Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Подхранване на почвата с торове

Дом и градина; април 15, 2010 – 8:38 am - Категория: Градина

ТорПрез различните периоди растенията имат нужда от различни по вид и количество минерали, съдържащи се в почвата: азот, желязо, калий, фосфор, калций, цинк, магнезий, хлор, силиций, сяра, натрий и др. За да сте сигурни, че ги получават е необходимо да подхранвате почвата. Това става чрез два основни вида торове – органични и изкуствени, които е добре да комбинирате.

Органичните торове подобряват почвената структура и развитието на полезни микроорганизми. Изкуствените торове се прилагат по-лесно и бързо и се отличават с висока ефикасност. Вероятно това е причината в България да бъдат използвани по-често.

Добре е да знаем в коя фаза от развитието на растенията какви са нуждите им. Например, когато засаждаме растение е добре да се погрижим то да получи достатъчно количество фосфор, който стимулира образуването на корени. Преди да се появят цветните пъпки също можете да наторите, точно в този период фосфорът е нужен в големи количества. Ако растението цъфти през есента е добре да му осигурите калий, за да има достатъчен резерв за зимата, а и така цветовете са по-дълготрайни. През пролетта, когато растенията активно развиват листна маса, имат нужда от повече азот. И по време на целия си жизнен цикъл имат нужда от калций. Той трудно се комбинира с останалите елементи и затова с него се тори допълнително.

Тъй като най-вероятно е да купувате готови торове, когато четете дозите, в които се прилагат, използвайте винаги средната доза, за да не повредите растенията. Някои видове са чувствителни на свръхконцентрацията на соли. Правете си разтвор и поливайте с него. Не разхвърляйте торта просто така, защото ще изгорите корените на растенията и пазете почвата от пресъхване, защото това също води до повишаване на концентрацията на тор.

Макар и изискващо повече усилия, торенето с органични торове и използването на растителни отвари, може да се окаже по-ефикасно за поддържане живота на растенията в градината и борбата с вредителите. Те действат укрепващо, подсилващо и профилактично и нямат отрицателно въздействие върху растенията. Всичко, което ви трябва са диворастящи билки. Можете да ги съберете сами, при една разходка в планината или да купите от аптеката. Те са по-евтини от изкуствените торове, могат да се съхраняват дълго и са безопасни за хората.

За да приготвите течен тор – служи изцяло за подхранване на растенията, са ви необходими студена вода и свежи или изсушени: коприва, полски хвощ, зарасличе или пелин. Ако ще ги събирате сами, имайте предвид, че трябва да са без семена, защото те не ферментират. Нареждате растенията и ги покривате с вода до 10 см под ръба на съда. Оставяте съда на слънце и разбърквате съдържанието му веднъж-два пъти дневно. Ферментацията започва два дни по-късно. Течността започва да се пени. Когато престане, значи ферментацията е приключила (от осем дни до три седмици). Първоначално миризмата е доста неприятна, затова може да добавите няколко капки валериан, глина или компост. И не оставяйте съда близо до къщата или терасата.

Важно е да запомните, че с течния тор не се пръска, а се полива почвата около растенията, като в общия случай течността се разрежда в съотношение 1:20.

Ако сме успели да предизвикаме интереса ви към естествените торове, очаквайте следващата ни статия, в която ще ви представим рецепти за приготвяне на различни извлеци и отвари и ситуациите, при които можете да ги използвате, за да бъдат растенията в градината ви здрави и красиви.
Един коментар за “Подхранване на почвата с торове”

  1. Виолета Димитрова каза:

    Идеята за торене с органични торове според мен е невероятно добра. Екологично чисти и евтини ще бъдат нашите разстения.
    Очаквам с интерес следващата статия.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Градина | 1 Коментар »