Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

П. Диков: Новото строителство няма накъде да поевтинява

Дом и градина; ноември 4, 2010 – 9:17 am - Категория: новини

Големите печалби, които строителните предприемачи реализираха преди две-три години, са вече в историята и няма да ги видим, коментира Петър Диков, главен архитект на София по време на провелата се днес пресконференция за състоянието и перспективите пред пазара на имоти у нас.

Вървим към нива на печалба за предприемачите в границите на до 20%, което са едни разумни нива, допълни още Диков. По отношение на цените на новото строителство, Диков коментира, че те няма накъде да падат повече поради ситуацията, в която се намираме. Главният архитект предпочете да коментира какво вече няма да видим на пазара, отколкото какво ще се случи. Ето каква бе неговата гледна точка:

На първо място вече няма да видим строителство без инфраструктура. Именно поради участието на строителните предприемачи в изграждането на инфраструктурата цените на строителство ще се повишават и това няма да даде възможност за по-нататъшно значително понижение в цените на имотите. Спад на цените може да се види само при вече изградените имоти, които не са продадени и чиито инвеститори са притиснати от финансовите институции да погасят своите задължения.

На второ място вече няма да виждаме некачествено строителство. Повишените изисквания на купувачите в условията на криза и на пазар, доминиран от тях, правят така, че за да е успешен един проект, той трябва да е качествен и с добро планиране. Това във все по-голяма степен се осъзнава от строителите с история и успехи на пазара.

На следващо място няма да има и нискокачествени проекти. Схващането, че да се пести по 2-3 евро на кв. м. от проектантство вече е напълно заменено от факта, че 60-80% от успеха на един проект е свързан с неговото качествено проектиране.

Като следваща точка Диков посочи все по-малката интеграция и сливане на строители и предприемачи. Това са две напълно различни функции и все повече строители осъзнават това и се връщат към традиционния си бизнес – изграждане на имоти, а не поемане на предприемачески риск, довел до фалита на много малки строители.

Няма да виждаме вече и печалби над нормалните от 20-25%. Кризата изчисти непрофесионалните предприемачи, които искаха да реализират трицифрена доходност и приемаха това за нормално. Такива стартираха много проекти и впоследствие бяха притискани от финансиращите ги институции да продават дори и на нива, на които не желаеха.

Купуване на имоти на зелено е друга тенденция, която едва ли ще виждаме в новата реалност. Хората вече не са склонни да си дават парите на предприемачи, защото много от тях се опариха и предпочитат покупката на готови проекти.

В тази насока строителството ще премине изцяло към финансиране от специализирани институции, а не както бе практиката досега- да се вземат пари без лихва от купуващите на зелено и с тях да се строят имотите. Именно тази нова реалност допълнително ще оскъпява проектите и ще е друг фактор, който няма да позволи на цените на новите недвижимите имоти да поевтиняват с много.

През тази година издадените разрешителни за строеж от общината са били за около 15 млн. лв., или с около 10 млн. лв. по-малко от миналата, както и три пъти под тези от 2008-ма година, допълни Диков.

Това прави грубо около 1.5 млн. кв. м., но трябва да се има в предвид, че около две трети от тях са от няколко големи търговски проекта. Едва ли в близките 3-4 години ще станем свидетели на големи търговски проекти, прогнозира още Диков.

По отношение на цените на имотите представители на агенции коментираха, че в София те са стабилни през тази година, като понижението им едва ли ще достигне 10%. Като положителни тенденции бяха отчетени по-голямата активност на купувачите през последните няколко месеца, основно по отношение на жилищните имоти. Леко раздвижване се наблюдава и в големите областни градове.

Все още обаче няма ясни и трайни сигнали за старт на възстановяването в цените на недвижимите имоти. Като цяло изключително актуална тенденция е на купуване на малки парцели в покрайнините на София с цел строителство на еднофамилни къщи.

Това от една страна е свързано както със значителното поевтиняване в нивата на парцелите, така и в поевтиняването на строителните услуги в условията на слаба активност в сектора. Като друга тенденция се формира активното търсене и известно повишение дори в цените на имотите по маршрутите на метрото.

profit.bg
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »