Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Огради от бамбук, тръстика и ракита

Дом и градина; март 8, 2010 – 8:00 am - Категория: Градина

Оградите от естествени материали могат да бъдат не само функционални, но и много красиви. Бамбукът, тръстиката и върбата често са  предпочитаните за целта. И с основание. Не само защото са красиви и устойчиви, но и защото работата с тях е бърза и лесна.

Огради от бамбук

Красив двор с ограда от бамбук

Красив двор с ограда от бамбук

Въпреки, че не е особено популярен у нас, бамбукът е много красив и подходящ материал за изработка на огради. Здрав, устойчив и лек, той остарява красиво и ще ви служи дълги години. Интересен факт е, че якостта му се сравнява и дори се конкурира с тази на стоманата. Причина за това е голямото съдържание на силикати в стъблата му. В Азия бамбукът се използва от векове за направата на мебели, лодки, дори къщи. Това гарантира добрите му качествата. У нас цената му е сравнително висока – пръчка с диаметър 6 -9см. и височина от 2м. се продава за около 6-7лв. Това означава, че линейният метър на такава ограда излиза на цена в порядъка 80-100лв. Можете да видите повече примери за огради от бамбук тук.

Огради от тръстика

Ограда от тръстика

Ограда от тръстика

Тръстиката е близък братовчед на бамбука и също старее красиво. Тъй като обаче не е толкова устойчив материал, предимно се използва за изработката на по-семпли и декоративни огради. За сметка на това цената му е значително по-ниска. По магазините ще намерите готови, оплетени прегради от тръстика, навити на топове, като например такава с размери 2м. височина и 4м. дължина струва от порядъка на 40-45лв. Често такива прегради се използват за създаване на интимна обстановка в двора или за завет.

Ограда от ракита

Ограда от ракита

Ограда от ракита

Ракитата е вид храстовидна върба, която у нас традиционно се използва за изработка на кошове и кошници. В английските градини обаче, от много години тя се използва при направата на огради. Материалът е изключително издръжлив и устойчив на атмосферни условия, а освен това е лесен за употреба. Дългите и прави клонки могат да се вплетат по десетки начини – въпрос на вкус и фантазия.

Освен, че оградите от естествени материали са красиви, те допълват по атрактивен начин облика на градината. Въпреки това, трябва да признаем, че те не винаги са подходящо решение. Масивната ограда например също има своите предимства, особено от съображения за сигурност. Телената ограда пък е едно от най-евтините средства и затова е подходяща за ограждане на големи площи. Преди да направите окончателния избор на вида ограда обмислете внимателно нуждите и приоритетите си.
3 Коментара за “Огради от бамбук, тръстика и ракита”

 1. В. Атанасов каза:

  желая да закупя банбук с диаметър 6-8см.
  0888708081

 2. Кери Христова каза:

  Здравейте, можете ли да ми кажете как мога да поръчам и как се формира цената?
  Благодаря, предварително!

 3. admin каза:

  Здравейте,
  Ние не извършваме търговска дейност.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Градина | 3 Коментара »