Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Нощни ароматни растения в градината

Дом и градина; януари 27, 2015 – 11:11 pm - Категория: Градина

Градината е едно необикновено и магическо място, което изглежда напълно различно през различните части на денонощието. Денем тя е приветливо, огряно от слънцето кътче за отдих – място сред природата, изпълнено с живот, пъстри цветя, аромати, песен на птици. Нощем е сякаш съвсем друго място, водещо друг начин на живот – тихо, спокойно, тайнствено, мистично. Изпълнено е с песента на щурците и с неопределена загадъчност. И въпреки че е сякаш заспала, градината всъщност частично будува. Някои нейни обитатели от света на флората са спали през целия ден, затворили своите чашки  очакване на нощната прохлада. С изчезването на последните слънчеви лъчи те се разтварят и ароматът им изпълва топлия нощен въздух. Нека научим повече за някои от тези потайни растения, чиято красота се вижда само на лунна светлина.

Нощни ароматни растения

Красивият филаделфус (Philadelphus coronarius) висок до около 2 м храст. През пролетта се обсипва с едри бели цветове, чиито аромат се усеща нощно време. Предпочита слънчеви или полусенчести места. Хубаво е да се подрязва често след цъфтежа, защото расте бързо. Подходящ е за всякакъв тип композиции.

Филаделфус (Philadelphus coronarius)

Филаделфус (Philadelphus coronarius)

От храстите ще споменем още един – японския нокът (Lonicera japonica). Той е интересен вид с асиметрични цветове. Те са разтворени и през деня, но нежното ухание е най-силно нощем.  Храстът е пълзящ и издържа на слънце и на полусянка. Обича по-хранителна почва и издържа на суша. С него могат да се прикрият различни типове огради, колони, ниски фасади и др.

Японския нокът (Lonicera japonica)

Японския нокът (Lonicera japonica)

Следващият вид е тревисто растение с народно наименование съмни-мръкни и с научно – мирабилис (Mirabilis jalapa). През деня то няма много атрактивен вид. Едри, провиснали листа и много дребни цветове в различни топли багри. Цветовете са сбръчкани и неразтворени. Сякаш някакъв плевел е превзел пространството. Но настъпи ли нощта, фуниевидните цветове бързо се разтварят и показват своята красота. Ароматът им се понася с вятъра и те сякаш оживяват. Можете да се наслаждавате на разтворените цветове и през деня, ако засадите мирабилиса на сенчесто място.

Мирабилис (Mirabilis jalapa)

Мирабилис (Mirabilis jalapa)

Друг тревист вид с интересна външност е йонотерата (Oenotherа sp.).  Бледожълтите цветове се притварят в горещата част на деня и щом се позахлади малко, започват своя нов живот. У нас тя е едногодишно растение, което се засажда наново всяка година. Използва се в озеленяване в сандъчета и по-рядко в градината в бордюрни насаждения.

Йонотера (Oenotherа sp.)

Йонотера (Oenotherа sp.)

Едногодишна е и ипомеята (Ipomoea alba), известна още с името телефонче, грамофонче и т.н. Тя е катерливо растение с тънки стебла, което определено предпочита по-сенчести и мрачни места. Разбира се, можете да го засадите и на слънце, но цветовете през деня изглеждат като увехнали. Съживява ги прохладата на нощта или дните без слънце. Ипомеята предпочита богата и влажна, но добре отцедлива почва. Семената лесно се самозасяват, така че със сигурност на следващата година отново ще поникнат млади растения.

Ипомея (Ipomoea alba)

Ипомея (Ipomoea alba)

Любимата на много озеленители юка (Yucca sp.) също разтваря едрите си ароматни цветове в мрачно време, на сянка или през нощта. Тя е прекрасно растение с подчертан средиземноморски вид, а изисква континентални условия на отглеждане. У нас оцелява навсякъде и не е претенциозна към средата.

Юка (Yucca sp.)

Юка (Yucca sp.)

С красивото си име вечерницата (Hesperis matronalis) показва частта от денонощието, в която виолетовите цветчета се разгръщат и ароматът се разнася навред. Този вид се отглежда като двугодишен, като цъфти от май до август на втората година от засаждането. Предпочита слънцето, но расте и на сянка.

Вечерница (Hesperis matronalis)

Вечерница (Hesperis matronalis)

Още един едногодишен вид, но с много едри съцветия и все по-голямо сортово разнообразие, е матиолата, позната у нас като шибой (Matthiola incana). Цветовете са силно ароматни, особено нощем. Чудесни са за букети и аранжировки, тъй като издържат като отрязан цвят. Шибоят е едногодишен и се засява всяка година. Обича хранителна и влажна почвена среда.

Шибой (Matthiola incana)

Шибой (Matthiola incana)

Едно много невзрачно и непретенциозно растение често се крие от поглед през деня, а нощем няма как да не го потърсим. Цеструмът (Cestrum nocturnum) не случайно е наричан “кралицата на нощта”. Ароматът му е божествен и може да оприличи на нещо между липа и жасмин. Направо опияняващ, този храст е подходящ за по-тъмните кътчета в градината, където не огрява слънце. В жегите може да загине. В същото време е топлолюбив и е добре зимата да се прибира в хладни помещения.

Цеструм (Cestrum nocturnum)

Цеструм (Cestrum nocturnum)

Флоксовете също си имат свой нощен ароматен представител. Това е сортът Phlox ‘Midnight Candy’ – с нежни бели цветове с нежен аромат. Както всички представители на рода, така и този е лесен за отглеждане и е многогодишен.

Phlox ‘Midnight Candy’

Phlox ‘Midnight Candy’

Хемерокалисът от вида Hemerocallis citrine разтваря едрите си жълти цветове и през деня. Лимоненият аромат се усилва нощем. Много красив многогодишен вид за градината, който е не само ефектен, но и лесен за отглеждане. Размножава се с грудки.

Hemerocallis citrine

Hemerocallis citrine

Неизброим е списъкът на растенията, чиято покровителка е нощта. Толкова е хубаво, че природата се е погрижила и нощно време да се наслаждаваме на приказни ухания, които сякаш ни обгръщат с магия. Когато планирате градината си, помислете и за нощните ароматни видове. Те ще я обогатят и ще я превърнат в райско кътче с прелестен аромат по всяко време на денонощието.

Автор: л.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »