Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Плодните дръвчета в озеленяването (част 1)

Дом и градина; април 18, 2014 – 11:41 am - Категория: Градина

С навлизането на все повече разнообразни по височина, багра и форма декоративни растения, внесени от други страни, сякаш хората забравят за видовете, които се срещат по-често около тях и които биха се вписали по-сполучливо в зелените пространства. Става дума за плодните дръвчета, чието обикновено приложение е само в овощните градини. А всъщност, ако се замислим, те имат изключително много предимства, които ги правят подходящи за засаждане като солитери в по-малките зелени площи или на групи при по-мащабни озеленявания.

Плодните дръвчета в озеленяването

Свикнали сме напролет да усещаме аромата на сливовите дръвчета, които възприемаме като обикновени джанки и ги подминаваме, след като белите цветчета окапят. Засадени в групи с други цъфтящи видове, джанките (Prunus cerasifera) имат чудесна естетическа стойност. Те са едни от най-ранноцъфтящите дръвчета в групата, ухаят прекрасно, а същевременно са напълно невзискателни към начина на отглеждане и на практика растат при всякакви условия. Плодовете им са много полезни. Богати са на захари, органични киселини, пектин, витамини, минерални соли и др. Джанката може да се отглежда и като солитер.Тя е бързорастящ вид и за няколко години може да осигури сянка на желаното от вас място, където да си почивате под ухаещите бели цветове напролет.

Джанки (Prunus cerasifera)

Джанки (Prunus cerasifera)

Ябълките (Malus sp.) са не по-малко атрактивни. Както джанките и те издържат на замърсяванията в градска среда. Най-разпространена у нас е киселицата (Malus sylvestris). Тя намира приложение предимно в лесопарковете. Като единично дърво не се използва и не е толкова предпочитана, поради това, че се среща често.

Ябълка киселица (Malus sylvestris)

Ябълка киселица (Malus sylvestris)

От по-декоративните ябълки в България се отглеждат няколко вида:

Malus baccataЯгодоплодната ябълка (M. baccata) е ниско дръвче с височина до 5 м. Цъфти с едри до 3.5 см бели цветове през април-май. Интересни при нея са плодовете, които са много дребни (до 1 см), жълти на цвят и червено обагрени от огряната от слънцето страна. Имат стипчив вкус и месестата им част е по-суха, но иначе са приятни. Тази ябълка предпочита яркото слънце. Не е взискателна към почвените условия и е студоустойчива. Поради високата си декоративна стойност се използва по-често като солитер, изпъкващ напролет с цъфтежа си, а наесен с интересните си жълти плодчета, които я обкичват изцяло.

Пурпурната ябълка (M. x purpurea) представлява хибрид с много едри цветове – до 4 см, които са пурпурночервени в началото на цъфтежа, но по-късно избледняват. Цъфтежът е продължителен – 2 седмици през април-май. Плодчетата висят на дълги дръжки. Те са дребни ( до 2.5 см в диаметър) и са яркочервени. Декоративен ефект имат както цветовете и плодовете, така и листата, които в млада възраст са червеникави. Поради ценните си качества това дърво се използва единично, за да може да изпъкне красотата му на фона на околната зеленина.

Пурпурна ябълка (Malus x purpurea)

Пурпурна ябълка (Malus x purpurea)

Обилноцъфтящата ябълка (M. floribunda) достига до 8 м  височина и цъфти обилно през май с розовобели цветове. Те покриват изцяло клонките и това дава наименованието на вида. Плодчетата също се образуват в големи количества и са подобни на тези на ягодоплодната ябълка, само че са още по-дребни – 6-8 мм. Този представител на рода не се среща в диво състояние и се предполага, че е хибрид. Разкошна е за единични насаждения в парковете, както и за солитер в градината.

Обилноцъфтяща ябълка (Malus floribunda)

Обилноцъфтяща ябълка (Malus floribunda)

Нидзвецкиевата ябълка (M.niedzwetzkyana) e една от най-красивите ябълки, отглеждани у нас. Висока е 4-6 м и образува широка корона. Листата преминават в различни багри в отделните възрасти. Докато са по-млади, са червеникави, след това стават бронзови и накрая позеленяват. Цветовете са едни от най-красивите сред ябълките. Събрани са по 4-7 заедно и баграта им е от пурпурнорозова до тъмночервена. В основата си всяко венчелистче е обагрено във вид на пламък. Едрите плодове ( около 6 см) са високодекоративни, тъй като и отвътре и отвън са тъмночервени.

Нидзвецкиева ябълка (Malus Niedzwetzkyana)

Нидзвецкиева ябълка (Malus Niedzwetzkyana)

Поради качествата си у нас тази ябълка също намира приложение повече като солитер.

Автор: ландш. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »