентин и спирт и се оставя да кисне 10-15мин. След това мястото се изтърква внимателно, материята се изпира с хладка сапунена вода и се изплаква добре с чиста вода.

Почистване на петна от червено вино

Пресни петна от червено вино върху бели материи

Рецепта 1
Петното се почиства с лимонов сок, след което се изпира с топла вода.

Рецепта 2
Петното се навлажнява с разтвор от водороден прекис (1 чаена лъжичка на половин чаша вода), към който са добавени и няколко капки амонячна вода, търка се с чисто парче плат и се изплаква с вода.

Рецепта 3
Мястото с петното се посипва с готварска сол и след няколко минути се изплаква с чиста вода.

Рецепта 4
Петното се намокря с топло прясно мляко, което се оставя да действа докато петното изчезне, след това материята се изпира в хладка сапунена вода, в която е разтворен малко нишадър и накрая се изплаква с чиста вода.

Застарели петна от червено вино върху бели материи

Рецепта 1
Петното се навлажнява с разтвор от водороден прекис (3%-ен разтвор – 1 т.ч., 10%-на амонячна вода – 4 т.ч. и вода – 45 т.4.), търка се с чисто парче плат и се изплаква с чиста вода.

Рецепта 2
Петната могат да се премахнат като се поставят над запалена пръчка от сяра – отделеният серен двуокис действа на петното.

Винени петна върху цветни материи

Рецепта
Петното се намазва със смес от чист глицерин и яйчен жълтък (1 яйце на 50гр. глицерин). Оставя се сместа да престои върху петното няколко часа, след което се изпира с топла вода. Боята се запазва напълно.

Почистване на петна от кръв

Петна от кръв върху всякакви материи

Рецепта 1
Пресни петна от кръв се почистват като материята се накисва и изпира отначало в чиста хладка вода, а след това в сапунена вода. Гореща вода не трябва да се използва, пред вид това, че кръвта може да се съсири, което ще направи почистването на петното много трудно.

Рецепта 2
Застарели петна от кръв се търкат с разтвор на боракс – 2 т.ч., вода – 20 т.ч. и 10%-на амонячна вода – 1 т.ч. След това материята се изплаква с чиста вода.

Петна от кръв върху бели памучни и ленени материи

Рецепта 1
Мястото с петното се потапя в разтвор от кислородна вода (2 т.ч. на 10 т.ч. вода), където се оставя докато петното изчезне напълно. След това се изплаква с чиста вода.

Рецепта 2
Материята се потапя в гладка содова вода (1 чаена лъжичка сода за хляб на чаша вода), след което се изплаква с разтвор на нишадър (1гр. нишадър на чаша вода).

Рецепта 3
Петната се търкат с парче плат, напоено с разтвор на амонячна вода (1 т.ч. на 20 т.ч. вода). След това се обработват с разтвор на водороден прекис (1 т.ч. на 15 т.ч. вода) и се изплакват с хладка вода.

Петна от кръв върху копринени материи и кадифе

Рецепта 1
Пресни петна се търкат с намокрено в обикновен спирт бяло ленено парче докато изчезнат. След това материята се изпира с хладка сапунена вода, а след това се изпира с чиста вода.

Рецепта 2
Застарели петна се почистват, като се търкат отначало с разредена амонячна вода (разрежда се наполовина), а след това с разтвор на боракс (1 чаена лъжичка на чаша вода). Накрая материята се изплаква с топла вода.
Един коментар за “Рецепти за почистване на петна”

  1. риболовен магазин каза:

    Много полезна тема,това за петната от мазнина ще го тествам още утре.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Практични съвети | 1 Коментар »