Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Накратко за китайската кухня

Дом и градина; октомври 9, 2010 – 8:41 am - Категория: Кулинарни рецепти

На всеки от нас се е случвало да му се похапва нещо по-различно и екзотично от храната, която консумираме в ежедневието си. Тогава обикновено се сещаме за близкия китайски ресторант, където можем да удовлетворим апетита си с ароматна китайска храна.

Днес китайската кухня е изключително популярна и често предпочитана от хората в цял Свят. Няма друга национална кухня, която може да се сравни с китайската по отношение на огромното разнообразие и уникалната смесица от аромати, вкусови качества и визия на храната. Вижте някои от най-важните принципи в приготвянето й.

Основни принципи в приготвянето на китайска храна

Прясното е най-добро. Винаги, когато е възможно използвайте пресни зеленчуци и месо.

Пригответе всичко преди да започнете с готвенето. Зеленчуците да са измити, месото подсушено и нарязано, сосовете да са готови. Това е необходимо, тъй като самото готвене протича доста бързо.

Търсете баланс и хармония. Китайците вярват, че балансът и хармонията са изключително важни за всеки аспект от човешкия живот, включително за храната. Затова, когато я приготвяте се постарайте да намерите идеалната комбинация от аромати, вкус и визия.

Съдове и прибори в китайската кухня

Китайският уок. Това е основният съд за готвене в китайската кухня. Използва се предимно за характерното пържене с разбъркване, но освен това в него се готви на пара, задушава и вари. Традиционните китайски супи също се приготвят в този съд. Формата на класическия уок се отличава с дълбоко, заоблено дъно. Това го прави удобен при употребата му върху специалните китайски пещи с отвор, в който съдът пропада. У нас по-разпространени са европеизираните варианти на уок, които са с плоско дъно.

Пръчици за хранене. За тези от нас, които не сме свикнали да ги използваме, шансът да останем гладни на китайската трапеза е огромен. Затова добре помислете преди да скриете вилиците.

Подготовка за готвене

Когато ще пържим, месото предварително се нарязва на неголеми хапки напряко на мускулните влакна. Обикновено се накисва в марината, като по този начин то се ароматизира и става крехко дори при краткотрайно пържене.

Зеленчуците се измиват и почистват, след което се нарязват на парченца, чиято големина се съобразява с времето, необходимо за приготвянето.

Мазнината, която обикновено е смес от различни видове растителни масла трябва да се загрее много добре преди да сложите продуктите в нея. Ще познаете кога е готова по синкавия дим, който трябва да започне да се отделя.

Китайската кухня днес

Китайската култура е изключително богата на традиции по отношение храненето. Въпреки, че по-голямата част от тях с времето са забравени или изцяло променени, днес много от практиките и похватите крият своите корени именно в древността. Интересни са някои схващания от миналото, като например това, че храненето с нож и вилица се е смятало за варварство, а самите прибори за хладно оръжие. Със сигурност няма да ви допадне и това, че с храната не бива да се консумират студени напитки (да не говорим за бира).

Трудно може да се каже, че китайската кухня днес е особено автентична. Повечето от рецептите са изменени и съобразени със забързаното ежедневие на съвременния човек. Въпреки това тя остава една от най-атрактивните национални кухни във всяко отношение.

В най-скоро време ще се постараем да ви представим някои популярни рецепти за приготвяне на китайска храна в домашни условия.
Един коментар за “Накратко за китайската кухня”

  1. Мария Йорданова каза:

    Обожавам китайската кухня и най-вече пилешко месо в сладко кисел сос. Не съм се замисляла обаче да го приготвя в домашни условия, но бих се опитала, ако рецептата е по силите ми.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Кулинарни рецепти | 1 Коментар »