Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Почистване на изделия от сребро

Дом и градина; август 14, 2011 – 10:32 am - Категория: Практични съвети

Освен за производството на бижута, в миналото среброто е често използван материал в производството на различни предмети от бита на хората. Днес много от нас съхраняват в домовете си стари сребърни изделия, наследени от своите баби и дядовци – подноси, чаши, вази, лъжици, вилици и т.н.  С времето обаче среброто оксидира. Ефектът от това се изразява в потъмняване на изделията и загуба на блясък. Как се почиства сребро? Вижте някои изпитани рецепти.

Как се почиства сребро

За да се избегне ефектът на потъмняване на предметите от сребро, те трябва да се намажат с тънък слой колодий. Незабележим за очите, той предпазва среброто от оксидиране. Колодият се премахва лесно чрез измиване с гореща вода или чрез изтриване със спирт.

Рецепта за почистване 1
Сребърните изделия се чистят добре с прах от тебешир и амонячна вода. След почистване е нужно изделията да се промият с вода и да се изсушат с помощта на мека кърпа.

Рецепта за почистване 2
Предметът отначало се чисти с топла вода и сапун. Докато е още топла, повърхността се намазва с разтвор, състоящ се от 1 теглова част натриев тиосулфат и 3 теглови части вода. Даже силно потъмнялото сребро след няколко минути светва. След процедурата на почистване, сребърното изделие се изсушава с мека кърпа.

Рецепта за почистване 3
Сребърните накити и предмети се почистват много добре и с пепел от пура.

Рецепта за почистване 4
Приготвя се разтвор от 72%-ен чист сапун за пране, поставят се в него сребърните накити или предмети и се варят няколко минути. След това се изтриват до сухо с фино брашно от стърготини.

Рецепта за почистване 5
Предметите се поставят в половин литър сапунена вода (30гр. 72%-ен сапун за пране в 1л. вода), 20 капки амоняк и с по0лучената смес предметите се търкат с помощта на четка. След това се оставят да престоят 1-2 часа в дървени стърготини или в брашно от тях.

За почистване от мазнини и други замърсявания по сребърните съдове , те трябва предварително силно да се нагреят във фурната на готварската печка и след това да се възврат в следния разтвор: 400гр. вода, 25гр. готварска сол и 10 гр. винен камък или лимонтузу.

Сребърните лъжици винаги ще блестят, ако веднага след употребата им се поставят в гореща вода, към която е прибавена калцинирана сода (30гр. сода на 1л. вода). Препоръчително е сравнително често (3-4 пъти в месеца) лъжиците и вилиците да се мият в сапунена вода с малко количество амонячна вода – 30гр. амонячна вода на 1л. вода.

Тъмните петна, образувани по сребърните изделия от жълтък на яйце, може да се премахнат чрез изтриване с пепел или като среброто се трие с топъл оцет.

Замърсяванията от восък по сребърни свещници не трябва да се почистват с остри предмети, защото металът се надрасква. Не бива и да се нагряват, защото често свещниците са споени с метална сплав, която може да се разтопи от топлината. Най-удачно е заливането на свещниците с вряла вода.

Петна от ръжда върху сребърни предмети се изчистват с топъл оцет. След това изделията се изплакват с чиста вода и се изсушават.
Един коментар за “Почистване на изделия от сребро”

  1. Daniel каза:

    Много добра информация

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Категория: Практични съвети | 1 Коментар »