Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Обзавеждане за антрето

Дом и градина; август 31, 2010 – 8:24 am - Категория: Мебели и обзавеждане

Често пъти подценяваме обзавеждането на антрето и не му обръщаме достатъчно внимание. Забравяме, че когато прекрачваме прага на дома си, влизаме първо в коридора. Добре е той да е обзаведен в същия стил, в който и останалата част от жилището и по-важното – да ни приветства с усещане за уют, топлина и спокойствие. Как да постигнете едновременно практичност и уют?

Обзавеждането за антрето

Помислете – кои са задължителните мебели за един коридор и каква е големината на вашия. Той е: тесен и дълъг, широк и къс, тесен и къс? Като цяло добре е да наблегнете на издължените форми. Особено ако коридорът не е широк.

Трябват ви: шкаф за обувки, закачалка, гардероб, място за съхранение на чадъри, поставка за ключове и огледало. Би било добре, ако предвидите и място за сядане, където да се обувате и събувате.

Гардеробът, в който държите палтата е най-обемната мебел. Ако не разполагате с достатъчно пространство, може да го разположите на ъгъл, за да използвате и дългата и късата част на помещението. В случай, че коридорът ви е тесен, може да поръчате гардероб с плъзгаща се врата. Предлагат се и модели, чиито дървени плоскости са удължени и там е монтирана закачалката, на която ще оставяте връхните дрехи, които ползвате в момента.

Шкафовете за обувки също са в най-различни размери. Може би ще е подходящо да поръчате дълъг, нисък шкаф, който да върви по цялото протежение на коридора или да е висок и тесен, ако антрето е късо. В краен случай обувките, които не ползвате често могат да бъдат прибрани в цветни кутии и качени върху гардероба.

Предвидете място за ключовете. Така винаги ще знаете къде сте ги оставили, както и всеки друг член на семейството ви. Може да си харесате малки закачалки, които да поставите до входната врата или да монтирате там кутия за ключове. Лошото е, че в повечето случаи тези кутии разполагат с много малко закачалки и може една да не ви е достатъчна. Другият вариант е да поставите купа или кутия на шкафа за обувки и да знаете, че тя е специално за ключове.

Ако пространството го позволява, предвидете поне още един шкаф. В него децата ще могат да държат ролковите си кънки и хилките за федербал. Иначе рискувате да ги намерите в гардероба при палтата.

Масичка, на която да събирате сметки, бележки и писма също е практична и създаваща уют. Добре е тя да е малка и висока. Можете да поставите на нея ваза с цветя или статуетка.

Стигаме и до едно от най-важните неща в антрето – огледалото. Освен, че е абсолютно необходимо, за да се огледа човек преди да излезе, то може да има и декоративна функция. Ако имате нужда от отваряне, удължаване на пространството, можете да сложите голямо огледало без рамка на вратата срещу входната. Можете да го поставите директно на стената или пък на външната или вътрешната стена на гардероба. Независимо какъв вариант изберете, помнете, че над огледалото трябва да има подходящо осветление.  Помислете как и къде ще го монтирате.

Мястото за сядане и преобуване е незадължителна екстра, която можете да спестите, ако пространството е ограничено. В противен случай обаче, не пропускайте да се възползвате от удобствата на подобно съоръжение. Наричаме го съоръжение, защото това може да не е обикновен стол или шкаф, а например седалка, захваната за стената, която се сваля и прибира. Това би било много удобно за възрастни хора.

Дали ще използвате килимчета и завеси за декорация зависи от желанието ви. Въпреки че не са лесни за поддръжка може би е добре да подберете и по-светли цветове. Особено ако помещението е малко и мрачно.

Коридорът създава първото впечатление за вашия дом. Не го подценявайте.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Мебели и обзавеждане | Няма коментари »