Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Панелните комплекси по-безопасни при трус

Дом и градина; март 17, 2011 – 8:29 am - Категория: новини

Най-опасни са старите сгради, чиито носещи стени и подпори са унищожени при ремонти. Това заяви арх. Людмил Леонидов, цитиран от БНТ. Опасни са и сградите от 90-те години, строени с некачествена стомана за арматура в железобетонните конструкции, а рискът за панелните блокове е по-малък, уточнява той.

Арх. Людмил Леонидов обясни: „Витошката яка – всичките тези селища, които там се народиха, те нямат канализация, там почвата се навлажнява и става хлъзгава. Това са потенциални свлачища. При едно земетресение няма да ни помете цунами, но тази част ще слезе долу в София.

Според експерта София няма пътища за евакуация, ние имаме паркирани коли безобразно навсякъде в града. Вътрешнокварталните пространства в старата част на града в центъра са с двуметрови зидове. Всеки се е оградил, като че ли ще води война със съседа. Няма къде да избягате, защото нашите улици в София са тесни, предупреждава архитектът. И е ясно какво е състоянието на повечето сгради в София и колко от тях ще издържат в случай на земетресение като това в Япония, каза Леонидов.

монитор
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »