Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Осветлението в коридора

Дом и градина; февруари 10, 2011 – 10:11 am - Категория: Осветление

Обикновено не обръщаме особено внимание на осветлението в коридора. Поставяме плафониера или пендел и не се замисляме повече. Вероятно го правим, защото не си даваме сметка колко време всъщност прекарваме в това пространство – докато минаваме от стая в стая, докато посрещаме и изпращаме гости. Това е първото помещение, в което влизаме, когато се прибираме и последното, в което стоим преди да излезем. Атмосферата в коридора трябва да предразполага и да подсказва каква ще е атмосферата в цялото жилище.

Ако сме го оставили тъмен и мрачен, той не е нито удобен, нито приятен. Липсата на достатъчно осветление ни кара да мятаме дрехите си на закачалката, да захвърляме как да е обувките и да бързаме да влезем в стаята, където е светло.

Какво да е осветлението в коридора зависи от формата му, както и в какъв стил е обзаведен домът.

Ако помещението е късо и с нисък таван, може би е добре да ползвате стенни лампи, чиято светлина върви нагоре и създава усещането за височина. Дори самите лампи могат да са с продълговата форма. Напоследък са модерни имитациите на факли и свещници. За някои от вас това вероятно звучи стресиращо, но всъщност подобна имитация, направена от желязо и мед и не претрупана с орнаменти, е подходяща, ако интериорът на жилището ви е в ретро стил.

Ако пък стаите ви са отрупани с хиляди малки възглавнички, кристални вази и на прозорците висят тежки завеси, в коридора ви ще стои добре полилей. Може да изберете някой по-семпъл, а може да заложите и на тежкия, лъскав стил. Все пак съобразете го с големината на коридора. В случай, че пространството е малко, полилеят ще го накара да изглежда още по-малко.

За дълги и тесни коридори особено подходящи са осветителните системи, при които на една дълга основа са подредени множество малки лампи. Те са подвижни и можете да ги насочвате на различни страни. Така за някое парти ще създадете призрачна атмосфера, друг път ще насочите всички лампи в една посока и ще създадете илюзията за още по-голяма дължина на коридора. С тях можете да насочите вниманието и директно към човека, който минава.

Не искате да експериментирате толкова? Трябва ви нещо по-стилно? Просто е. Изберете непретенциозно, горно, основно осветление и го допълнете с подово. То създава лек, фин блясък. Очертава силуета на коридора и е доста практично, ако в единия му край има стълби, защото не заслепява хората, преминаващи от едно пространство в друго, с ярка светлина.

Идеите са добри, нали? И все пак, ако смятате, че коридорът е твърде висок, дълъг и внушителен и не подхожда на къщата, за вашия случай също има решение – висящо осветление. Няколко изчистени лампиона, пуснати малко по-ниско, и пространството придобива съвсем друг вид. Хубавото на този тип осветление е, че създава островчета светлина и определено внася уют.

Разбира се, има още много варианти. Може да се окаже, че ви трябва осветление, вградено в шкафа за връхни дрехи или пък искате да монтирате малка лампа над огледалото.

Имате наистина много възможности. Огледайте пространството и решете какво искате да направите с него. После всичко ще се случи от само себе си.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Осветление | Няма коментари »