Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Лятна кухня в градината

Дом и градина; юли 3, 2010 – 7:24 am - Категория: Градина, Кухня и трапезария

Имате градина, за която полагате грижи. Прекарвате в нея много време и дори често, особено през почивните дни, там сервирате обедите и вечерите. А мислили ли сте да си направите лятна кухня, в която да приготвяте ястията и да прекарвате повече време на открито заедно със своето семейство? Не е необходимо това да бъде страховита инвестиция на средства. Можете да я направите и с подръчни материали.

Много е важно предварително да огледате къде би било удобно да се разположи кухнята и какви са особеностите на терена, с който разполагате. И не пропускайте да отговорите точно на въпроса – каква е основната цел на лятната ви кухня? Ако предпочитате да приготвяте съвсем леки и бързи ястия и да я ползвате главно, за да общувате с приятели и да посрещате много гости, най-добре при планирането да предвидите бар и място, на което можете да съхранявате напитки и чаши. Ако обичате да готвите и искате да готвите за много хора, като междувременно си общувате с тях, добре е да разположите печката и грила в центъра на мястото, а наоколо да наредите плотове и столове. В случай, че избраното място е тераса, добре е да се посъветвате със специалист дали ще тя ще издържи допълнителната тежест на уредите и не се ли нуждае от допълнително укрепване.

Може би сте от късметлиите, чиято кухня на открито ще бъде разположена под вече направен навес? Не? Тогава това ще е сигурно най-големият ви разход – трябва да покриете кухнята. Не забравяйте, че основната идея и чара на лятната кухня са близостта с природата. Затова по-добре забравете за разни железобетонни конструкции. За предпочитане е да използвате естествени материали. Помислете за пода. Добра идея е да го покриете с дялан камък.

След като сте се погрижили за мястото, където ще е разположена кухнята, помислете за кухненското оборудване. Трябва да решите дали ще монтирате мивка, защото няма да е удобно да притичвате до къщата, за да измиете чиниите или ръцете си. Можете да си поръчате шкафове, които да пасват точно на избраното от вас място, но може и да ползвате стари кухненски шкафове, които сте боядисали във весели цветове или етажерки, направени лично от вас. Важно е около мивката да оставите два малки плота, на които да поставяте съдове и продукти и да приготвяте храната. Предвидете си място за приборите за готвене – лъжица, шпатула за барбекю, вилица. Помислете къде може да „скриете” хладилника. Вече се продават и такива, които са създадени специално за лятна кухня, но спокойно можете да сложите под шкафа стария, малък хладилник, който вече не ползвате в къщи. Боядисайте и него в различни шарени цветове. Освежете го.

Много специалисти казват, че цялото пространство на откритата кухня трябва да се организира около печката или барбекюто. Ако смятате да готвите предимно там през лятото, е добре да се съобразите с препоръката. Когато разполагате печката/барбекюто, помислете за пожарната безопасност на околните плоскости и предмети. Трябва да предвидите и подходящо външно осветление, най-добре локално – над печката, мивката, масата за хранене и над работния плот.

Лятната кухня трябва да превърне готвенето в забавление и отмора за цялото семейство. Проектирайте я така, че да има място за всички и я съобразете със стила на градината и къщата.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина, Кухня и трапезария | Няма коментари »