Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Оригинален дизайн на вашият дом от страната на Изгряващото слънце

Дом и градина; ноември 19, 2009 – 9:30 am - Категория: Интериорен дизайн

shc-tatami

Традиционна стая татами за чаена церемония в японския дом

Възможни цветове
Интериорният дизайн в Япония е известен със своята опростеност на фонови цветове. Използваните цветове, които обикновено се използват са неутрални, естествени или успокояващи. Интериорът представлява архитектура, която набляга на геометричните форми. Според източната философия, естествените цветове намаляват чувството за хаос в нас.

Цветовете в декорацията на стаите в Източните страни са изчистени и елегантни. Докато при западните цивилизации е известно, че цветовете са смесени. Източното изкуство е оригинално. С други думи резултатът накрая ще е боядисана в първични цветове стая или просто едно нанасяне на четката. Не е необходимо повтаряне на първата боя с още една, и още една четка. Докато западното изкуство като цяло е прекалено сложно, източното от своя страна е опростено, силно и графично. Черният цвят е един от най-важните цветове в Японският дизайн, и изобщо в целия източен дизайн. На Запад, казваме, че черното не е цвят. Липса на цвят. В азиатските стаи обаче, черното се използва, за да определя формите. То си е пълноправен цвят.

Текстури и контрастни цветове.
Когато мислите за текстури и материали от Изтока, най-вероятно в ума в изникват неща като кедър, бор, оризова хартия, бамбук, камъни и кошница за глава. Също бихте се сетили сигурно за плочките татами, коприна, кимона, шози врати.

Философията на Ин и Ян, която и до днес следват японците толкова успешно е за балансиране на противоположностите. Това носи отражение и върху дизайна на традиционното японско жилище. Интериора на един дом може да се състои от противоположни, на пръв поглед несъвместими елементи и пак да е постигната хармония. Например, честа практика е да видите груба рогозка върху огледално полиран под. Или груба дървена маса и лакирани дървени кутии.

japanese_living_room

Визуални техники

Визуални техники
Нека разгледаме няколко гледни точки, отнасящи се за фокуса. Докато западните общества избираме предмети, които да са разположени по периметъра на стаята, като камина, картина или прозорец, то един японец ще фокусира вниманието си на нещо в средата на стаята. Би избрал сърце /ирори/, интериор на градината и т.н.

В старите домове, обикновено може да се срещне техниката токонома, както и какемони, което представлява скролове, които са окачени по стените. Всичко това може да предизвика два вида чувства: 1. За дисциплина и ред, които царят в този дом или 2. Естествено и непринудено чувство. За да постигнете чувство за дисциплина и ред, е необходимо единствено да подредите в една чинийка 4 речни, гладки камъчета. За естествено, непринудено усещане поставете в помещението нечетен брой елементи, като калиграфски четки в чаша например.

Друга характерна черта на японската декорация на помещения е, че всичко “тече” или “състояние на промяна”. Например една седмица в стаята може да сложите свитък с калиграфирани знаци, на следващата може да подредите около същото място няколко интересни керамични съдове. Т.е. декорацията се променя основно всеки пък, когато пожелаете. Една от причините може да ограниченото пространство. Друга причина може да е, че декорацията на стаята е сезонна, за празненство или пък очаквани гости.

На запад имаме една установена тенденция едва ли не да излагаме всичко накуп в стаята си, за да го покажем .Понякога става претрупване, но това ни харесва. Но по принцип трябва да се съобразим с броя на изложените предмети, които декорират стаята. Според много декоратори, 7 или 8 предмета по една и също време, в една стая са достатъчни. Докато ние прибавяме предмети, за да балансираме нещата, японците изваждат по нещо от декорацията на стаята, за да създадат хармония. В азиатската декорация определено по-малкото значи повече. Най-вече хармония. Всяко нещо си има място, но не винаги има място за всичко.

hiro-dining-room-set-1

Чаената церемония

Чаената церемония

Една от най-важните стаи в японския дом е тази, в която се провежда чаената церемония. Повечето японски домове в днешно време са повлияни от западната култура и са обзаведени по последна западна мода, затова и в тях липсва стая за чаена церемония. Тази стая е място на споделяне, тишина и размисъл. Обикновено има малък воден басейн, заобиколен от речни камъчета, успешно имитиращ поток или езерце. Водата и нейното спокойствие е много важен елемент от японската култура. Можем да обогатим нашите западни домове с ведрината на водата, като си вземем градински камъни или си поставим дори декоративен фонтан при възможност.

Мебелировка
В стара Япония, мебелите основно са били малки и мулти-функционални. Главната стая за деня е била дневната, а спалнята за през нощта. Леглата са били постилани директно на земята, и са представлявали няколко пласта футон, който се е сгъвал през деня и разгъвал за спане.

Антики или репродукции
Предлагаме ви няколко класически ориенталски обекта и интересни приложения, които можете да използвате, за да придадете екзотично японско усещане на вашият дом.

Portable_hibachi

Хубачи

Хубачи: Това не е грил за печене на пиле. Това е чудесно проектирана, компактна камина, използвана в старите домове, за възвиране на водата за чая или за отопление на стаята. Тази камина носи и емоционален заряд, защото около нея са се събирали членовете на семейството и приятелите. Оригиналните хубачи са събирали пепелта в ниски дървени кутии. Правени са от керамика, японски лак, лак и метал. Големите хубачи може да използват, за да се държат кутии на тях, както и да поддържат краищата на масата. Малките от своя страна, които са се използвали основно за отопление на един човек, сега ще са идеални за съхранение на шампанско или няколко стръка цветя.
Кимоно: Кимоното е за японския художник, това което е платното за западния. Сватбените кимона са изключително красиви, и са особено подходящи за декорация на стаята. Може да ги окачите на закачалки за дрехи или декоративни пръчки и да ги пръснете на различни места в дома, разбира се с мярка, за да се получи екзотичен привкус.
Оби: Това е широк, много дълъг пояс, който се носи с кимоно.
Тенигуи: Това са правоъгълни дрехи, които някога са се ползвали от жените и мъжете да си прибират косите, днес обаче те са чудесна декорация на стаята.

6a00d8341c76e453ef00e55175e1758833-800wi

Традиционно японско кимоно

Кеяки: Антична врата, която може да се използва като бюро или масичка за кафе, която да се поставя отгоре на гардероба.
Бъчвички за саке, по двойки, лампи и т.н.
• Японските закачалки за дрехи могат чудесно да заместят закачалките за хавлии в банята.
• Японските хвърчила са оригинална и ексцентрична украса за детската стая. Малките хвърчила пък може да се ползват като калъфки за възглавници.

interiordesign

Съчетание на японска и западна декорация

източник
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Интериорен дизайн | Няма коментари »