Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Първите заеми за саниране с бонус до 50 процента

Дом и градина; май 8, 2011 – 8:37 am - Категория: новини

С Брюксел е договорено за първите проекти за саниране през тази година да има до 50% субсидия. Това обяви вчера в гр. Гоце Делчев строителният министър Росен Плевнелиев, цитиран от агенция Фокус. „Освен това държавата ще плати енергийното и конструктивното обследване на сградата, добави той.

„Затова нашият апел към всички е да си дадат сметка, че и те могат да се възползват, каза още министърът. – Първите ще получат и най-изгодните условия”, категоричен бе Плевнелиев. Според него се очаква програмата да тръгне през есента и да започне получаването на заявки за проекти.

„50 са в момента жилищните блокове, одобрени по проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” в страната, като три от тях са в гр. Гоце Делчев, каза още строителният министър. Плевнелиев допълни, че само до края на тази година очакванията са жилищните сгради да станат 500.

„Досега проектите за саниране на сгради в различни градове на страната са направени с 80% участие на собствениците им”, припомни той. „Опитът, който проверихме на всички европейски държави, показва, че субсидия над 40% на практика не е възможна. Затова не случайно в момента върви програма с министерството на икономиката и програмата за енергийна ефективност, които дават субсидии от 35%”, каза още министър Плевнелиев.

В началото на годината стана ясно, че за саниране на жилищни сгради у нас ще могат да се ползват 80 млн. лева европари за обновяване на жилищни сгради, които са от фондовете на оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР). За да може етажната собственост да кандидатства за субсидия, трябва да се регистрира в общината като юридическо лице по Закона за етажната собственост.

За шест години банките раздадоха 87,5 млн. лв.

От септември 2005 г. до началото на 2010 г. по програмата REECL банките отпуснаха за повишаване на енергийната ефективност на жилищата 87,5 млн. лв. заеми, а върнатите суми на кредитополучателите достигнаха 15,396 млн. лв. Най-много от взетите заеми – почти 44%, бяха за подмяна на прозорците и за климатици – 29 на сто, сочи статистиката на програмата. На взелите заем бяха връщани от 200 до 850 евро от него. Броят на отпуснатите заеми надмина 29 000.

По програмата бяха давани облекчени кредити още и за външна и вътрешна изолация на стени, подове и тавани, слънчеви колектори за топла вода, котлета на газ и биомаса. Очаква се REECL-2 да тръгне от средата на годината. Дотогава от Европейската банка за възстановяване и развитие ще уточняват критериите за получаване на субсидираните заеми. Вече е ясно, че предимство ще се дава на груповите проекти за обновяване на жилищните сгради.

Монитор
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »