Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

До 2-3 години малките жилища ще станат непродаваеми

Дом и градина; декември 7, 2010 – 10:15 am - Категория: новини

Предстои ни още една тежка година за пазара на имоти, прогнозират специалистите. До сделки ще се стига трудно, предлагането ще расте, но няма да отговаря на желанията на клиентите, най-вече като цени. Брокерите са категорични, че всичко ще зависи от икономическото и финансовото състояние на страната ни.

Орлин Владиков, шеф на “Орвитекс”, прогнозира, че догодина ще има известно съживяване на пазара на имоти и повече сделки, след като вече има първи сигнали за подобряване на икономиката.

“Въпреки признаците на съживяване в някои сегменти светът се намира в изключително тежко икономическо положение и няма признаци 2011 г. да е много по-лесна от изминалата 2010-а”, коментира Цветелина Тасева, шеф на “Адрес недвижими имоти”.

Очакванията за бързо възстановяване били крайно оптимистични.

Положителното за България било, че за разлика от някои страни със сериозни проблеми у нас няма драматичен срив на доверието.

“Пазарът на жилищни имоти е подвластен напълно на макроикономическите показатели на страната и с бъдещото им подобрение неминуемо би се отразило и на пазара на жилищни имоти”, обясни и Добромир Ганев, шеф на “Форос”.

Търсенето

Купувачи има, но разликата между техните очаквания и тези на продавачите е голяма и вероятно ще се запази и догодина, отчитат брокерите. Тя не може да се компенсира в рамките на преговорите. Затова и броят на сделките не е голям и няма основание да очакваме покачване, коментира Тасева.

Според нея, все още има голяма група купувачи, които не могат да вземат решение за покупка на имот поради несигурност в доходите и заетостта си. Техната несигурност ще продължи, ако икономиката не се засили. Най-силен пазар в момента имало в София, където безработицата е най-ниска.

Предлагането

Предлагането на жилища расте. За продажба се обявяват все повече имоти от вторичния пазар. Това са основно такива с неатрактивна локация, в райони с недобра инфраструктура, чиито собственици желаят да се освободят от тях, коментира Добромир Ганев, шеф на “Форос”.

На база на данните на НСИ той прави извод, че има намалена активност от страна на строителите, които не обявяват нови мащабни проекти, а по-скоро завършват започнати.

Малкото стартирали нови строежи обикновено били с РЗП до 8000 кв. м.

Намалената инвестиционна активност през 2011 г. можела да доведе до по-слабо предлагане и уравновесяване с търсенето в някои райони, прогнозира Ганев.

По данни на “Адрес” в момента имало недостиг на жилища по трасето на метрото – от Люлин до Младост, където често се стигало до сделки. Изключение правели централните части, Изток, Изгрев, където цените все още са твърде високи за възможностите на купувачите. Тази тенденция също ще се запази, като периметърът ще се разширява към новите изграждащи се в момента спирки.

Въпреки по-малкото инвестиции има и проекти, които бяха размразени. Тяхното изграждане продължи и те ще бъдат завършени в рамките на следващата година, сочат наблюденията на Тасева.

Често имотите, които не могат да се продадат, се пускат под наем. Очаква се тази тенденция да продължи. По тази причина и заради по-трудния достъп до голям процент финансиране обемът на пазара на наеми расте.

Цените

Цените на жилищата са стабилни и ще се запазят такива, ако не станем свидетели на драматични икономически или политически катаклизми, смята шефката на “Адрес”. Според нея натиск надолу могат да окажат новите проекти, които стартират в момента. Причината е, че тяхната себестойност е сравнително по-ниска, но ефектът ще се усети не по-рано от началото на 2012 г.

Друг фактор за понижение на цените могат да се окажат банките, но за момента те нямат ясна политика за лошите кредити, което има и своя положителен ефект – кредитополучателите не се чувстват притиснати, защото срещат гъвкавост във финансиращите организации, коментират брокерите.

Според Владиков може да има ново сътресение на пазара, ако банките пуснат ипотекираните имоти по заемите, които не се обслужват. В момента те задържали много такива активи. В повечето случаи това били евтини масови жилища. Увеличеното предлагане щяло да доведе до задържане на цените в този сегмент и дори до спад.

Владиков очаква стабилизиране на цените на жилищата с добро качество и местоположение, както и на парцели в регулация.

И според Шимон Бен Хамо шеф на “АФИ Юръп България”, цените на жилищата ще се стабилизират догодина. Той не очаква повече спадове от нивата, на които са в момента. “Всички предприемачи, които са могли да ги намалят, вече са го направили”, смята той. Въпреки това съветва онези, които имат над 60% свободни жилища, да си направят разчети и да помислят дали не е по-добре да продават сега дори на себестойност, отколкото да чакат следващите 1-2 г.

Добромир Ганев отчита, че спадът продължава на повечето места, но в някои райони има лек ръст в цените. От една страна, причината била слабото и некачествено предлагане там, а от друга – активизиралото се търсене.

24 часа
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »