Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Напояване на овощните дървета

Дом и градина; юни 11, 2011 – 2:37 pm - Категория: Градина

При нашите климатични условия, характеризиращи се със сухо и топло лято, напояването е едно от агротехническите мероприятия, които въздействат най-благоприятно върху растежа и плододаването на растенията в овощната градина. От 3-4 поливки се нуждаят всички овощни видове през първата година след засаждането, а ябълката, крушата на дюлева подложка, прасковата и дюлята – през всички възрастови периоди.

Напояване на овощните дървета

Поради дълбокото разположение на корените, овощните дървета не могат да използват малките количества валежи – 5-15л/м2. Затова при определяне на поливната норма те не бива да се имат пред вид.

Поливна норма

Това е количеството вода, което е необходимо да навлажни коренообитаемия почвен пласт. Смята се, че поливната норма на встъпили в пълно плододаване овощни дървета е 50-80л./м2 или 50-80м3/дка. На леките и пропускливи почви се полива с по-малките норми, но по-често, а при по-тежките – с по-големи норми, но по-рядко. За отделните конкретни случаи тези норми могат да се коригират. Това става, като 2-3 дни след поливането се изкопава трап и се проследява докъде е достигнала водата; ако тя е преминала зоната на главната маса от кореновата система, следващият път нормата се намалява и обратно, ако не е овлажнила тази зона – нормата се увеличава.

Поливни срокове

Докато при едногодишните растения завяхването на листата е признак, по който може да се съди за необходимостта от напояване, при овощните растения то показва, че те отдавна са изпитвали недостиг на вода и са чувствително засегнати от сушата.

При определяне срока на поливане се взема под внимание преди всичко влажността на почвата. Тъй като в практиката липсват лаборатории за установяване на процента на влагата в почвата, то в някои случаи като ориентировъчен, може да се прилага и чисто емпиричен метод. С права лопата се изкопава яма с дълбочина 30-40 см., взема се от дъното шепа пръст, разтрива се между пръстите, след което се стиска здраво; ако се образува свързана топка, не бива да се полива, ако топката се разпада, трябва да се полива.

Когато няма възможност за научно определяне сроковете на напояване, ориентировъчно могат да се приемат следните:

Поливки в началото на вегетационния период (една или две). Оптималното навлажняване на почвата в края на март допринася за нормалното протичане на цъфтежа и оплождането и за активен растеж на леторастите. Вредният ефект на засушаването върху процента на завърза и силата на растежа на леторастите през този период не може да се компенсира с по-късните поливки.

При голямо засушаване, каквото често се случва у нас, се препоръчва и поливане 10-15 дни след прецъфтяването.

Поливка след юнското опадане на завързите (през първата половина на юни). Тази поливка е благоприятна за нормално нарастване на завързите и на незавършилите растежа си леторасти.

Поливки през най-сухите месеци на вегетационния период (юли и август). Тези поливки съвпадат с интензивното наедряване на плодовете на къснолетните, есенните и зимните сортове. Особено благоприятно въздействие оказва оптималното навлажняване на почвата през последния месец преди беритбата. Тези поливки трябва да се прекратят около две седмици преди беритбата. По този начин се избягва напукването на плодовете на костилковите овощни видове и се подобрява съхраняемостта на семковите – ябълки и круши.

Поливки след беритбата на плодовете. С тази поливка се създават условия за нормално запасяване и закаляване на овощните растения, което повишава тяхната студеноустойчивост и осигурява силен растеж в началото на следващия вегетационен период.

При суха есен се налага и една поливка по време на листопада. Така ще се избегне зимното изсъхване на клонките и ще се осигурят условия за нормално функциониране на корените през зимата. На пролет ще се радвате отново на прекрасна овощна градина.

 

 
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »