Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Плетена кувертюра и възглавнички, или за неподозираните ползи от плетенето

Дом и градина; април 4, 2013 – 6:21 am - Категория: Направи си сам

Не умеете да плетете? Точно с вас искам да поговоря. Тези, които плетат, знаят всичко, което ще кажа. Представете си вашето легло. Представете си го покрито със стилна плетена едноцветна кувертюра с релефни мотиви. Или си представете детската стая. И леглото на вашето слънчице, покрито с плетена покривка с любимия му герой. И няколко небрежно разхвърляни възглавнички. И си представете още, че никой друг няма подобни – с гаранция!

Плетива

Ама такива не се продават, а да търсите някой да плете… Пък и сигурно ще е скъпо…
Предлагам ви тези красиви неща да изплетете сами. Не, не искам да ви уча да плетете. Искам да ви подскажа,

ЗАЩО е добре да се научите да плетете:

Ръкоделието, освен че ще ви забавлява, ще ви отморява. Ако плетката е лесна и простичка, ръцете ви плетат сами. Вие слушате музика, гледате филм. Оставяте мислите си да се реят някъде, докато за хората наоколо се трудите упорито. Ако плетката е сложна и изисква вниманието ви, съсредоточени в бримките, забравяте всичко, което ви натоварва, тормози, притеснява. И си почивате.
С изплетеното можете да украсите дома си, да облечете себе си или близките си. Представете си ги облечени с вашата енергия и любов, заплетени заедно с преждата!
Плетивото ви е оригинално и неповторимо. Имате неограничени възможности да проявите индивидуалността си. Фантазия, усет за цветове, умение да комбинирате преждите по състав, дебелина и структура, да оразмерявате декоративните елементи – всичко това е неповторимо при всяка плетачка. Дори когато плетете по модел от списание, все можете да промените нещичко. И никоя от приятелките ви няма да каже: „Яаа, същата покривка като у свекърва ми – или – същият пуловер като на съседа.”

А защо ви предлагам да започнете точно с кувертюри и възглавнички? Защото са пределно прости като конструкция. Няма свивки, няма наддавки.

Плетена покривка

Плетена покривка

Ама не умеете още никаква плетка? Нищо. Вземете си по-плътна, мека прежда. Заплетете парче, широко, колкото позволят иглите-обръч. Ще се окаже около 80 см. Изкарайте го с дължина около два метра. С най-простата плетка, да речем – жартиерена – плетете само на лице. При тази плетка след изпирането много-много няма да личи неравномерното плетене. После изплете още едно такова парче. Зашийте ги.

Ще се получи меко, топло одеало, което скоро всеки от близките ви ще гледа да придърпа към себе си. Разбира се – с него можете да покриете дивана или фотьойла. За да го допълните, изплетете от същата прежда – или пък от напълно контрастна – възглавнички. Заплетете примерно 40 см. За разнообразие – нека да е с лицева плетка. Или пък опъкото направете лице. Ако преждата е букле – определено е по-добре опъкото да е лицето на плетката. Изплетете парче, дълго около 75-80 см. Зашийте го от три страни. Купете си пълнеж от най-близкия магазин, пъхнете го вътре и зашийте и четвъртата страна. Комплектът е готов. Красив. Топъл. И го няма в никоя друга къща.

Сега вече, натрупали опит и набрали кураж, планирайте следващия си подвиг. Кувертюра с по-сложна релефна плетка. Или нещо весело – с повече цветове. Каквото ви душа иска.

А ако никога не сте плели – как да започнете? Ами напишете „плетиво” на който се сетите език в Google и ще имате множество уроци за начинаещи – от тези, на страстни плетачки, до онези, на сайтовете на водещи модни списания от цял свят.

Автор: Иванка Могилска
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Направи си сам | Няма коментари »