Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Размножаване с луковици, грудки и грудколуковици

Дом и градина; ноември 15, 2013 – 8:50 am - Категория: Градина

Луковиците, грудките и грудколуковиците представляват видоизменени части на растенията, които служат както за натрупване на хранителни вещества, така и за вегетативно размножаване. Размножаването на растенията чрез тези органи е изключително лесно, а и дава прекрасни резултати дори при начинаещи любители.

Размножаване на луковици


Разликата между луковицата и грудколуковицата е малка, но е съществена. Луковицата е видоизменено стъбло, при което разграничаваме дънце и месести люспи, които представляват видоизменени листа. Именно в тях се съхраняват хранителните вещества. Луковиците могат да бъдат едногодишни (при лалето) и многогодишни.

Грудколуковицата също е видоизменено стъбло, но при него стъблото частично се запазва и се удебелява, като натрупва в себе си хранителните вещества. Образува се при представители от род Crocus, Gladiolus, Montbrecia и др. При този орган люспите имат само защитен ефект. За разлика от луковицата, грудколуковицата има и по-различен начин на съхранение и е по-уязвима на нападения от вредители.

Грудката представлява видоизменен централен корен, (като понякога, но не винаги, участва и основата на стъблото) или страничен корен. Структурата й е хомогенна, т.е. няма люспи. Характерен орган е за двусемеделните растения (р. Dahlia), докато луковицата и грудколуковицата са типични за едносемеделните. (от сем.Liliaceae и Amarillydaceae).

Общото при трите подземни органа е, че след прецъфтяване на растенията те трябва да  преминат период на покой, като се поставят на проветриви места при ниска въздушна влажност. През това време е добре да се държат в щайги, пълни с трици или увити в хартия. Засаждането им след покоя става в два периода: от 15 септември до 15 октомври или в средата на април. Изборът на период зависи от студоустойчивостта на растенията, както и от желаното време на цъфтеж. Задължително е преминаването на ниски температури, тъй като те са важни за вкореняването на подземния орган, както и за диференцирането на цветните пъпки.

Ежегодно около старите луковици и грудколуковици се образуват мънички луковички, наречени дъщерни. Те се отделят от майчината луковица (грудколуковица) и се поставят за доотглеждане в почва за около 2-3 години. Чак след това стават достатъчно големи, за да дадат началото на ново растение. Отделянето на луковичките се прави в зависимост от периода на покой, който е различен за веки вид, поради факта, че различните видове произхождат от различни области и при едни покоят е свързан със студения период, а при други – със сухия. При видовете от р. Narcissus, Tulipa, Hyacinthus малките луковици се взимат през юни, а от р. Lilium – през септември – октомври.

От големината на луковицата се определя дълбочината на засаждане. Тя трябва да е най-малко два пъти колкото нейната големина. Разстоянието, което трябва да се остави между по-едрите луковици е 7-8 см, а между по-дребните – 2-3 см. След засаждане се поливат обилно и се покриват с пръст и изгнили листа, за да бъдат защитени от зимните студове.

Разновидност на размножаването с луковици е размножаването чрез люспи от луковици. Те се взимат от дънцето, смесват се с влажен пясък и се поставят в прозрачни стъклени съдове. След около месец в основата на люспата се образува съвсем малка луковичка, която се поставя за доотглеждане. Луковици могат да се получат и от стъблени и листни резници. (р. Lilium и Hyacinthus)

Някои луковични растения образуват въздушни луковички по стъблата в пазвите на листата. Те се отделят сами от майчиното растение, след като то прецъфти и падайки на земята, образуват нов индивид. Това явление се нарича вивипария (живо раждане). Характерно е за видовете Cardamine bulbifera, Bryophyllum, Lilium bulbiferum и др.

За по-ефикасно размножаване чрез луковици на дъното им се правят кръстообразни или конусообразни прорези. След това се поставят във влажен пясък или перлит и за един месец по прорезите се появяват малки луковички, които трябва да се доотгледат. Практикува се и вертикално разрязване на луковицата на 10-на части, като всяка от тях трябва да съдържа парченце от дънцето. След това тези части се нарязват напречно, така че всяка да се състои от 3-4 слоя люспи, отово с части от дънцето. В основата на люспите се формират новите луковички.

По-особено е размножаването с грудка, тъй като не всички знаят, че за да се получи ново растение, е необходимо да се вземе и част от стъблото заедно със самата грудка. В противен случай, ако се вземе само подземният орган, от него не се развива нищо, тъй като в грудката не се съдържат възобновителни пъпки. В нея само се натрупват хранителните вещества. Развиващите се на следващата пролет леторасти използват тези запаси и грудката загива, но същевременно се образува нова.

Растенията, които се размножават чрез луковици, грудки и грудколуковици са с изключително многообразие на формите и багрите на цветовете. Чрез подходящ форсаж повечето от тях можете да съчетаете в един съд и да украсите балкона си още преди пролетта с разкошен букет от разноцветни луковични цветя. За да направите т.нар. форсаж, сложете луковички в саксии и ги пъхнете в хладилника. Там е тъмно и хладно – идеално за тях. След около 3 месеца, когато листенцата вече са леко покарали, вече е време да ги извадите. И така, докато навън вали сняг на парцали, на прозореца ви ще цъфтят пъстри нарциси, лалета, фрезии…Ако се съобразите с времето на развитие и цъфтеж на всеки отделен вид, ще имате дълго време разнообразна “мини-градинка”, в която растенията ще се заместват едно с друго, докато не прецъфти и последното от тях. След това приберете луковиците и можете да запълните освободените съдове с лятноцъфтящи видове, а на следващата пролет ще се радвате отново на красивите луковични цветя.

Ако правите смесена градина от пролетно и лятноцъфтящи едногодишни и многогодишни растения, е добре да засадите луковиците по-нарядко, между видовете, които се развиват в началото на лятото. По този начин си осигурявате вечно цъфтяща градина, тъй като след прецъфтяването си луковичните изчезват, луковиците се прибират и празните места се прикриват от развилите се вече късноцъфтящи видове.

 Автор: ланди. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »