Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Орхидеите – растения мечта

Дом и градина; януари 28, 2014 – 9:05 am - Категория: Градина

Едри, пъстри, сякаш невероятно красиви цветове, кацнали като огромни пеперуди върху ефектни восъчни листа. Продължителност на цъфтежа повече, отколкото всички други стайни растения. Изключително непретенциозни към начина на отглеждане и създаващи много положителни емоции. Това е само малка част от описанието на прелестните орхидеи, които отглеждаме у дома. Време е да разкажем и за тези красавици и да разсеем малко от митовете и легендите, свързани с тяхното отглеждане.

Орхидеите

Орхидеите са растения с изключително интересен начин на хранене. По голямата част от тях са епифити (прикрепят се към други растения, използвайки ги за опора, без да пречат на развитието им). Съществуват и видове, които се хранят от почвата, като повечето растения. Други живеят върху неплодородните скали, а четвърти могат да се хранят само ако в корените им живеят определен тип гъби.

Как се отглеждат орхидеите

Орхидеите обичат интензивна светлина, но не и пряко слънце. Субстратът, в който се чувстват най-добре, са дървесните кори, примесени с малко почва. Такива се продават в цветарските магазини като готова почва за орхидеи, но при добро желание и вие можете да си направите такъв субстрат. Всъщност тези интересни растения нямат нужда от субстрат и можете да ги отглеждате като в естествената им среда, прикрепяйки ги към парче дървесна кора и пулверизирайки ги със смес от вода и тор за орхидеи.

Относно всеизвестното схващане за това, че орхидеята трябва да се гледа в прозрачен съд, трябва да се знае, че това е препоръчително, но не и задължително условие. При фаленопсиса е важно поне част от корените да бъдат над почвата, за да фотосинтезират на воля.

Тъй като корените съдържат хлорофил, когато растението е полято или има достатъчно влага, те са наситено зелени. Побелеят ли обаче, време е за поливка. Прозрачният съд помага много при тези наблюдения. Ако дори част от корените имат влага и са зелени, не е необходимо да се полива.

Пресаждането при орхидеите е добре да се случва поне на 2 години веднъж, макар че колкото по-тесен е съдът, толкова по-често цъфти растението.

Фаленопсис

Отглежданите у дома орхидеи са предимно епифити. Най-известният вид е фаленопсисът (Phalaenopsis sp.). Съществува в най-различни багри и едрина на цвета, който може да достигне и над 15 см в диаметър. Има ги както в чисто бяло, така и в жълто, нюанси на розовото, цикламеното, както и с разнообразно изпъстрени цветове, напомнящи за красива дива котка.

Фаленопсис (Phalaenopsis sp.)

Фаленопсис (Phalaenopsis sp.)

Мини фаленопсисите са миниатюрни подобия на големите и са високи 10-15 см. Цветовете на орхидеите разцъфват отдолу-нагоре, отварят се постепенно и последен разцъфва най-горния цвят. Цъфтежът продължава от 6 до 9 месеца! Толкова дълго можете да се наслаждавате на този разкош. Разбира се, когато ги купувате от магазина, орхидеите са цъфтяли не по-малко от месец-два, но все пак има още много време, докато прецъфтят. След като и последното цветче увехне, цветоносното стъбло се отрязва до долу и цветето се оставя в период на покой за около 2 месеца. Този покой включва оставяне на растението на по-тъмно място ( по-далеч от светлина, но не и съвсем без нея) и се полива по-рядко ( средно веднъж на 10 дни). След преминаване на периода на покой, орхидеята отново се изважда на светло и се полива по-често. Хубаво е и да се тори по малко със специална тор за орхидеи. Обикновено растенията бързо изкарват по едно или повече цветоносни стъбла и започват да цъфтят. Покаже ли се цветоносното стъбло, спрете с торенето. Дори и да не ги приберете на по-тъмно, а само да намалите поливането ( зимата, когато е по-студено), скоро тези приказни растения ще ви зарадват отново с цвят. Стайната температура е чудесна за тях, но ги дръжте далеч от прозорци, които отваряте често, както и от течения. Неразцъфналите пъпки измръзват много лесно, пожълтяват и окапват. През лятото пръскайте листата с пулверизатор, като внимавате да не намокрите цветовете.

Дендробиум

Друга често отглеждана стайна орхидея е дендробиумът (Dendrobium sp.), който се отглежда като фаленопсиса, но е малко по-капризен от него и по-трудно зацъфтява повторно. Прозрачният съд не е от такова голямо значение.

Дендробиум (Dendrobium sp.)

Дендробиум (Dendrobium sp.)

Ванда

Вандата (Vanda sp.) една изключително едра и красива орхидея, много скъпа, но определено заслужаваща внимание. Тя се отглежда изцяло без почва и обикновено се продава в стъклен съд. В природата вандата виси от дърветата и образува дълги корени, падащи ефектно надолу. При нея също се следи за оцветяването на корените и поливането става или чрез пулверизиране или като се напълни стъкления съд с малко вода и се остави за 20-на минутки, докато орхидеята поеме. След това водата се излива. Едрите цветове на тази орхидея се използват и като рязан цвят. Сложени в капсула с вода, те живеят около месец.

Ванда (Vanda sp.)

Ванда (Vanda sp.)

Цимбидиум

В букети и аранжировки можете да срещнете и цимбидиума (Cymbidium sp.). Неговите восъчни твърди цветове в бяло, розово, тревисто зелено и др. багри, са много издръжливи и изключително красиви. Периодът на покой при цимбидиума трябва да е малко по-дълъг, за да зацъфти отново. Подхранването след това също е важно. Тази орхидея е много богата на листна маса.

Цимбидиум (Cymbidium sp.)

Цимбидиум (Cymbidium sp.)

Лудизия

Една по-невзрачна поради размера на цветчетата си, но не по-малко красива, ако се вгледате в нея, е земната орхидея – лудизия (Ludisia sp.). Тя живее само в почва и освен цветовете, едрите и пъстри листа също са много декоративни. Полива се умерено и може да не е на съвсем пряка светлина.

Лудизия (Ludisia sp.)

Лудизия (Ludisia sp.)

Вкъщи можете да си отглеждате всички орхидеи заедно, като си направите мини джунгла и ги разположите в интересни съдове, като въздушните ванди могат да висят от тавана. Напоследък популярни са и орхидейните дръвчета, при които различни видове орхидеи са съчетани заедно на различни нива върху конструкция от дърво.

Въпреки общото схващане, орхидеите са изключително лесни за отглеждане и на практика не изискват нищо повече от светлина, топлина и поливане.

Автор: ландш. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »