Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Над 1500 лв. доход искат банките за жилищен кредит

Дом и градина; октомври 14, 2010 – 7:43 am - Категория: новини

Потребителите на жилищни кредити в страната получават все по-ниски лихви и по-лесен достъп до финансиране, сочат наблюдения на консултанти. Въпреки че обемите на отпуснатите през септември кредити са близки до тези от август и че участниците на пазара продължават да са предпазливи, расте групата на хората, които получават одобрение и заемен ресурс, посочват от “КредитЦентър” в месечния си анализ за септември. Ако през ноември 2009 г. банките са искали над 2000 лв. среден доход на домакинството за отпускане на жилищен кредит, то десет месеца по-късно искат над 1500 лв. Самоучастието пада от 30-40% на 20% при покупка на ново тухлено жилище сега и 25-30% – за панелка.

Освен това миналия ноември банките са искали кандидатите за жилищен кредит да нямат никакви други заеми или поне да дължат много малко. Сега условието е вноската по жилищния кредит плюс тази по старите заеми да са до 40-50% от дохода. За въпросния период пада и долната възрастова граница на одобрените кандидати. Сега тя е 25-35 г. при 30-35 г. през ноември 2009 г. По-облекчено е и изискването за месторабота. През миналия ноември банките са одобрявали за заеми работещите от дълго време в стабилна организация. През този септември вече е достатъчно да имате шест месеца на последната месторабота и безсрочен трудов договор.

През септември средният размер на изтеглените ипотечни кредити се повишава от 29 855 евро през август до 30 260 евро. Много голям процент от тези кредити са изтеглени в европейска валута – 96%.

Според анализа на сайта “Моите пари” новият бизнес сезон 2010/2011 г. е започнал с умерена активност на банките. И през септември банките бяха по-активни в корекциите си по спестовните си продукти, като кредитните леко изоставаха, посочват от там. Независимо от това имаше положителни промени както при ипотечните, така и при потребителските заеми.

Монитор
Един коментар за “Над 1500 лв. доход искат банките за жилищен кредит”

  1. ричи каза:

    Интересно предложение за ипотечен кредит, което ще се проучи. Първа инвестиционна банка предлага три нови ипотечни кредита в евро и щатски долари с фиксирана лихва за първите три години от 7% годишно и максимален срок на кредита до 30 години.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: новини | 1 Коментар »