Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Няколко хитрини за чиста кухня

Дом и градина; юни 15, 2010 – 7:46 am - Категория: Практични съвети

Може кухнята ви да не е обзаведена по последен писък на модата и техниката, но пак да е уютна, красива и да събира цялото семейство. Най-важното е да е чиста. Да я поддържате при всекидневното готвене, миене на съдове, дребни инциденти и то без много усилия, време и скъпи препарати. Трябва да знаете, че някои от препаратите са не само скъпи, но и сериозно вредят на кожата, дори са способни да повредят повърхността на шкафовете и уредите. Затова ви препоръчваме няколко стари, „бабини” хитрини за поддържане на всички уреди и съдове чисти и блестящи.

Много често докато готвите се случва нещо да изкипи. Добре е да забършете изкипялото веднага, защото застиналите и вкоравени петна се почистват по-трудно и при търкането може да повредите повърхността на печката. Ако все пак не успеете да го направите веднага, не търкайте с метална гюдерийка или остри предмети особено упоритите петна. Вместо това вземете сода за хляб. Поръсете мястото, изчакайте малко и забършете с влажна кърпа. За да не мирише цялата къща на загоряло, независимо кога решите да почистите петната, поръсете плочата със сол и оцет. И не забравяйте, не поставяйте мокри съдове върху плочите, защото така ще се напукат бързо.

Оцетът е вашият незаменим кухненски помощник. Освен за премахване миризмата на изгоряло можете да го ползвате при почистване на хладилника. Напоявате една кърпа с вода и оцет. Изстисквате я и след това минавате с нея всички повърхности вътре в хладилника. Не е нужно да търкате. Петната и неприятните миризми изчезват мигновено. Не мирише на препарат. По същия начин можете да процедирате и с кутията за хляб. Когато стъклените и порцеланови съдове загубят блясъка си, отново ще ви е необходим оцет. Смесвате вода, оцет и утайка от кафе или вода, морска сол и оцет и ги измивате.

Ако съдовете, в които готвите са емайлирани, то вероятно с времето са потъмнели. Напълнете ги с хладка вода, сипете една супена лъжица сол и оцет и ги оставете да престоят 24 часа. Ще се учудите на блясъка на любимите си тенджери.

За да ги запазите по-дълго време здрави, ви съветваме да не сипвате в тях леденостудена вода, когато са нагорещени. Също така да не удряте по нагорещеното им дъно с лъжица. Емайлът е крехък и чуплив. В случай, че все пак се спука, вземете парченце маджун и го залепете от външната страна на съда. После го сложете на котлона. От топлината маджунът ще се втвърди и отново ще можете да ползвате съда.

След готвене ви остават купища мазни тигани и тенджери. Вместо да се борите с тях, да омазнявате цялата мивка и да изпръсквате плочките наоколо, вземете едно бурканче горчица. Измийте съдовете с нея и след това ги изплакнете с гореща вода. Става бързо, лесно и не изцапвате всичко наоколо. В случай, че проблемът е загоряла тенджера имате два варианта – да покриете дъното й със сол и да я оставите да престои един час, след което да я измиете или да избършете дъното с вестник и да измиете съда първо със студена, а после с гореща вода.

Сготвили сте. Почистили сте. Време е да сервирате масата. Ако сте решили да извадите някои от по-малко употребяваните си порцеланови сервизи, вероятно ще трябва да ги изтъркате с лимонтузу на кристали и мокро парцалче, за да възвърнат отново блясъка си. За да сияят кристалните чаши на масата е добре да ги обработите със спирт.

Всичко вече е готово? Има само остатъчна неприятна миризма от готвенето? Не се тревожете и най-вече – не ползвайте дезодорант или ароматизатор! Това влияе на вкуса на храната. Върху все още загрятата плоча на печката поставете намокрен стрък розмарин. Това е достатъчно.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »