Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Основни грижи за кожата

Дом и градина; юни 20, 2011 – 7:46 am - Категория: Здравословно

Кожата играе огромна роля в живота на организма. Частично тя подпомага дейността на всички органи: участва в дишането и обмяната на веществата, регулира температурата на тялото и пр. Една от важните предпоставки за доброто общо състояние на здравия човек е кожата да бъде здрава. Правилният режим на живот, рационалното хранене, поддържането на тялото и дрехите чисти, систематичното занимание със спорт – всичко това спомага за укрепване на здравето и дълъг живот.

Грижи за кожата

Едно от важните условия за нормалното поддържане на кожата е спазването на чистота.

Кожата може да се замърси по много причини. Например по повърхността на кожата попадат прашинки, натрупват се мъртвите клетки на роговия слой, пот, кожна мазнина и пр. Това е прекрасна хранителна среда за микробите. Мъртвите клетки, кожната мазнина и прахът се смесват, превръщат се в един вид кал, която се събира в порите на кожата и затруднява нормалната дейност на мастните и потните жлези, възпрепятства отделянето на потта и кожната мазнина. Нечистотиите предизвикват раздразнения на кожата, правят я по-пръхкава, а понякога се превръщат в източник на гнойни заболявания.

Отделянето на нечистотиите от повърхността на кожата, което е основна задача от грижите към нея, най-добре се постига чрез измиване с вода. Действието на водата може да се усили със сапун, изтривалка (кисе) или гъба. Чрез триенето с кисето или гъбата от повърхността на кожата се отделят мъртвите клетки и нечистотиите, като се откриват порите на мастните и потните жлези. Тъй като кожните отделяния имат мазен характер, те най-добре се махат с гореща вода.

Горещата вода, както и изтриването с кисе или гъба, не само механически отстраняват замърсяванията, но и разширяват порите на клетките, което спомага за доброто очистване на кожата. Разбира се, температурата на водата, която се използва за миене, не е без значение за кожата. Горещата вода разширява кръвоносните съдове, в резултат на което се засилва приливът на кръв към кожата. Напълно достатъчно е тялото да се мие с гореща вода един път в седмицата.

Сапунът подпомага действието на водата. Той по-добре от водата разтваря мазната покривка на кожата и калта, спомага за откъсването на мъртвите клетки. Под действието на сапуна повърхностният слой на кожата набъбва, клетките от роговия слой стават рохкави, белят се и падат. Образуващата се миенето сапунена пяна увлича всички нечистотии.

Колкото повече сода има в сапуна, толкова той по-добре изчиства кожата, но същевременно с това я и изсушава.

За да не се изсушава кожата при миенето при миенето със сапун, необходимо е да се използват сапуни с по-малко съдържание на сода каустик.

Хладката вода е полезна да се ползва като душ и за разтриване. При използването на хладка вода се подобрява се подобрява кръвообращението, укрепва се нервната система, засилва се жизнеността на кожата, изобщо организмът се закалява. Правилно е тялото да се измива с хладка вода, когато то е затоплено – най-добре сутрин след гимнастика. След измиването е нужно кожата да се изтрие добре с твърда мъхеста кърпа.

При неправилното излагане на слънцето (особено на плаж) кожата изгаря, изсушава се, загрубява, покрива се с петна, които трудно се премахват, а често остават завинаги. Ето защо при слънчеви бани кожата трябва постепенно да се привиква на действието на слънчевите лъчи. Особено чувствителна на действието на слънцето е нежната бяла кожа. Преди всяко продължително излагане на слънце кожата трябва да се намаже обилно с плажно мляко. Когато се усети, че кожата изсъхва и се опъва, тя трябва да се намаже втори път. Не се препоръчват за мазане  вазелин и глицерин. Не трябва да се допуска никакво изгаряне на кожата, още по-малко избелване или получаване на ранички по лицето, защото тъканта се уврежда и трудно може да се възстанови.

За да изглеждате красиви и да се чувствате добре обръщайте сериозно внимание на хигиената си и се пазете от слънцето.

 
Един коментар за “Основни грижи за кожата”

  1. Plamen каза:

    Много полезна информация, особено тази за излагане на слънцето.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , ,
Категория: Здравословно | 1 Коментар »