Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Предимствата на керамичните ножове

Дом и градина; юли 30, 2010 – 9:00 am - Категория: Кухня и трапезария

Керамичните ножове са все още новост в кухненското обзавеждане, която много хора не познават. Някои подхождат с недоверие към качествата на тези прибори, а за други по-високата цена е решаващ фактор, който ги отказва от покупка. Кои са предимствата на керамичните ножове и ще заместят ли някога стоманените? За нова мода ли става въпрос или наистина тази иновация има бъдеще?

Нека първо кажем няколко думи за технологията на производство. Както се подразбира, използваният материал е високотехнологична керамика. Това всъщност е циркониев двуокис – вторият по здравина материал след диаманта. Първоначално материалът е създаден за индустриални цели – за случаите, в които стоманата не може да осигури необходимата здравина. Първият етап от производството на ножовете се състои в оформянето на заготовки от керамичен прах с помощта на мощни преси. След това при висока температура (над 1400º) заготовките се изпичат, при което добиват изключителна здравина. Окончателно формата на острието и заточването се осъществява чрез диамантени дискове.

Кои са предимствата на керамичните ножове

– винаги остри и много здрави
Както вече споменахме материалът, от който са произведени керамичните ножове е вторият по здравина. Веднъж наточени, те могат да се използват години наред без да се налага повторно заточване.

– не се променя вкуса на продуктите
Обикновените ножове остават метален вкус, с който всички сме свикнали. Няма как да направите разликата, ако не сте опитвали например салата от продукти, нарязани с керамичен нож. Вкусът е превъзходен.

– по-лесна поддръжка
Керамичните ножове не ръждясват, не се окисляват, не задържат мазнини – затова се мият и поддържат по-лесно.

Какво трябва да знаем още

Здравината безспорно е едно от най-големите предимства на керамичните ножове, но не трябва да забравяме, че материалът е сравнително крехък. Затова трябва да пазим ножа от падане и напречен удар, които могат да го повредят.

Ножовете са изключително остри. Когато ги ползвате е необходимо да го правите с повишено внимание. Пазете ги от малки деца.

Не се препоръчва използването на ножовете за рязане на силно замразени храни, кокали и други твърди продукти.

Можете да намерите много добри цени в този онлайн магазин за керамични ножове.

Ако вече имате преки впечатления от керамичните ножове, ще се радваме, ако ги споделите като коментар към тази статия.
3 Коментара за “Предимствата на керамичните ножове”

  1. joni каза:

    Е нали е вторият по здравине материал,а пък е крехък ?!

  2. иван каза:

    Всички здрави материали са крехки.Диаманта също е крехък но здрав!Закалената стомана също всичко зависи от обработка и закалка.Керамиката не е толкова крехка на усукване не издържа само на натиск.

  3. Гито каза:

    Аз имам 5 такива ножа и съм много доволна от тях.Горещо препоръчвам на всеки да си купи поне един,а след това той сам ще поиска да притежава повече.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: ,
Категория: Кухня и трапезария | 3 Коментара »