Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Отглеждане на стаен лимон

Дом и градина; юли 18, 2011 – 9:21 am - Категория: Градина

Лимонът е субтропично вечно зелено растение. Той вирее добре при стайни условия. Неблагоприятно се отразяват върху неговото развитие високата температура в стаята през зимата и много сухият въздух. За нормалното развитие на лимона температурата в стаята през зимата трябва да се поддържа от 12 до 16ºC. Необходимо е един или два пъти на ден лимонът да се пулверизира с вода. Листата му се измиват и се изтриват от двете страни с мокра кърпа не по-рядко от един път в месеца.

Лимоново дърво в стаята

Почвата на лимона трябва да се състои от 1 част чимова (ливадна) почва, 1 част почва от листа с добавка на парникова почва (компост) и едър речен пясък, а също и малко количество натрошени дървени въглища. Почвата трябва да има добра порпускливост и да съдържа достатъчно хранителни вещества.

Един път в седмицата (от пролетта до есента) лимонът може да се полива с разтвор от минерални торове. Излишните слаби стъбла, особено тези, които са насочени към короната, трябва да се изрязват през пролетта.

Лимонът трябва да се полива умерено. Благоприятно се отразява високата, но не прекомерна влажност. Именно заради това почвата трябва да има добра прпускливост. Сбитата почва задържа водата, като възпрепятства достъпа на кислород в корените. Често това става причина за боледуване на растението. Обикновено водата от водопроводите е хлорирана, което не се отразява добре на лимона. Затова се препоръчва да я преварявате. Другият вариант е да го поливате с престояла няколко дни вода.

Лимонът се присажда на калем или пъпка. Препоръчва се втория метод, като и в двата случаи е добре присаждането да се прави на пролет, когото температурите се повишават и сокодвижението е най-активно. Присаждането на пъпка става по следната технология:
1. На височина 6-7 см. от почвата правите Т-образен нарез на кората на лимона. Важно е да се внимава да не се засегне самото дърво, за да не се прекъсне сокодвижението.
2. Отрязване на шитче от културния вид. С ножче се прави недълбок нарез на около 1.5 см. под пъпката. Внимателно се прави разрез нагоре, като на нивото на пъпката ножа навлиза по-дълбоко в дървото. Ножът се изтегля до около 1см. над пъпката.
3. Отрязаното шитче се подпъхва под кората на подложката.
4. Шитчето се привързва към подложката с рафия.

Почвата на лимона се сменя през година, като не трябва да се отстранява много от старата почва, за да не се повредят корените. В годината, в която почвата не се сменя се подновява горния слой от старата почва (2-3 см.). Няколко пъти в месеца трябва да се разрохва повърхността й.

 
10 Коментара за “Отглеждане на стаен лимон”

 1. Мая каза:

  Отгелждането на лимон явно не е лесна работа. Вече две пъти успявам да присъдя пъпка, но след няколко месеца дръвчето умира. Може би не го поливам правилно… Сега ме амбицирахте да опитам отново 🙂

 2. Надка Николова Ганева каза:

  Имам две лимонови дръвчета.Два три пъти презгодината листата им много окапват а на тези които останатсе появяват черни точки и започват да лепнат и отделятедна лепкава течност.Моля за вашата компетентна помош- съвет.Благодаря.

 3. Русана Цветанова каза:

  Здравейтв,г-жо Ганева!
  Благодарим Ви за въпроса!Има няколко възможности лимоните да не се развиват добре. Най-вероятната са щитоносни въшки – те са неподвижни, черни/сиви/ на цвят и отделят лепкава течност. При голяма инвазия често окапват листата. В случай, че са щитоносни въшки, попитайте за най-подходящия препарат в агроаптека.
  По кое време окапват листата на лимоните? Ако е през лятото, а ги държите в близост до прозорец, има опасност листата да изгарят от слънцето и да окапват. А ако ги пръскате с вода, черните петна се получават от това.
  Прекомерното поливане през зимата и то в хладни помещения също води до окапване на листата и загниването им, което също е причина за поява на черни петна по тях.
  Ако можете, опишете по-подробно случая, за да можем да Ви дадем по-конкретен отговор (ако не сме успели да го дадем по-горе).
  Приятен ден и всичко най-добро,
  Русана Цветанова

 4. Николай Бабанов каза:

  Имам едно дръвче, което е на около 20 години. Дръвчето е от въздушни корени от дърво което плододаваше. До сега се намираше в затворено помещение /при тъст ми/. За тези говини не зная да е цъфтяло, а за плодове не можем да говорим изобщо. Сега съм го сложил на терасата, торих го с NPK, Дали мога да очаквам някакви резултати поне договдина

 5. Славейка Георгиева каза:

  Здравейте,искам да попитам ,защо вече трета година лимона който имаме цъфти,вързва плодчета и след това переодично окапват.Тази година от 30-40 има само едно за сега

 6. Мортис каза:

  Здравейте, да се похваля с успешно отглеждане на Лимоненот дръвче, поне за сега де. Миналата година, някъде в началото на юни пиех на терасата вкъщи и хвърлих семка в едната от саксийте на терасата. Оказа се че семката започна да се разтваря. Натиках я по-навътре в почвата и в момента имам 69 сантиметрово дръвче. Случайно до сега съм го отгледал както пишеше по-горе (така ми се струваше че трябва хахах). Само веднъж съм сменял почвата – в началото на това лято, защото сакскията в която се хвана семката беше някаква малка. Не съм го торил или нещо от сорта, но мисля пролетта да започна и това.
  Както и да е благодаря за статията, определено ще ми е от помощ.
  Успех на всички!

 7. Милева каза:

  Имам лим.дърво от 2,5год, тази е втора зима. Защо падат листата на лимона? Има ли опасност да загине дървото? Има 15 зелени лимона с нормална големина, реколта от това лято. Започнах да подхранвам с желязо.Напръсках срещу акари преди 3-4 дни,новсе още окапването не спира.

 8. Петър Петров каза:

  Здравейте!
  Отглеждам лимон в домашни условия и искам да споделя с вас, че листата му от няколко дни са оклюмали. Според вас на какво се дължи това и дали трябва да го изкарам на терасата през лятото?
  Благодаря ви! 🙂

 9. Русана Цветанова каза:

  Здравейте,
  има няколко възможности – суха почва, преполиване, акари или сух въздух. Изкарването на терасата ще му се отрази благоприятно, но преди това огледайте листата от долната страна. Ако забелязвате малки бели или жълти точици, подобни на прах, най-вероятно имате акари.
  Ако имате допълнителни въпроси, ще се радвам, ако мога да помогна.
  Поздрави!

 10. Любомир Петков каза:

  От един месец лимонът ми взе да съхне и сухите листа започнаха да падат.Поливам го редовно,а също го пръска с вода на 2-3 дни.Няма въщки и паразити по него.Какво да направя зс да го спася ?
  Ще бъда благодарен,ако някои ми помогне със съвет.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Градина | 10 Коментара »