Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Методи на присаждане при овощните и декоративни дръвчета

Дом и градина; юли 2, 2012 – 8:02 am - Категория: Градина

Присаждането е процес, при който изкуствено се поставя част от едно растение (малка клонка или пъпка), наречено калем, върху стъбло на друго растение, наречено подложка. При срастването им се образува нов организъм, при който жизнените функции протичат нормално – стъблото пренася хранителни вещества и вода до калема, от който се образува впоследствие нова корона. Обикновено присаждане се прави за производство на различни сортове овощни дървета, а при някои декоративни видове – за създаване на по-интересен ефект, т.нар. корона върху стъбло или щамбова форма. Присаждане се извършва понякога и върху част от короната, като целта е едно дръвче да дава плодове от различни сортове или просто да се облагороди дърво, което не ражда качествен плод (напр. киселица, дива круша и др.).

Присаждане

Подложката и калемът се взимат от растения, които са близки в систематично отношение. Само така те могат успешно да сраснат помежду си и да се получи здрав индивид, който изпълнява предназначението си.

Съществуват много методи на присаждане, които са обединени в три групи – присаждане чрез сближаване на леторасли и клони от два самостоятелни индивида (аблактация), присаждане на калеми, взети от майчини растения, носещи 2 до 5 пъпки и присаждане на пъпка (окулиране).

Първи метод на присаждане

Прилага се при трудно срастващи видове. Важно е растенията, от които се взимат калема и подложката, да се отглеждат едно до друго. Върху съседно разположени леторасли се правят надлъжни срезове до зоната на камбиалната тъкан, дълги около 4-5 см. Летораслите се сближават, за да съвпаднат присадните рани и се слага еластична превръзка. Допълнително се поставя колче, към което се привързва присадката, за да не се раздалечават калемите. Когато сраснат добре, се отстранява короната на подложката над присадката и присадника под мястото на присаждане.

Аблактация

Аблактация

Втори метод на присаждане

Той е типичен за повечето декоративни дървесни и храстови видове. Състои се в пренасяне върху подложката на част от летораст от майчиното растение, който има две до пет пъпки. Методът може да се приложи по няколко начина:

Копулиране – прави се при еднаква дебелина на калема и подложката. Върху двата компонента се правят гладки отрези или върху надлъжни отрези се правят надлъжни разцепи.

Копулиране

Копулиране

Присаждане в страничен отрез (на седло) – прилага се при по-дебела подложка и по-тънък калем. Най-добре е да се прави на закрито при ранни пролетни и зимни присаждания. Прави се отрез, подобен на седло, върху подложката и калема, който дава допълнителна устойчивост на присадката.

Присаждане в страничен разрез

Присаждане в страничен разрез

Присаждане под кора – въпреки, че звучи сложно, е лесно за изпълнение. Калемът се приготвя и се вмъква под кората на дръвчето, която предварително е разцепена леко до зоната на камбия.

Присаждане под кора

Присаждане под кора

Присаждане в разцеп – върху напречен отрез на подложката се прави надлъжен разцеп. Калемите се оформят двустранно, като се издялкват леко, за да могат да влязат в разцепа. Могат да се пъхнат и два калема. Този метод е подходящ за иглолистни видове.

Присаждане на кози крак – прилага се от януари до март за широколистни и иглолистни видове. Следи се пъпките на калема и подложката да се намират на едно ниво.

Присаждане на кози крак

Присаждане на кози крак

Присаждане в страничен зарез – прави се през август, а на закрито може и през януари. Върху кората на подложката се прави зарез и калемът се вмъква в него чрез прилепване или под кора.

Съществува и още един начин – присаждане върху части от корен и невкоренени резници, но той се използва по-рядко и е по-сложен, тъй като изисква поддържане на определена температура в областта на присадните рани.

При присаждането на калеми е много важно да се спазват някои малки, но ценни правила. Присадната рана върху подложката се прави винаги от северната страна, за да се предпази от прекомерно слънчево греене. Използват се остри и добре почистени инструменти, за да се избегнат евентуални зарази. Пристягането на присадките се прави винаги с еластични материали, които дават възможност за нарастване на тъканите. Присадките винаги се намазват със специални пасти, които ги предпазват от замръзване и вредители.

Трети метод на присаждане

Присаждане на пъпка

Прилага се най-често от трите метода, тъй като дава добри резултати и не е труден за изпълнение. Прави се през пролетта с присаждане на будна пъпка и през лятото – на спяща пъпка само върху надлъжен разрез. Пъпката обикновено се вмъква в малък разцеп, направен под кората, който най-често е с Т-образна форма.

При първия вариант пъпките са се формирали от предната година и прорастват в леторасли. През пролетния сезон опасността от повреди е по-малка, а до производство се достига по-бързо.

При летния вариант пъпките са сформирани от текущата година.

Пъпките могат да се вземат от летораста по няколко начина: с щитче и малко късче дървесина под кора; без късче дървесина; с малко прозорче от кората и чрез окулиране в страничен зарез, който се използва при присаждане на рози.

Окулиране

Окулиране

Първоначално присадките изглеждат трудни за прилагане, но всъщност не е така. Необходима е малко практика, за да се свикне с основните стъпки – разрязване на кора, отрязване на калем, оформяне на подложка и др. Ако притежавате дръвче или храст в градината, които са подходящи за подложка, по-добре е да не ги премахвате, а да се опитате да ги облагородите и да ги превърнете в растения с нови възможности. Например, ако от години сте вдигнали мерника на онази шипка в ъгъла, която ви дразни с неправилната си форма и бодливите си клони, замислете се дали не може върху нейното всъщност здраво стъбло да присадите един красив и едър сорт ароматна роза.

Автор: ландш.арх. Русана Цветанова

Литература: Александров, П., (2007), Декоративни разсадници, Дионис, София

 
Един коментар за “Методи на присаждане при овощните и декоративни дръвчета”

  1. Ранни записвания почивка в Халкидики каза:

    Може би преди едва две – три години разбрах за този начин при който може да поникне едно хубаво и здраво дърво и един вид да се смеси с другото и да стане много по здраво и сладко и плодородно.Радвам се че ни пишете и описвате толкова подробно заедно със снимките как можеме да направим това присаждане и то на страничен зарез.По подобен начин съм виждала че хващат и различни модели на лозе на вилата ми и мога да кажа, че миналата година имаше няколко бели грозда,които бяха с доста едри гроздета и много сочни.Според мен най сложното е да се направи отрез, подобен на седло, върху подложката и калема, който дава допълнителна устойчивост на присадката.И от там вече да стискаме палци всичко да е успешно.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | 1 Коментар »