Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Осветлението в градината – романтично и практично

Дом и градина; април 21, 2010 – 8:07 am - Категория: Градина, Осветление

През последните години по магазините у нас се наблюдава изключително голямо разнообразие от осветителни тела, предназначени за градинско осветление. Да направите градината си красива и през нощта, днес е  лесно изпълнима задача. Остава само да използвате въображението си и да не забравяте няколко прости правила, които тук ще разгледаме.

Осветлението в градината

За да изберете подходящо осветление за своята градина, разгледайте и набележете внимателно кои са  по-тъмните зони, къде е нужно да подходите практично и къде да отпуснете фантазията си. Уверете се, че осветителните тела, които купувате са безопасни за употреба на открито. Най-добре е да са от алуминий, пластмаса или неръждаема стомана.

Можете да изберете лампи и фенери, захранвани със слънчева енергия. Те са едновременно екологични и икономични. Не са ви необходими кабели – това е много голямо предимство. Тези осветителни тела се включват сами, когато стане достатъчно тъмно и се изключват, когато батерията отслабне и има нужда от ново зареждане. Добре е да ги поставите така, че максимално дълго да са изложени на пряка слънчева светлина. Някои от тях са предназначени специално за употреба във вода. Обикновено са с формата на топка или диск и плуват във фонтана или езерото, придавайки лек блясък на повърхността му. Малки слънчеви панели можете да маскирате като скали или растения. Напоследък изкуствените цветя с венчелистчета от оптични влакна също са голям хит. Можете да ги сложите в цветната леха, за да й придадат повече цвят и яркост през нощта.

Ако се спрете на осветителни тела, работещи на ниско напрежение, имайте предвид, че те са идеални за осветление на залесени пътеки или за монтаж под сенници и мостчета. Можете да ги скриете зад растения, скали или статуя. С тяхна помощ ще подчертаете особеностите на градината.

Едно от най-важните места, които да осветите са пътеките. Дори да нямат специална настилка и да са просто отъпкана трева, трябва да ги направите безопасни и удобни за ползване през нощта. Добре е да виждате ясно къде вървите, но употребата на  прожектори или ярка светлина  не е удачна, защото когато преминете към по-тъмен участък от градината, на очите ви ще им трябва време да свикнат с тъмнината и за момент няма да виждате абсолютно нищо. По-ефективно е да използвате разсеяна, мека светлина.

От друга страна силното осветление, непосредствено около дома ви има доказан възпиращ ефект върху евентуални нарушители. Можете да ползвате прожектори с вграден пасивен инфрачервен датчик (PIR). Внимавайте къде ще ги поставите. Те могат да бъдат много дразнещи за вас и съседите ви, ако са монтирани така, че да се активират от всеки минувачи на улицата.

Предвидете осветление за различните кътове – за готвене, хранене,  забавление. Така ще можете да използвате барбекюто си през късите, но все още топли есенни дни и да придадете допълнителна атмосфера на градината.

Интересни ефекти могат да се получат с монтирани на нивото на земята ъплайтери. Можете  да регулирате силата на светлината им в зависимост от ъгъла, под който осветяват, а поставени зад дърветата те създават интересни сенки и силуети.   Изберете най-интересните дървета в градината и осветете короните отдолу. Така ще подчертаете красотата им, а и ще се придвижвате по-лесно в тъмното.

Ако самите осветителни тела не са декоративни елементи, най-добре е да ги скриете. Така ще запазите тайнствената и приказна атмосфера.

Най-важното е да не прекалявате със светлината. Много яркото осветление ще попречи на очарованието и интимността на тъмнината да ви обгърнат. Атмосферата ще стане твърде изкуствена и няма да можете да се насладите на светлината на луната.

С помощта на няколко лампи и много фантазия, създайте своя приказна и романтична градина.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Градина, Осветление | Няма коментари »